domowe piwowarstwo

Krzysztof Żołyński

Pinta nawarzyła piwa!

Pinta nawarzyła piwa!

Zarzewiem piwnej rewolucji w Polsce było rzemieślnicze wskrzeszenie piwa w jedynym polskim stylu Grodziskie, pogrzebanego w 1993 roku przez Lech Browary Wielkopolski S.A. Z okazji 10. rocznicy nawarzenia Piwa á la Grodziskie Browar PINTA zrobił jego replikę. Pinta nawarzyła piwa!

Stworzył browar we własnym domu. Nam tłumaczy, co jest najważniejsze w piwie

Łukasz Kojro zaczynał od warzenia piwa w kuchni, z czasem na browar przerobił dawny warsztat ojca. - Pijalność uważam za najważniejszą cechę piwa - mówi w rozmowie z metrocafe.pl.

Warszawskie browary, na które warto zwrócić uwagę

Warszawski Festiwal Piwa to wspaniała okazja do zapoznania się z mniejszymi browarami z całej Polski. Polecamy zwrócić uwagę na przykład na te warszawskie. Lub - znajdujące się w pobliżu.

Jaki jest najważniejszy składnik piwa?

Jaki jest najważniejszy składnik piwa?

wiedzą, wodę pitną można przystosować do naszych potrzeb nie tylko w browarach przemysłowych, ale nawet w warunkach domowych. Nie ma zatem większego znaczenia, skąd ona pochodzi i jaki jest jej pierwotny skład mineralny. Drożdże Choć kiedyś nie do

Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!

Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!

tradycyjnych produktów, ale i technologię ich powstawania. To szczególnie ważne w piwowarstwie czy przygotowywaniu nalewek, które są prawdziwym fenomenem. Ludzie w miastach zaczynają stawiać słoje i zalewają owoce. I to jakie! Pigwa, dereń, młode pędy sosny. Kto to w mieście znał 10

Od kapsla do browaru

Od kapsla do browaru

Międzynarodowa Giełda Birofilów organizowana w browarze w Żywcu trwa dwa dni. Pierwszym wyzwaniem, które staje przed miłośnikiem gadżetów związanych z piwem, jest dotarcie do stolicy polskiego piwowarstwa. Szczególnie z północy Polski. Do Katowic jeszcze