francuski alkohol podobny do koniaku

Tomasz Filipiak

Aperitif i diżestif, czyli słownik pojęć z procentem

Aperitif i diżestif, czyli słownik pojęć z procentem

Nie wiesz, co to znaczy "BYOB" i zastanawiasz się, jak podkręcić smak whisky? Służymy pomocą!

Wszystko, czego nie wiesz o Chile

Jak dolecieć, co zobaczyć, co zjeść i przede wszystkim co wypić w Chile? Polecieliśmy na ten koniec świata. Albo może właśnie jego początek?

Alkohole: o krewniaku koniaku

Wszyscy znają koniak i armaniak, a inne winiaki gronowe uchodzą za ich młodszych braci. Ale nim rozpoczęły żywot słynne destylaty, winiaki - pod różnymi nazwami - istniały już od kilkuset lat w obrębie kultury hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii.

Się piło

Się piło

. Kartki na alkohol pojawiły się 1981 r. i obowiązywały przez dwa lata. Każdy dorosły miał prawo do zakupu jednej półlitrowej butelki wódki. Niektórzy twierdzą, że nigdy nie mieli w domu takich zapasów wódki, jak podczas reglamentacji. Półlitrówka stała się regularnym środkiem płatniczym. Na flaszki

Alkohol: tak się piło w PRL!

Alkohol: tak się piło w PRL!

leczono orzechówką.   Alkohole importowane Były też alkohole luksusowe z importu. Znasz taką definicję koniaku? Pochodzi prawdopodobnie jeszcze z lat 50., ale była prawdziwa do końca lat 80.: Koniak to wysokiej jakości napój alkoholowy, który klasa robotnicza pije ustami swoich

Apéritif

Apéritif

restauracji). Z pewnością apéritifem nie są koniaki, brandy, słodkie likiery i wina deserowe. Wiadomo również, że do najczęściej serwowanych apéritifów należą szampan (i generalnie wytrawne wina musujące), wytrawne białe wina, wytrawne sherry, dubonnet, lillet i takie evergreeny jak campari soda

O krewniaku koniaku

O krewniaku koniaku

koniak. Nie zachwyca, bo bardzo by chcieli, aby wszystko, co związane z winem i destylacją, miało francuskie korzenie. Trudna do rozpoznania jest sytuacja w byłym ZSRR - konkretnie w Gruzji i Armenii. Kiedyś były to nasze podstawowe źródła zaopatrzenia w winiaki. Mało tego

Gorzko, gorzko o digestifach

Gorzko, gorzko o digestifach

. Inną marką, którą możemy (warto spróbować) spotkać tuż za naszą południową granicą jest Fernet Stock. Podobny i równie gorzki, to pozostałość po austro-węgierskim wytwórcy z Triestu, który swoje napitki produkował w różnych częściach imperium. Stock wraca właśnie do Polski. W ostatnich latach

Bourbon: amerykański król

Bourbon: amerykański król

, tennessee), z których wiele produkowanych jest w ten sam lub podobny co bourbon sposób, nie mają prawa do używania tej nazwy! Pisownia: szkocki trunek to whisky, a irlandzki i amerykański - whiskey. Bourbon to rodzaj american whiskey, uważany często za szlachetniejszy. Skład: szkocki i irlandzki alkohol

Winogrona w alkoholu

alkoholem. Zamknąć słój i odstawić na pięć tygodni. Od czasu do czasu lekko nim potrząsnąć, żeby cukier się rozpuścił. Podawać polane koniakiem lub po odcedzeniu dekorować nimi ciasta i desery. winogrona;cukier;cynamon;

Szparagi na cieście francuskim z bekonem

300 g zielonych szparagów,1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego,200 g wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,1 nieduża cebula,1 garść świeżego oregano,3 jajka ugotowane na twardo,1 jajko surowe,200 ml śmietany kremówki,80 g sera gruyere (albo podobnego, ostrego),oliwa,sól,świeżo mielony pieprz

Francuska potrawka z białej fasoli (Cassoulet)

Fasolę umyj, zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na noc, a następnego dnia odsącz. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulę i boczek. Smaż, mieszając, aż boczek się zrumieni. Wlej 1,5 l bulionu, dodaj fasolę, gęsinę

Restauracja Fanaberia

Restauracja Fanaberia to elegancki lokal. Przyciąga gości zarówno wyszukanymi daniami kuchni polskiej oraz francuskiej jak i bogatą ofertą dobrych alkoholi. zachodniopomorskie Grzybowo Plażowa 6 78-132

Bananowy song

układamy plasterek banana. Teraz, bardzo ostrożnie, powoli i cienką strużką, wlewamy kolejno alkohole: likier bananowy, Baileysa i koniak, tak aby powstał warstwowy drink.   Autorem drinka jest Mariusz Szczerbiak z warszawskiej restauracji Skwer, filii centrum Artystycznego Fabryka Trzciny. banany