ile kosztuje absynt

ZLLL

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Tylko raz w roku, w pierwszą środę marca, ukazuje się "Le Guide Rouge" Michelina. Wielcy kucharze Francji drżącymi rękami przewracają strony czerwonej książeczki, szukając swojej restauracji.

Londyńskie fetysz kluby

Angielskie życie nocne początków XXI w. przybiera coraz bardziej wyrafinowane formy. Jeszcze kilkanaście lat temu zabawy w fetysz klubach były przywilejem wtajemniczonych. Dziś swoje fantazje może w nich spełniać każdy.

Alkohol: tak się piło w PRL!

Dla pani gamza albo cotnari. Dla pana bałtyk albo żytko, bezwarunkowo w literatkach. Jeśli w lokalu, to np. z meduzą. Bo w bramie to raczej patyk i z gwinta. To jakiś szyfr? Nie, to tylko wspomnienie naszych najważniejszych alkoholi i alkoholowych obyczajów z ostatnich lat. Powiedzmy, że około czterdziestu...

Top 10 - kuchnia francuska

Top 10 - kuchnia francuska

Suzette Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Od?razu dodajmy, że wyjątkowo prosty w?przygotowaniu. Zupa cebulowa Przepis zaproponowała Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Absynt w Warszawie, która jako jedyna w Polsce już po raz czwarty została nagrodzona przez przewodnik

Apéritif

Apéritif

é!     TRUNKI   Pastis Choć różne anyżówki pija się od tysięcy lat, pastis powstał dopiero na początku XX stulecia. A swoją karierę zawdzięcza stróżom moralności, którzy w różnych krajach zakazali produkcji halucynogennego absyntu. Kiedy w 1915 r. takie prawo uchwalono też we