honda cm 200 tzapłon

Koreczki z mozzarellą

200 g dobrej, najlepiej włoskiej, mozzarelli w zalewie, 200 g małych koktajlowych pomidorów, pęczek świeżej bazylii, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich Mozzarellę wyjmij z zalewy, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w sześciany o boku 1,5 cm. Pomidory umyj

Makowe placki

. Masło najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypując mąką, i rozwałkować na grubość 1 cm. Przełożyć na blaszkę i piec w temp. 200 st. C ok. 15 min. Wyjąć i po wystygnięciu kroić w pasy o długości 4 cm i szerokości 1,5 cm. Przygotować masę makową: mak opłukać, zalać

Słone ciasteczka

1/2 5kg mąki, 1 łyżeczka soli, 1 mały proszek do pieczenia, 2dl oleju (niepełna szklanka), 2dl białego wina(niepełna szklanka), po 150gr sezamu siemienia lnianego i słonecznika Zmieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wykrawać kształty foremkami. Piec w

Koreczki z sera turkusowego

2 opakowania serka pleśniowego turkusowego Lazur,200 g truskawek pokrojonych na połówki,oliwa z oliwek,pieprz czarny łupany Ser pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm a następnie na prostokąty o wymiarach zbliżonych do połówki truskawek. Truskawki układać na prostokątach sera, spiąć wykałaczką

Szaszłyki z polędwiczek w majonezie

1 kg polędwiczek wieprzowych, 2 cebule (200 g), 150 g majonezu (10-12 łyżek), sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Polędwiczki pokrój w plastry o grubości 2 cm, dodaj drobno pokrojoną cebulę, sok z cytryny i majonez, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kawałki mięsa nabij na szpikulce i upiecz na