ekstra urlop nasze top 10

Rukola z sosem

10 dag rukoli, Sos:, 150 ml oliwy, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki posiekanych listków bazylii, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Mieszamy składniki sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z 10 dag rukoli. Można też całość zmiksować i otrzymamy wtedy ekstra

Kulki kokosowe

Na 10 sztuk: 2 garsci wiórkó kokosowych, duża łyzka kakao, 2 łyżki cukru pudru, masło ekstra Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Dodac kakao, cukier puder. Wcierać zimne masło po kawałku, aż się zrobi jednorodna masa. Z masy formować kulki, obtaczać świeżymi wiórkami. kakao

Kugiel z makaronu z Bieluchem

23x33 cm. W dużym garnku zagotować osoloną wodę,wsypać makaron i gotować jeszcze przez 8-10 minut. Dodać 8 łyżek masła ekstra i wymieszać. W misce utrzeć żółtka z serkami Bieluch naturalny, dodać do makaronu wraz ze śmietanę i solą. Ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makaronowo-serową

Krakowskie śliwki z nadzieniem

10 szt. śliwek suszonych,1 kremowy serek topiony,20 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej,1 łyżka drobno posiekanej kiełbasy krakowskiej,zioła prowansalskie Serek topiony rozetrzeć z łyżką drobno posiekanej kiełbasy krakowskiej, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Śliwki nadziać

Zupa cebulowa

4 spore cebule (ok. pół kg), łyżka masła, łyżka oleju, 4 szklanki bulionu (z kostki), 100 g serka topionego złoty ementaler Pokrojoną cebulę zeszklij na maśle i oleju, zalej bulionem i gotuj około 10 minut, dodaj serek, pogotuj aż się rozpuści, zmiksuj. Podawaj z grzankami. cebula;masło;olej;bulion