jałowiec w górach gdzie znaleźć

Aneta Kulesza

Rower do pociągu i pod miasto (Łódź i Warszawa)

Rower do pociągu i pod miasto (Łódź i Warszawa)

Znudziły ci się już miejskie trasy rowerowe, a przed dalszymi wypadami odstrasza cię perspektywa pedałowania wzdłuż hałaśliwych tras wylotowych, chaotycznych przedmieść i parków przemysłowych? Weź rower do pociągu, pojedź pół godziny w dowolną stronę i wyjedź na sam skraj twojej aglomeracji! Czeka tam na ciebie mnóstwo atrakcji i oznakowanych szlaków rowerowych - takich na jedno popołudnie. Co warto zobaczyć pod wielkimi polskimi miastami? Zaczynamy od Łodzi i Warszawy.

Kulinarny przewodnik po Polsce

Wakacje to dobra okazja, aby spróbować tradycyjnych potraw z różnych zakątków Polski. Ale skąd wiedzieć, gdzie karmią dobrze, po domowemu i poza tym podają autentyczne regionalne jedzenie, nie jakieś tam marne podróby? Redakcja "Logo" przeprowadziła dla was prywatne śledztwo.

Pasztet z zająca

, 2 pietruszki, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 5 jagód jałowca, 4 gałązki tymianku, sól, pieprz Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Świeży boczek pokrój w kostkę. Zająca oczyść, umyj i pokrój na duże kawałki, oddzielając skoki

Szarlotka z bułki i jabłek

cynamonu (lub cukru waniliowego albo skórki z cytryny), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kromki ułóż w jednej warstwie w wysmarowanej masłem blaszce. Bułki pokryj warstwą startych jabłek, potem znowu ułóż bułki i jabłka. Na górze powinny się znaleźć

Świeżość kiwi z bitą śmietaną

parzy od spodu w rękę, odstaw ją na chwilę znad wrzątku, żeby się schłodziła.) 4. Ubij na sztywno śmietankę z cukrem. 5. Przełóż serek maskarpone do miseczki i wymieszaj go z 2 łyżkami ubitej śmietanki. 6. Większy kieliszek wypełnij warstwą serka maskarpone. Na to przełóż kiwi z bazylią. Na samej górze

Lasagne ze szpinakiem

kolejno: płaty lazanii, szpinakiem, beszamelem i podsypać tartym serem, i tak do wyczerpania składników. Na samej górze powinny się znaleźć płaty lazanii posmarowane sosem i posypane serem. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok.25-30 min. w temp.200 stopni( do zrumienienia górnej