dania z tuńczyka

Agata Piasecka

Sekretem dobrego sushi jest ryż zdradza Alon Than, mistrz świata w robieniu sushi

Sekretem dobrego sushi jest ryż zdradza Alon Than, mistrz świata w robieniu sushi

- Podstawą każdego sushi jest świeża ryba i prawdziwy japoński ryż. Za smak tradycyjnego sushi w 70 proc. odpowiada właśnie dobrze dobrany ryż, który pozwala też poczuć smak surowej ryby. - zdradza Alon Than

Dania z surową rybą to nie tylko sushi. Pięć pomysłów na potrawy z rybami

Barki z sushi i sashimi, pieszczotliwie zwane suszarniami, są już chyba w każdym większym polskim mieście. Jeśli zdążyłeś polubić surowe ryby po japońsku lub jadłeś, choćby w Ikei, szwedzkiego łososia z koperkiem, polubisz też pewnie południowoamerykańskie ceviche. Warunek: ryba, którą chcesz zjeść przed, a nie po usmażeniu, musi być świeża i doskonałej jakości.

Przegląd snobizmów wielkomiejskich, część 2

Była już Tokarczuk, kolekcje kapsułowe i chwalenie się nieposiadaniem telewizora. Na co jeszcze można się snobować?

Moda męska: polskie skarpetki w walce z nudą

Moda męska: polskie skarpetki w walce z nudą

pudełka - dokładnie takie, do jakich restauratorzy pakują prawdziwe sushi. Dorzucają dekoracyjną trawkę i skrawki materiału imitujące imbir i wasabi. A same skarpety wzorami przypominają np. nigiri z łososia, tuńczyka, ryby maślanej, ośmiornicy czy omletu tamago. Są też skarpetki a la maki sushi z

10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą

10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą

specyficzną odmianę ryżu, zwaną arkoz bomba, którego ziarna miały charakterystyczny okrągły kształt. To właśnie on jest podstawą prawdziwej paelli, którą z reguły jada się w porze obiadowej. Hiszpanie uważają, że danie jest zbyt ciężkostrawne, aby serwować je na kolację. We współczesnej kuchni iberyjskiej

Prosto, prościej, makaron! Przepisy trzech redaktorów

Prosto, prościej, makaron! Przepisy trzech redaktorów

wszystko wraz z bazylią do sporej miski. Zalej oliwą i dobrze wymieszaj. Makaron ugotuj, gorący wrzuć do miski. Wymieszaj i podawaj. Jak przyrządzić spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino [łatwy przepis] Przepis: Piotr Mieśnik Bardzo prosty przepis na danie, które w kilkanaście minut zdążysz

Sushi z pieczonym łososiem

Sushi z pieczonym łososiem

kawałek wędzonej makreli. Interesujące danie znalazło się ostatnio w karcie japońskiej restauracji Sushi Yamato (Warszawa, ul. Oboźna 9). To maki z pieczonym łososiem przygotowane przez szefa kuchni Sławka Wasilewskiego. Na zewnątrz oczywiście algi nori, potem warstwa ryżu, a w samym centrum - kawałek

Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii

Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii

smażone krążki z kalmarów.– Prawdziwy tapas bar ma tylko jedno albo dwa dania, ale tak dobre, że ludzie specjalnie dla niego tam przychodzą. Tak jak tutaj. Zobaczcie napis nad wejściem: „El Soldado de Tudelilla Bar – rok założenia 1947”. I od lat podają tę samą sałatkę z 

R20 na Powiślu - tu jada warszawka. Też jedliśmy i było przepysznie!

do lamusa, "mazy" na talerzu też powoli idą w zapomnienie. Produkt broni się sam, zwłaszcza jeśli jest z najwyższej półki, a tak właśnie jest w R20. Weźmy takiego tatara z tuńczyka Yellowfin (49 zł) podanego z azjatycką sałatką. Prostota w smaku i wyglądzie tego dania zachwyca

Kuchnie  świata: surowa ryba na pięć sposobów

Kuchnie świata: surowa ryba na pięć sposobów

filetów z trzech gatunków ryb (np. ryba maślana, łosoś i tuńczyk) Dekoracja: marchewka, daikon (biała rzodkiew), świeży ogórek, czerwony kawior, cząstka cytryny, japoński sos sojowy, chrzan wasabi   Używając bardzo ostrego noża, usuń skórę z ryb. Następnie włóż filety do zamrażalnika i

Gotowanie polsko-szkockie

Gotowanie polsko-szkockie

Reserve. Warto patrzeć na te różne whisky, bo one rozwijają w różnych kierunkach podobne aromaty. To może ułatwiać food pairing. Ale Cask Finishbędzie pasował do ceviche z tuńczyka, bo kwasowość dania będzie równoważyła słodycz trunku. Im więcej whisky poznasz, tym będzie łatwiej o dobranie pasujących dań

Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw

Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw

danie nazwał tak, bo kolorystycznie kojarzyło mu się z dziełami renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccia. Łatwy przepis na carpaccio z pieczonych buraczków z dodatkiem fety Danie podano po raz pierwszy w w 1893 r., a co do tego, kto naprawdę je wymyślił, są wątpliwości. Przypisał je

Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej

Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej

dashi Podstawa wielu dań, oczywiście z otoczką filozoficzną. Powstaje z wodorostów kombu i tuńczyka bonito. Wodorosty pochodziły z Hokkaido, a ryba - z południa kraju. Te regionalne specjały były daniną dla cesarzy. W Kioto spotkały się na cesarskim stole. I tak z regionalnych składników

Lepszy seks? Zacznij od tego!

Lepszy seks? Zacznij od tego!

, zapychającego dania. Możesz je niezobowiązująco zaserwować razem z szampanem podczas romantycznej kolacji. Do tego romantyczny film, delikatna muzyka, może jakiś wolny taniec... Skuteczność: gwarantowana! Szparagi są uniwersalne. Pyszne. Zdrowe. A do tego - podkręcają temperaturę w sypialni! Choć ich działanie

Motocyklem przez pustynię Gobi

Motocyklem przez pustynię Gobi

sucho. Kiedy pada deszcz, krajobraz momentalnie się zmienia, a wylewające rzeki i ogromne błoto powodują, że do wielu miejsc po prostu nie da się dojechać. Z zamyślenia wyrywa mnie głośne ujadanie. Rozglądam się nerwowo, patrzę w lusterko i nie mogę uwierzyć własnym oczom. To stado dzikich psów. Są

Sprawdź geny w sieci - ile kosztuje badanie DNA online?

Sprawdź geny w sieci - ile kosztuje badanie DNA online?

, szparagi, soczewica), B2 (dynia, pędy bambusa, pomidory, zarodki pszenne), B12 (tuńczyk, makrela, krewetki, twaróg, jajka) i TMG-trimetyloglicynę (buraki). Kilka ciekawostek Badanie nie wykazało problemu z glutenem czy laktozą (popularne nietolerancje pokarmowe). Ale dowiedziałem się jeszcze, że mam

Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą

Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą

otworzyłem pudełko z sałatką z tuńczykiem, instynkt kazał mi natychmiast zamknąć, ale rozum kazał spróbować. Oj, trzeba było kierować się instynktem, rozum jak zwykle mnie zawiódł i pół nocy walczyłem z moim biednym, utrudzonym przewodem pokarmowym. Sałatka jest okropna (makaronowo-tuńczykowa), niedobrze

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

. Nie wiemy, jak tam dojechać, czy da się wejść bez raków, czekanów i lin. Musimy kogoś podpytać o szczegóły. Z pomocą przychodzi nam żołnierz pracujący na przejściu granicznym. Zatrzymał się, widząc nasze auto na poboczu na światłach awaryjnych. Już po 15 minutach wiedzieliśmy wszystko. Ruszamy więc

Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku

Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku

gołąbka. Ale daj mu pooddychać, sam też będzie dobry. Mózg drużyny. Musi być wszechstronny, rzutki i dynamiczny. Na tej pozycji nie ma miejsca dla masywnych, ospałych kolosów. Elemental Reserva Carmenere 2013 Zapłacisz: 29,99 zł Kupisz w: Kaufland Dobrze prowadzący się zawodnik, wszak pochodzi z

Sebastian Olma: Co się zdarzyło w kuchni, zostaje w kuchni

Sebastian Olma: Co się zdarzyło w kuchni, zostaje w kuchni

. Tuńczyk, kapar i pomidor, zajebiście ze sobą grają w każdej postaci. U Toma było na przykład tak, że z pomidora robiłeś jakąś galaretkę albo suszyłeś go, z kapara robiłeś jakiś dressing. To było bardziej skomplikowane. Tom siadał i rozpisywał danie. Nie było tak, że wymyślał

Pinot Noir

Pinot Noir

pieczonej jagnięciny, grillowanych ryb (o jędrnym, zwartym mięsie, na przykład łososia, miecznika, tuńczyka), do kaczki i dzikiego ptactwa (znakomite do bażanta!). Wino Pinot Noir wchodzi w skład trzech klasycznych dań francuskiej kuchni: coq au vin (kurczak w winie), boeuf bourguignon (wołowina w winie

Zjedz pan pająka. Kuchnia dla odważnych

Zjedz pan pająka. Kuchnia dla odważnych

sieka się je, miesza z zimnym tofu, sosem sojowym, olejem sezamowym i płatami suszonego, wędzonego tuńczyka. Chińczycy z północy jedzą je pokrojone na cząstki, posypane startym imbirem i dymką. Popularne są też omlety z jaj świeżych wymieszanych z posiekanymi stuletnimi. Smakosze twierdzą

Młody człowiek, a może: łowy na marlina

Młody człowiek, a może: łowy na marlina

Grove. Pomocnik - bonito (pelamida) Katsuwonus pelamis, popularna drapieżna ryba z rodziny makrelowatych, znana też jako aku czy mały tuńczyk. Osiąga długość do 100 cm i wagę do 20 kg. Stanowi pożywienie dla wielu większych ryb, np. rekinów. Bardzo często pojawia się także na stołach ludzi. Mój

Top 10 - kuchnia francuska

lekko złotego koloru powierzchni quiche'a. Solidna kuchnia z winem   Francuska Burgundia, a właśnie z tego regionu pochodzi to danie, słynie z charakternych czerwonych win i leniwie przechadzających się po pastwiskach krów rasy Charolais, najbardziej cenionej rasy mięsnych krów we Francji

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

bawarskie danie z białą kiełbasą, fot. HLPhoto / shutterstock.com Na przełomie września i października do Monachium ściągają miliony turystów na słynny festiwal piwa Oktoberfest. Jeśli wybierzesz się tu w innym terminie, koniecznie odwiedź przynajmniej muzeum piwa oraz najsłynniejszą na świecie piwiarnię

Zjedz pan pająka!

na bazarze w San Salwa dor - powinien ją obgotować (20 30 min.) w osolonej wodzie, a dopiero gdy zmięknie, upiec albo zgrillować. W USA, gdzie ostatnio zapanowała moda na nietypowe dania, hitem jest iguana w sosie czekoladowym z chili. Chyba każdy

Poznaj prawdę o sobie, sprawdzając swoje geny

zmiana żywieniowych nawyków i metod treningowych da tylko kilkuprocentowy postęp, to już bardzo dużo. Wśród wielu zawodników, z którymi Wilk pracuje, jest kadra polskich skoczków narciarskich. Kamil Stoch, Piotr Żyła, Maciej Kot są od siebie zupełnie różni i dr Wilk często się waha - dać na sztangę 130

Przygotowania do maratonu: instrukcja krok po kroku

regenerować. Posiłki powinny być lekkostrawne. Należy unikać tłustych, smażonych potraw i wysoko-przetworzonych produktów (np. wszelkich dań typu "instant"). Bardzo istotną kwestią jest nawodnienie. Wraz z potem tracimy dużo wody i soli mineralnych. Żeby być zdrowym, musisz je regularnie uzupełniać

Podróż do Wenezueli: dżungla i sztuczne piersi

znaleźliśmy bary serwujące arepas, batidos i merengadas. To pierwsze to kukurydziane, okrągłe bułeczki, które faszeruje się nadzieniem na ciepło lub zimno - kiełbaskami chorizo, tuńczykiem, ośmiornicą lub przepiórczymi jajami. Batidos to wyśmienite koktajle ze świeżych owoców zmiksowanych z lodem. Można

Freediving - nie daj się zgnieść wodzie

Stoimy z Piotrem Ławrynowiczem w basenie Warszawianka – na stopniu pod słupkami. Wodę mamy do piersi i z przyjemnością patrzymy na 50-metrowy błękitny tor. To jedno z nielicznych miejsc w Warszawie, w których mogą trenować bez ograniczeń freediverzy. Dwa najgłębsze baseny w stolicy są dla

Włoskie danie

1 duża cebula,2 ząbki czosnku,śmietana 30%,2 puszki tuńczyka,dużo pieprzu,natka pietruszki,makaron tagliatelle Na oleju (jeśli mamy tuńczyka w oleju a nie w sosie własnym, można użyć tego z puszki) podsmażamy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy dwie puszki

Spaghetii z tuńczykiem

usmażonym tuńczykiem. Razem wszystko dokładnie mieszamy. poooolllecccammm serdecznie danie to zaskoczy nie jedno podniebienie a w dodatku koszt na 5 osób to około 10 zł:)))dobre i tanie a dodam ze można zrobić to danie z ryżem makaron spaghetti;kukurydza;groszek;tuńczyk w sosie własnym;

Makaron z tuńczykiem

Paczka makaronu ( najlepiej rurki lub kolanka), 2 puszki tuńczyka w kawałkach, przyprawy do smaku) Makaron gotujemy na al dente, następnie odcedzamy i zostawiamy w garnku. Do makaronu dodajemy tuńczyka, mieszamy i przyprawiamy do smaku.Na koniec posypujemy startym serem. Aby danie było bardziej

Kotleciki z tuńczyka

2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 duża posiekana cebula, 3 (lub mniej jeśli ktoś woli łagodniejsze dania) zielone papryczki chili drobniutko posiekane, 25 dag ziemniaków, 1/2 butelki oleju do głębokiego smażenia, 4-5 listków curry, 1/2 limonki, 1 jajko, 12 dag tartej bułki, sól i pieprz Ugotuj

Sałatka z tuńczyka

pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem. Polecam Wam ten przepis na sałatkę z tuńczyka - jest bardzo prosty, a danie - smaczne, lekkie i zdrowe. Te składniki wystarczą na przygotowanie porcji dla 3-4 osób. Smacznego! makaron;jajko;pomidory;seler naciowy;sałata;cebula;tuńczyk w oleju;jogurt naturalny