film instruktażowy pierwszy raz

Magdalena Żołyńska

Facet w kuchni, czyli najlepsze aplikacje do gotowania

Facet w kuchni, czyli najlepsze aplikacje do gotowania

Nie macie pojęcia do czego służą wszystkie te sprzęty kuchenne, a chcielibyście zaimponować komuś bliskiemu waszemu sercu? Żaden problem, z tymi aplikacjami to pestka!

Jak rzucać toporem jak bumerangiem? Zobacz jak to robi mistrz Valari

Nie wiem, czy będziecie kiedyś chcieli powtórzyć ten wyczyn, ale musicie wiedzieć, że w razie czego, w sieci jest odpowiedni film instruktażowy.

Szermierka: siecz i kłuj

Jako dziecko przez dwa lat trenowałem floret. Wynudziłem się okrutnie. Teraz, jako stary koń, postanowiłem dać ostatnią szansę szermierce i sprawdzić, czy znajdę w niej coś dla siebie.

sadzone dla smakosza

1-duża cebula250 g- salami gratki80 g- sera żółtego3-jajka150 ml-oleju z pierwszego tłoczeniaprzyprawy do smaku cebóle salami zciąć w kostke setrżeć ser nastempnie wkać olej na patelnie wbić jajka tylko tak żeby nie uszkodzić delikatnej struktury żółtka smarzyć polewajonc olejem jajka wsypać cebule

Sałatka z rukolą i awokado

4 garście rukoli, 1 awokado, 1 puszka szprotek w oleju, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżka octu z czerwonego wina, sól, pieprz Awokado obrać, pozbawić pestki, pokroić w paseczki. Wymieszać z rukolą i szprotkami. Polać przygotowanym z oliwy, octu, posiekanego czosnku

Amerykańskie naleśniki pancakes

- 2 szklanki mąki- 2 szklanki maślanki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 jajko- czubiasta ) stołowa łyżka masła- szczypta soli (koniuszek łyżeczki)- 1 łyżka cukru- łyżka oleju 8217 razem z ciepłym (niegorącym) masłem. Zmiksować wszystko razem (mokre i suche) aż do uzyskania jednolitej masy

Spaghetti z zielonym pesto i tuńczykiem

makaron spaghetti,tuńczyk w zalewie,cała natka pietruszki,1/3 bazylii,ząbek lub 2 czosnku,oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,parmezan w kawałku (trzemy samodzielnie, taki lepiej smakuje),2 łyżki soku z cytryny,szczypta soli Makaron gotujemy (oczywiście al dente). Natkę pietruszki i bazylię

Fasola staropolska ze śliwkami

fasola jaś, śliwki suszone polskie, cebula czerwona, olej, sos sojowy, przyprawy wg uznania np. troche curry Fasolę namoczyć co najmniej 24 godz. wcześniej. Nastęnie ugotować (pierwszą wodę odlać) dodając przyprawy i sos sojowy do smaku. Drobno pokrojoną cebulę mocno podrumienić na oleju. Śliwki