domowy piwowar

PN

Warszawskie browary, na które warto zwrócić uwagę

Warszawskie browary, na które warto zwrócić uwagę

Warszawski Festiwal Piwa to wspaniała okazja do zapoznania się z mniejszymi browarami z całej Polski. Polecamy zwrócić uwagę na przykład na te warszawskie. Lub - znajdujące się w pobliżu.

Turystyka piwna - idealny plan na weekend

Masz wolny weekend i zastanawiasz się, jak go spędzić? Co powiesz na turystykę piwną? Jest to zaskakująco proste i łatwe w realizacji!

Świat świetnego piwa

Choć na sklepowych półkach znajdziesz coraz więcej ciekawych butelek, umówmy się: prawdziwy raj czeka na ciebie na festiwalu piwa. Zaczyna się za kilka dni w Warszawie, więc ruszaj, chłopie, do nieba.

Zobacz wideo

Jaki jest najważniejszy składnik piwa?

Jaki jest najważniejszy składnik piwa?

wiedziano wówczas czemu przygotowana przez piwowara brzeczka fermentuje. W późniejszym czasie Niemcy uzupełnili prawo, nie nastąpiło to jednak wcześniej, jak po badaniach Ludwika Pasteura przeprowadzonych dopiero w II poł. XIX wieku. Słód Wróćmy do wspomnianego wyżej prawa - obowiązywało ono początkowo

Wspaniała dwunastka: najciekawsze polskie małe browary

Wspaniała dwunastka: najciekawsze polskie małe browary

przede wszystkim amerykańskimi odmianami chmielu. Za zmianę na półkach i w kranach podziękujmy przede wszystkim polskim piwowarom domowym, którzy swoje doświadczenia zebrane w domowych mikrobrowarach przenoszą teraz do browarów komercyjnych od Podhala po Bałtyk. Piwny boom to nie tylko nowe browary

Top 10 atrakcji: Kopenhaga

Top 10 atrakcji: Kopenhaga

: jeść domowe ciasto, palić świeczki i grzać pod kocykiem. Z racji, że LOGO promuje, by żyć naprawdę, a nie na Instagramie, przyklaskujemy tej idei. I Kopenhagę polecamy bez względu na porę roku i bez względu na tamtejsze ceny. Zawsze jest na miejscu market Netto, jakby co. Dasz radę. 1. Nosothek

Jak rozpoznać nieświeże i zepsute piwo?

Jak rozpoznać nieświeże i zepsute piwo?

trocinami. Pojawia się także aromat miodu, który także jest efektem utlenienia piwa. Czym owo mityczne "utlenienie" jest? W browarach przemysłowych zdarza się ono rzadko na etapie warzenia, główne ze względu na technologię. O wiele częściej utlenienie dotyka piwowarów domowych, a jedną z przyczyn

"Mamy psychozę lajkingu" - rozmowa z Tomaszem Szlendakiem

"Mamy psychozę lajkingu" - rozmowa z Tomaszem Szlendakiem

, ale ludzie zawsze znajdą sobie bezproblemowy sposób komunikacji w sieci. Internet to część naszego życia. Czego w nim szukamy? Myślę, że przede wszystkim grupy, do której chcemy przynależeć. Socjologowie nazywają ją układem czy też systemem odniesienia. Jeśli jesteśmy domowymi piwowarami, poszukujemy

Stworzył browar we własnym domu. Nam tłumaczy, co jest najważniejsze w piwie

Stworzył browar we własnym domu. Nam tłumaczy, co jest najważniejsze w piwie

na temat warzenia piwa i okazało się, że istnieje świat domowych piwowarów, którzy robią świetne piwa własnymi siłami. Wciągnęło mnie to totalnie. Nie w kontekście samego próbowania rzemieślniczych piw, tylko całego procesu, historii stylów piwnych, sensoryki. Kończyłeś jakieś kursy warzenia piwa

"Kochanie, wymieniłem auto na piwo"

zaczęło się całkiem niedawno. Jeszcze 7 lat temu w sklepach dominowały piwa z dużych koncernów, na rynku nie istniał żaden browar rzemieślniczy. Jedyne dobre piwo robili piwowarzy domowi. To oni rozpoczęli rewolucję w naszym kraju, przemycając modę na dobre piwo. Jednak za granicą boom na browary

Pszenica jak marzenie

Pszenica jak marzenie

i witbier. W Czernichowie powstaje Biłe i Biła Nicz, w Kijowie Obolon Biłe i Slawutic Weiss, we Lwowie Lwiwskie bez Filtracji Nieprozore Biłe. Do warzenia piw pszenicznych nie trzeba za to namawiać małych polskich browarów restauracyjnych (mamy ich już 11, powstają kolejne) ani piwowarów domowych

Piwo po amerykańsku - test maszyny do warzenia piwa

Piwo po amerykańsku - test maszyny do warzenia piwa

mogę przypomnieć sławetne proporcje: 1 kg cukru, 4 l wody, 10 dag drożdży. Coś wam to przypomina, młodziaki? 1, 4 i 10 to przecie 1410, czyli Grunwald. Więc wiedza o bimbrze jest, można by rzec, wiedzą powszechną. A co z piwem? Domowych mistrzów browarnictwa w Polsce nie brakuje, wszak nawet Żywiec