indyk przepis

phz

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Prawdziwy mięsożerca zje pierś z indyka przygotowaną przez żonę i kotlet schabowy podany przez teściową. Zje, bo jest kulturalny. Ale marzy o solidnym kawałku porządnego mięsa, w sam raz wypieczonym, w który mógłby wbić kły. Marzy o solidnym kawałku wołowiny. (Uspokajamy, mamy też przepisy dla tych, co za stekami nie przepadają)

3 pomysły na bulion. Co można z niego zrobić?

Król i podstawa zup. Cudownie rozgrzewa i leczy z wielu dolegliwości. Praktycznie każda kuchnia narodowa ma jakiś swój esencjonalny, klarowny bulion. Jest modny, co chwila podbija świat w innej egzotycznej formie. Rosół, pho, consommé - to tylko kilka przykładów wywarów, które mogą być przygotowane z różnych składników i z wieloma dodatkami.

Inwazja z Hamburga

Popularną bułką z kotletem jako pierwsi zajadali się ponoć robotnicy z Hamburga, a Amerykanie poznali ją dzięki niemieckim imigrantom w XIX w. Według innej teorii potrawę wymyślono w miasteczku Hamburg w USA. jedno jest pewne: dziś zna ją niemal cały świat

Dieta: jak odblokować mózg dobrym jedzeniem

Dieta: jak odblokować mózg dobrym jedzeniem

nasz mózg funkcjonował sprawnie, nie powinniśmy się już od samego rana przejadać. Zbyt obfity posiłek sprawi, że krew - zamiast do mózgu - popłynie do żołądka. Przepis: Jogurt z płatkami owsianymi i owocami Idealne śniadanie to jogurt naturalny z płatkami owsianymi i owocami o niskim indeksie

Najlepsze nalewki - wypij zdrowo na zdrowie

Najlepsze nalewki - wypij zdrowo na zdrowie

Henrykiem Walezym i zadomowiły się u nas na dobre. W każdym magnackim, szlacheckim czy mieszczańskim domu nastawiano nalewki, a przepisy na nie pilnie strzeżono i przekazywano z pokolenia na pokolenie. Oprócz znanych dzisiaj wiśniówki, śliwkówki, morelówki, dereniówki, jarzębiaku czy orzechówki wyrabiano

Swego nie znacie

Swego nie znacie

... Nie martw się, to sprawdzony przepis. Tak jak posolone mango albo melon, też z pieprzem. Świetne, inne, nowe. Sam spróbuj. OK, to teraz lato. Lato to owoce spontaniczne

Bigos mistrzów

Bigos mistrzów

przechodziła. W XVIII w. pojawiło się jeszcze określenie "bigos hultajski z kapustą", a potem to już Mickiewicz i pierwszy wzorzec potrawy. Nie byle jakiej, wcale nie z resztek, jak wielu sądzi, a "z najlepszego mięsiwa". Przepis Ćwierczakiewiczowej, z drugiej poł. XIX w., to już prawie

Weekend na gazie

Weekend na gazie

kurczak czy indyk są okropne. I przynoszą kucharzowi wstyd. Książki kucharskie czy przepisy z sieci pełne są porad dotyczących temperatury i czasu grillowania. W grillu węglowym niełatwo jest spełnić takie wymagania. Przy sporym doświadczeniu, oczywiście, można sobie pozwolić na ambitniejsze potrawy, ale

Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie

Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie

... Nie martw się, to sprawdzony przepis. Tak jak posolone mango albo melon, też z pieprzem. Świetne, inne, nowe. Sam spróbuj. OK, to teraz lato. Lato to owoce spontaniczne. ? Tak się nazywa owoce, które mamy także w Polsce, a na Zachodzie nikomu po nie nie chce się schylić: jagody, borówki

Sałatka z indykiem i pomarańczą - przepis blogera

1 opakowanie mixu sałat,2 gotowe filety z piersi indyka,pół pomarańczy,2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżka octu balsamicznego,1 łyżka soku z cytryny,łyżeczki soli Z oliwy, octu, soku z cytryny i soli robimy sos winegret dokładnie mieszając wszystkie składniki. Odstawiamy na bok. Filety z indyka

Indyk curry z fasolką i kaszą

łyżce oliwy podsmażam indyka i dodaję carry. W drugim garnku gotuję kaszę wg przepisu na opakowaniu. Kiedy indyk będzie częściowo podsmażony, dodajemy fasolkę i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę i całość mieszamy. Na koniec doprawiamy i dodajemy jogurt. kasza gryczana

Makaron smażony po chińsku z indykiem

30 dag makaronu sojowego,20 dag piersi indyka,2 marchewki,8-10 liści kapusty pekińskiej,2 cebule,1 szklanka mrożonego groszku,2 łyżki sosu sojowego ciemnego,2 łyżki oleju,sól,świeżo zmielony czarny pieprz Makaron przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Liście kapusty pekińskiej opłukać

Zupa marchwiowa z żurawiną i delikatnym indykiem

Kawałki delikatnego mięsa z indyka, 70 g suszonej żurawiny, 400 g marchewki, 150 g ziemniaków, 100 g pietruszki (mała), 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 750 ml bulionu warzywnego, 1/2 kubka kwaśnej śmietany, curry, kurkuma, sól, pieprz, tarty korzeń imbiru

Indyk w sosie czekoladowym po meksykańsku

czekoladę i sól do smaku, nie przerywając przy tym mieszania. Zagotuj i połącz z przecedzonym wywarem, w którym gotował się indyk. Do gotującego się sosu włóż mięso indyka, przykryj i duś na średnim ogniu około 10 minut. Posyp uprażonymi ziarenkami sezamu i od razu podawaj. Ten przepis jest jedną z wariacji