filetowanie ryb
Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży
Po czym można poznać, że ktoś uwielbia gotować i przy garnkach czuje się jak ryba w wodzie? W jego kuchni nie ma mowy o przypadkowej zbieraninie noży - każda sztuka została starannie wybrana i ma swoje przeznaczenie.
Nóż i już
Wiecie, dlaczego faceci polubili gotowanie obiadków dla swoich kobiet? Bo mogą bezkarnie bawić się nożami. A czy jest coś bardziej męskiego od kawałka ostrej klingi?
Nóż i już
Wiecie, dlaczego faceci polubili gotowanie obiadków dla swoich kobiet? Bo mogą bezkarnie bawić się nożami. A czy jest coś bardziej męskiego od kawałka ostrej klingi?
Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę
filetowania ryby). Odcinamy też brzydkie i zbyt duże kawałki tłuszczu. Narzędzia (zdjęcie powyżej): 1. łopatka do mięsa z zestawu akcesoriów kuchennych ze stojakiem, producent: Joseph Joseph, cena zestawu: 248 zł 2. patelnia grillowa żeliwna kwadratowa (dł. boku 25 cm), producent: Skeppshult, cena
filetowanie ryb
Ryba po portugalsku
1 kg filetowanej białej ryby (dorsz halibut butterfish) , mogą być dwa różne gatunki, 5,6 ziemniaków, 8 szalotek lub 4 cebule białe, 12 ząbków czosnku, 200 g wędzonego boczku, oliwa lub olej słonecznikowy do smażenia, naczynie do zapiekania w piekarniku To danie najlepiej przyrządzić osobno dla
Ryba panierowana na słodko-kwaśno
80 dag ryby filetowanej, dwa opakowania sosu słodko-kwaśnego, trzy łyżeczki octu winnego, trzy marchewki, dwie łodygi selera naciowego, średni seler, średni por, puszka kukurydzy, puszka bambusa, czerwona papryka, 15 dag mączki kukurydzianej, dwa jajka, dwie łyżki wódki, sok z całej cytryny
Łosoś marynowany
wyjąć z lodówki, kroić ostrym, długim i miękkim nożem (są takie specjalne noże do filetowania ryb i krojenia) na cienkie plasterki. Do ryby podaje się: Hovmästarsus (sos koperkowy z musztarda Dijon): 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki białego vinegeru, 1 łyżeczka białego pieprzu, 3-4 łyżki
Karp królewski saute
1 karp królewski (lustrzeń) o wadze do 1kg,duża cebula,cytryna,sól,pieprz,olej Karpia sprawiamy: patroszymy, czyścimy z niewielkiej ilości łusek, odcinamy głowę wraz ze skrzelami oraz płetwy grzbietową i brzuszne. Rybę filetujemy ,starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w plastry cytrynę i obraną z
Szczupak faszerowany
2 kg szczupaka, 5 jajek, 250 g margaryny, 0.5kg cebuli, 3 czerstwe bułki, 2 marchwie, zielona pietruszka, sól, pieprz, szczypta imbiru, gałka muszkatałowa, Vegeta Ze sprawionego szczupaka ściągamy skórę, filetujemy, przemielamy przez maszynkę dodając marchew, namoczoną bułkę, cebulę zrumienioną na