dania z tuńczyka
Sekretem dobrego sushi jest ryż zdradza Alon Than, mistrz świata w robieniu sushi
- Podstawą każdego sushi jest świeża ryba i prawdziwy japoński ryż. Za smak tradycyjnego sushi w 70 proc. odpowiada właśnie dobrze dobrany ryż, który pozwala też poczuć smak surowej ryby. - zdradza Alon Than
Dania z surową rybą to nie tylko sushi. Pięć pomysłów na potrawy z rybami
Barki z sushi i sashimi, pieszczotliwie zwane suszarniami, są już chyba w każdym większym polskim mieście. Jeśli zdążyłeś polubić surowe ryby po japońsku lub jadłeś, choćby w Ikei, szwedzkiego łososia z koperkiem, polubisz też pewnie południowoamerykańskie ceviche. Warunek: ryba, którą chcesz zjeść przed, a nie po usmażeniu, musi być świeża i doskonałej jakości.
Przegląd snobizmów wielkomiejskich, część 2
Była już Tokarczuk, kolekcje kapsułowe i chwalenie się nieposiadaniem telewizora. Na co jeszcze można się snobować?
Moda męska: polskie skarpetki w walce z nudą
pudełka - dokładnie takie, do jakich restauratorzy pakują prawdziwe sushi. Dorzucają dekoracyjną trawkę i skrawki materiału imitujące imbir i wasabi. A same skarpety wzorami przypominają np. nigiri z łososia, tuńczyka, ryby maślanej, ośmiornicy czy omletu tamago. Są też skarpetki a la maki sushi z
10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą
specyficzną odmianę ryżu, zwaną arkoz bomba, którego ziarna miały charakterystyczny okrągły kształt. To właśnie on jest podstawą prawdziwej paelli, którą z reguły jada się w porze obiadowej. Hiszpanie uważają, że danie jest zbyt ciężkostrawne, aby serwować je na kolację. We współczesnej kuchni iberyjskiej
Prosto, prościej, makaron! Przepisy trzech redaktorów
wszystko wraz z bazylią do sporej miski. Zalej oliwą i dobrze wymieszaj. Makaron ugotuj, gorący wrzuć do miski. Wymieszaj i podawaj. Jak przyrządzić spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino [łatwy przepis] Przepis: Piotr Mieśnik Bardzo prosty przepis na danie, które w kilkanaście minut zdążysz
Sushi z pieczonym łososiem
kawałek wędzonej makreli. Interesujące danie znalazło się ostatnio w karcie japońskiej restauracji Sushi Yamato (Warszawa, ul. Oboźna 9). To maki z pieczonym łososiem przygotowane przez szefa kuchni Sławka Wasilewskiego. Na zewnątrz oczywiście algi nori, potem warstwa ryżu, a w samym centrum - kawałek
Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii
smażone krążki z kalmarów.– Prawdziwy tapas bar ma tylko jedno albo dwa dania, ale tak dobre, że ludzie specjalnie dla niego tam przychodzą. Tak jak tutaj. Zobaczcie napis nad wejściem: „El Soldado de Tudelilla Bar – rok założenia 1947”. I od lat podają tę samą sałatkę z 
R20 na Powiślu - tu jada warszawka. Też jedliśmy i było przepysznie!
do lamusa, "mazy" na talerzu też powoli idą w zapomnienie. Produkt broni się sam, zwłaszcza jeśli jest z najwyższej półki, a tak właśnie jest w R20. Weźmy takiego tatara z tuńczyka Yellowfin (49 zł) podanego z azjatycką sałatką. Prostota w smaku i wyglądzie tego dania zachwyca
Kuchnie świata: surowa ryba na pięć sposobów
filetów z trzech gatunków ryb (np. ryba maślana, łosoś i tuńczyk) Dekoracja: marchewka, daikon (biała rzodkiew), świeży ogórek, czerwony kawior, cząstka cytryny, japoński sos sojowy, chrzan wasabi Używając bardzo ostrego noża, usuń skórę z ryb. Następnie włóż filety do zamrażalnika i
Gotowanie polsko-szkockie
Reserve. Warto patrzeć na te różne whisky, bo one rozwijają w różnych kierunkach podobne aromaty. To może ułatwiać food pairing. Ale Cask Finishbędzie pasował do ceviche z tuńczyka, bo kwasowość dania będzie równoważyła słodycz trunku. Im więcej whisky poznasz, tym będzie łatwiej o dobranie pasujących dań
Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw
danie nazwał tak, bo kolorystycznie kojarzyło mu się z dziełami renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccia. Łatwy przepis na carpaccio z pieczonych buraczków z dodatkiem fety Danie podano po raz pierwszy w w 1893 r., a co do tego, kto naprawdę je wymyślił, są wątpliwości. Przypisał je
Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej
dashi Podstawa wielu dań, oczywiście z otoczką filozoficzną. Powstaje z wodorostów kombu i tuńczyka bonito. Wodorosty pochodziły z Hokkaido, a ryba - z południa kraju. Te regionalne specjały były daniną dla cesarzy. W Kioto spotkały się na cesarskim stole. I tak z regionalnych składników
Lepszy seks? Zacznij od tego!
, zapychającego dania. Możesz je niezobowiązująco zaserwować razem z szampanem podczas romantycznej kolacji. Do tego romantyczny film, delikatna muzyka, może jakiś wolny taniec... Skuteczność: gwarantowana! Szparagi są uniwersalne. Pyszne. Zdrowe. A do tego - podkręcają temperaturę w sypialni! Choć ich działanie
Motocyklem przez pustynię Gobi
sucho. Kiedy pada deszcz, krajobraz momentalnie się zmienia, a wylewające rzeki i ogromne błoto powodują, że do wielu miejsc po prostu nie da się dojechać. Z zamyślenia wyrywa mnie głośne ujadanie. Rozglądam się nerwowo, patrzę w lusterko i nie mogę uwierzyć własnym oczom. To stado dzikich psów. Są
Sprawdź geny w sieci - ile kosztuje badanie DNA online?
, szparagi, soczewica), B2 (dynia, pędy bambusa, pomidory, zarodki pszenne), B12 (tuńczyk, makrela, krewetki, twaróg, jajka) i TMG-trimetyloglicynę (buraki). Kilka ciekawostek Badanie nie wykazało problemu z glutenem czy laktozą (popularne nietolerancje pokarmowe). Ale dowiedziałem się jeszcze, że mam
Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą
otworzyłem pudełko z sałatką z tuńczykiem, instynkt kazał mi natychmiast zamknąć, ale rozum kazał spróbować. Oj, trzeba było kierować się instynktem, rozum jak zwykle mnie zawiódł i pół nocy walczyłem z moim biednym, utrudzonym przewodem pokarmowym. Sałatka jest okropna (makaronowo-tuńczykowa), niedobrze
Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej
. Nie wiemy, jak tam dojechać, czy da się wejść bez raków, czekanów i lin. Musimy kogoś podpytać o szczegóły. Z pomocą przychodzi nam żołnierz pracujący na przejściu granicznym. Zatrzymał się, widząc nasze auto na poboczu na światłach awaryjnych. Już po 15 minutach wiedzieliśmy wszystko. Ruszamy więc
Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku
gołąbka. Ale daj mu pooddychać, sam też będzie dobry. Mózg drużyny. Musi być wszechstronny, rzutki i dynamiczny. Na tej pozycji nie ma miejsca dla masywnych, ospałych kolosów. Elemental Reserva Carmenere 2013 Zapłacisz: 29,99 zł Kupisz w: Kaufland Dobrze prowadzący się zawodnik, wszak pochodzi z
Sebastian Olma: Co się zdarzyło w kuchni, zostaje w kuchni
. Tuńczyk, kapar i pomidor, zajebiście ze sobą grają w każdej postaci. U Toma było na przykład tak, że z pomidora robiłeś jakąś galaretkę albo suszyłeś go, z kapara robiłeś jakiś dressing. To było bardziej skomplikowane. Tom siadał i rozpisywał danie. Nie było tak, że wymyślał
Pinot Noir
pieczonej jagnięciny, grillowanych ryb (o jędrnym, zwartym mięsie, na przykład łososia, miecznika, tuńczyka), do kaczki i dzikiego ptactwa (znakomite do bażanta!). Wino Pinot Noir wchodzi w skład trzech klasycznych dań francuskiej kuchni: coq au vin (kurczak w winie), boeuf bourguignon (wołowina w winie
Zjedz pan pająka. Kuchnia dla odważnych
sieka się je, miesza z zimnym tofu, sosem sojowym, olejem sezamowym i płatami suszonego, wędzonego tuńczyka. Chińczycy z północy jedzą je pokrojone na cząstki, posypane startym imbirem i dymką. Popularne są też omlety z jaj świeżych wymieszanych z posiekanymi stuletnimi. Smakosze twierdzą
Młody człowiek, a może: łowy na marlina
Grove. Pomocnik - bonito (pelamida) Katsuwonus pelamis, popularna drapieżna ryba z rodziny makrelowatych, znana też jako aku czy mały tuńczyk. Osiąga długość do 100 cm i wagę do 20 kg. Stanowi pożywienie dla wielu większych ryb, np. rekinów. Bardzo często pojawia się także na stołach ludzi. Mój
Top 10 - kuchnia francuska
lekko złotego koloru powierzchni quiche'a. Solidna kuchnia z winem Francuska Burgundia, a właśnie z tego regionu pochodzi to danie, słynie z charakternych czerwonych win i leniwie przechadzających się po pastwiskach krów rasy Charolais, najbardziej cenionej rasy mięsnych krów we Francji
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
bawarskie danie z białą kiełbasą, fot. HLPhoto / shutterstock.com Na przełomie września i października do Monachium ściągają miliony turystów na słynny festiwal piwa Oktoberfest. Jeśli wybierzesz się tu w innym terminie, koniecznie odwiedź przynajmniej muzeum piwa oraz najsłynniejszą na świecie piwiarnię
Zjedz pan pająka!
na bazarze w San Salwa dor - powinien ją obgotować (20 30 min.) w osolonej wodzie, a dopiero gdy zmięknie, upiec albo zgrillować. W USA, gdzie ostatnio zapanowała moda na nietypowe dania, hitem jest iguana w sosie czekoladowym z chili. Chyba każdy
Poznaj prawdę o sobie, sprawdzając swoje geny
zmiana żywieniowych nawyków i metod treningowych da tylko kilkuprocentowy postęp, to już bardzo dużo. Wśród wielu zawodników, z którymi Wilk pracuje, jest kadra polskich skoczków narciarskich. Kamil Stoch, Piotr Żyła, Maciej Kot są od siebie zupełnie różni i dr Wilk często się waha - dać na sztangę 130
Przygotowania do maratonu: instrukcja krok po kroku
regenerować. Posiłki powinny być lekkostrawne. Należy unikać tłustych, smażonych potraw i wysoko-przetworzonych produktów (np. wszelkich dań typu "instant"). Bardzo istotną kwestią jest nawodnienie. Wraz z potem tracimy dużo wody i soli mineralnych. Żeby być zdrowym, musisz je regularnie uzupełniać
Podróż do Wenezueli: dżungla i sztuczne piersi
znaleźliśmy bary serwujące arepas, batidos i merengadas. To pierwsze to kukurydziane, okrągłe bułeczki, które faszeruje się nadzieniem na ciepło lub zimno - kiełbaskami chorizo, tuńczykiem, ośmiornicą lub przepiórczymi jajami. Batidos to wyśmienite koktajle ze świeżych owoców zmiksowanych z lodem. Można
Freediving - nie daj się zgnieść wodzie
Stoimy z Piotrem Ławrynowiczem w basenie Warszawianka – na stopniu pod słupkami. Wodę mamy do piersi i z przyjemnością patrzymy na 50-metrowy błękitny tor. To jedno z nielicznych miejsc w Warszawie, w których mogą trenować bez ograniczeń freediverzy. Dwa najgłębsze baseny w stolicy są dla
dania z tuńczyka
Włoskie danie
1 duża cebula,2 ząbki czosnku,śmietana 30%,2 puszki tuńczyka,dużo pieprzu,natka pietruszki,makaron tagliatelle Na oleju (jeśli mamy tuńczyka w oleju a nie w sosie własnym, można użyć tego z puszki) podsmażamy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy dwie puszki
Spaghetii z tuńczykiem
usmażonym tuńczykiem. Razem wszystko dokładnie mieszamy. poooolllecccammm serdecznie danie to zaskoczy nie jedno podniebienie a w dodatku koszt na 5 osób to około 10 zł:)))dobre i tanie a dodam ze można zrobić to danie z ryżem makaron spaghetti;kukurydza;groszek;tuńczyk w sosie własnym;
Makaron z tuńczykiem
Paczka makaronu ( najlepiej rurki lub kolanka), 2 puszki tuńczyka w kawałkach, przyprawy do smaku) Makaron gotujemy na al dente, następnie odcedzamy i zostawiamy w garnku. Do makaronu dodajemy tuńczyka, mieszamy i przyprawiamy do smaku.Na koniec posypujemy startym serem. Aby danie było bardziej
Kotleciki z tuńczyka
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 duża posiekana cebula, 3 (lub mniej jeśli ktoś woli łagodniejsze dania) zielone papryczki chili drobniutko posiekane, 25 dag ziemniaków, 1/2 butelki oleju do głębokiego smażenia, 4-5 listków curry, 1/2 limonki, 1 jajko, 12 dag tartej bułki, sól i pieprz Ugotuj
Sałatka z tuńczyka
pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem. Polecam Wam ten przepis na sałatkę z tuńczyka - jest bardzo prosty, a danie - smaczne, lekkie i zdrowe. Te składniki wystarczą na przygotowanie porcji dla 3-4 osób. Smacznego! makaron;jajko;pomidory;seler naciowy;sałata;cebula;tuńczyk w oleju;jogurt naturalny