hantle 10 kg decathlon

Buraki z białą kapustą pasteryzowane

Buraki z białą kapustą3 kg kapusty2 kg buraków 0.5 kg cebuli8 łyżek soliZALEWA2.5 l wody0.5 l octu25 dag cukru Liść, ziele, pieprz(zagotować)Buraki ugotować, zetrzeć kapustę pokroić, posolić zostawić aż puści sok, potem odcisnąć, pokroić cebulę razem wymiesza, wlać zalewę dodać pieprzu do smaku i

Sałatka do hod-dogów

1 kg kapusty białej,5 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe,3 łyżeczki oleju, 2 łyżki soli,1 szklanka cukru, 3/4 szklanki octu 10 %, 2 sztuki białej cebuli , 1 kg pomidorów, 1 kg ogórków, 1 kg papryki czerwonej świeżej, 1 kg marchewki, 1 litr pieczarek krojonych w zalewie Kapustę

Buraczki z papryką

3 kg buraczków (ugotowanych tak w 1/2) i utarte na tarce z dużymi oczkami, 1 kg cebuli (kroję w piórka), 1 kg papryki (kroję paprykę na 8 - a następnie każdy pasek poziomo, Zalewa:, 1 szklanka oleju, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli, liście laurowe Składniki zalewy zagotować i

pierniczki bakaliowe

1.5 kg mąki pszennej0.5 kg cukru1.5 kostki margaryny0.5 kg miodu (naturalny + sztuczny)10 dag kakao4 jaja1-2 opakowania przyprawy do piernikówpo łyżeczce cynamonu, goździków, kardamonu,3 pojedyńcze proszki do pieczenia i łyżeczka amoniakubakalie (po 10 dag płatków migdałowych, skórki pomarańczowej

Syrop z pigwy

owoce pigwy 2 kg, cukier 2 kg Owoce pigwy umyć, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Krojoną pigwę wkładamy do słoja, przesypując cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając raz dziennie. Wytworzony syrop rozlać do słoików i pasteryzować około 10 min. owoce;pigwa