jałowiec na szlaku jak zrobić

ZLLL

Kulinarny przewodnik po Polsce

Kulinarny przewodnik po Polsce

Wakacje to dobra okazja, aby spróbować tradycyjnych potraw z różnych zakątków Polski. Ale skąd wiedzieć, gdzie karmią dobrze, po domowemu i poza tym podają autentyczne regionalne jedzenie, nie jakieś tam marne podróby? Redakcja "Logo" przeprowadziła dla was prywatne śledztwo.

Zobacz wideo

Bułeczki leśniczego

zapomnijmy o dodaniu rozgniecionej jagody jałowca. Dodaje ona bułeczkom niepowtarzalny smak i sprawia, że bułeczki pachną lasem. Nastawić program na wymieszanie. Ciasto wyciągnąć i uformować z niego ruloniki, które należy spłaszczyć. W każdym zrobić wgłębienie, do którego włożyć farsz. Farsz należy schować w

Zupa myśliwego

borowików i kurek, 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki, 1 ziemniak, 1 cebula, 1 l bulionu, 4 łyżki oleju, 3 łyżki czerwonego wina, 10 ziaren jałowca, 4 ziarna czarnego pieprzu. Do smaku: 1/4 łyżeczki tymianku, 3/4 łyżeczki soli Zrób marynatę: zagotuj wino z przyprawami, plasterkami cytryny i

Rosół domowy

duży liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca, koperek lub natka pietruszki, sól, pieprz Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Włóż do 5-litrowego garnka, zalej ok. 3,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i sól

Kaczka na dziko

Kaczka lub ok. 1 kg kaczych piersi (mogą być mrożone), sól. Marynata: cebula, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, po 3-4 mielone ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, szczypta rozdrobnionych goździków, szklanka wody. Sos: 2-3 łyżki smalcu wytopionego z kaczki, po łyżce