halibut pieczony w folii

Inka Wrońska

Kuchnie  świata: surowa ryba na pięć sposobów

Kuchnie świata: surowa ryba na pięć sposobów

Barki z sushi i sashimi, pieszczotliwie zwane suszarniami, są już chyba w każdym większym polskim mieście. Jeśli zdążyłeś polubić surowe ryby po japońsku lub jadłeś, choćby w Ikei, szwedzkiego łososia z koperkiem, polubisz też pewnie południowoamerykańskie ceviche. Warunek: ryba, którą chcesz zjeść przed, a nie po usmażeniu, musi być świeża i doskonałej jakości.

Na ryby

Tym razem grillujemy wyłącznie ryby. A razem z nami grillują wszyscy, którzy mają już dość białej kiełbasy i karkówki - i ci, którzy każdą wolną chwilę spędzają z wędką nad pomoście - i ci, którym latem nie chce się normalnie gotować - i ci, którym lekarz zakazał tłustego żarcia - a przede wszystkim ci, którzy wiedzą, co dobre.

Halibut z sosem i salsą

, osusz i z jednej strony posyp mąką. Dwie blachy wyłóż pergaminem i wstaw na 15 minut do piekarnika (rozgrzanego do 200°C). Gorący papier posmaruj olejem, ułóż na nim filety (mąką do dołu) piecz 20 minut. Upieczone ryby podawaj w sosie, posypane posiekaną bazylią, z dodatkiem salsy. halibut;mąka pszenna

Pstrąg pieczony w folii

środku i po wierzchu solą i pieprzem, wstawiamy na 15 min do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Do środka każdego pstrąga wkładamy po łyżeczce masła i kilka łodyżek koperku, szczelnie owijamy folią aluminiową, układamy na ruszcie nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 - 30 minut. Podajemy z puree

Łosoś pieczony w folii

, pozostaw na godzinę, a następnie opłucz i osusz. Przygotuj nadzienie: seler i cebulę podsmaż na margarynie (3 minuty), dodaj jabłko i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj bułkę tartą, syrop klonowy, bazylię i sól, wymieszaj. Rybę wypełnij nadzieniem, zawiń w natłuszczoną folię, włóż do brytfanny i piecz godzinę w

Mintaj pieczony w folii

smakowym. Resztę masła ścieramy na wiórki i rozsypujemy na filetach. Na wierzchu rozkładamy wcześniej sparzoną i pokrojoną w plasterki cytrynę. Zaciskamy brzegi folii ponad rybą tak, by powstała szczelna torebka. Układamy obie torebki na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut (w

Szparagi pieczone w folii

ułożyć po 4-5 szparagów, posypać je solą i szczyptą cukru, polać roztopionym masłem oraz skropić winem. Następnie każdą porcję szczelnie zawinąć folią, ułożyć w formie do pieczenia i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200^ C. Tuż przed podaniem przełożyć zawartość gorących pakiecików na ogrzane