dziki indyk

Anna Gałązka

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale i... papryczkę chili. Najostrzejsza z przypraw znalazła swoje miejsce w kuchniach całego świata.

Najlepsze nalewki - wypij zdrowo na zdrowie

Jest tradycyjną polską specjalnością, choć wymyślili ją Włosi. Może być mocna i wytrawna albo delikatna i słodka. I możesz zrobić ją sam. Jesień to najlepszy czas na nalewkę!

Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie

Nieprawda, że dobre alkohole muszą być strasznie drogie. Oto dowód: 10 win wybranych specjalnie dla Czytelników przez redakcję "Logo" - najdroższe kosztuje niecałe 35 złotych. Nie musicie po nie chodzić do wyspecjalizowanych sklepów, bo są do kupienia w Realu, Tesco, Carrefourze i innych supermarketach. Albo po prostu w zwykłych osiedlowych delikatesach.

Zobacz wideo

Bigos mistrzów

Bigos mistrzów

. Boczek, kawałek podgardla, dziczyznę (dzik, kaczka, sarnina) i kiełbasę (najlepsza nie za chuda, świeżo wędzona) obsmażamy na tłuszczu, równomiernie ze wszystkich stron i dodajemy (bez wytopionego tłuszczu) do kapusty. Na końcu jabłka (1 kg szarej renety bez gniazd nasiennych, pokrojonej w kawałki) oraz

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

kultury rolniczej - większość ludów pozostała na etapie łowiecko-zbierackim). Wśród mięs dominowała dziczyzna: jelenie, króliki, wiewiórki, szopy i oposy, łowiono też ryby. Nie można zapominać o dzikich indykach i innym ptactwie - po ciężkiej zimie 1621 r. Indianie między innymi drobiem

Pilaw z dzikim ryżem

jeśli trzeba, przypraw. Pilaw możesz podawać jako oddzielne danie, jest także dobrym nadzieniem do indyka. ryż;bulion;masło;pieczarki;grzyby;cebula;seler naciowy;czosnek;tymianek;

Belgijski indyk ze smardzami

1 udo indycze bez kości, 30 dag dzikiego ryżu, 5 plasterków wędzonego boczku, 5 pomarańczy, sól, pieprz Farsz:, 10 dag cielęciny, 10 dag śmietany (22-proc.), 1 marchewka (8 dag), 1 cebula (10 dag), 1/2 ząbka czosnku, 3 dag suszonych smardzów, 1 białko, 2 łyżki masła, 3 dag orzeszków pinii, 2 łyżki

Pierś indyka z sosem cytrynowym

podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do rondelka, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy szafran lub kurkumę i doprawiamy solą. Indyka podajemy z sosem oraz mieszankę białego i dzikiego ryżu. rodzynki;morele;masło