dania z cebuli
Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!
Do technikum gastronomicznego trafił, bo?namówili go rodzice. Pamięta, jak obierał cały dzień cebulę i dumę z pierwszego dania, które zrobił. Teraz, już jako prawdziwy mistrz, układa z tradycyjnych produktów nową polską?kuchnię.
Kuchnia: jagnięcina i ciecierzyca - sycąca, azerska zupa piti
Kuchnia azerska jest bardzo smaczna, aromatyczna i urozmaicona. Najpopularniejszą potrawą jest piti - danie charakteryzujące się oryginalnym sposobem gotowania i spożywania.
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły na pyszne dania mięsne
Królowa mięs, rządzi kuchnią każdego kontynentu. Szanujący się mięsożerca z pewnością nie zaprzeczy. U nas trochę po polsku, trochę po mongolsku: modne poliki, klasyczny strogonow, a także wołowina z ryżem.
Co na obiad? Jedz jak w samolocie Emirates
szefa Saida El Alama. - Dzięki przyprawom jej charakterystyczny smak natychmiast sprawi, że poczujesz się, jakbyś spacerował po jednym ze słynnych egzotycznych bazarów w Zatoce Perskiej – opisuje danie Said. Zupa z soczewicy Czas przygotowania: 45 min Ilość porcji: 6-8 stopień trudności: łatwa
Jak przygotować kolację w czeskim stylu? Mamy przepisy na dwa dania, a do tego proponujemy piwo
Czeska kolacja Łatwo ugotować nie będzie, ale jeśli jesteś ambitny, to dajemy ci dwa przepisy na czeskie dania. Svícková to danie kultowe, każdy czeski dom ma swoje sposoby na jego przygotowanie, swoje tajemnicze dodatki, które decydują, że svícková zawsze jest ciut inna
Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu
mamy ochotę. Moją propozycją na taki obiad są szaszłyki z krewetek i warzyw z dodatkiem ananasa i sosu Carolina Reaper. To danie rodem z Azji, gdzie królują niecodzienne połączenia smaków słodkich z ostrymi. Papryczka Carolina Reaper to prawdziwy żniwiarz ostrości, a sos o tej samej nazwie od Roleski
3 pomysły na bulion. Co można z niego zrobić?
owsiankę. Rozgrzewające dania na jesienne chłody 7 prostych przepisów na pyszny makaron po włosku Przygotowanie: Włóż kości do pieca i piecz przez godzinę w temperaturze 220°C. W połowie procesu dodaj cebulę. Wyjmij potrawę, przełóż do dużego garnka, dodaj imbir, sól, anyż i sos rybny. Zalej wodą
Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu
przygotowując jedzenie. Dziś mamy dla Was kilka przepisów na grillowanie „w stylu macho", czyli typowo męskie dania - mięsne, aromatyczne i często z nutą szlachetnych trunków. Każdy z pewnością znajdzie wśród nich coś dla siebie, ale niezależnie od wyboru warto pamiętać o kilku wspólnych zasadach
W światowy dzień makaronu rozmawiamy z Linh Ziółkowską, managerką restauracji Wi-Taj
kolację spożywa się z reguły dania z ryżem. Makaron natomiast bardzo często je się rano w formie różnych rozgrzewających zup, takich jak np. Ph? bò, Bún riêu czy Bún thang. W dni świąteczne gotuje się zwykle zupę z makaronem sojowym na bazie wywaru drobiowego, drobiowych
10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!
będzie zeszklona, dodaj do niej przecedzony wywar piwny i duś przez 10-15 min (piwo powinno się delikatnie zredukować). Po tym czasie ugotowaną cebulę przetrzyj przez sitko wraz z wywarem piwnym i dodaj pokrojoną kiełbasę. Całość podgrzej na patelni. Danie podawaj z ziemniakami, polane sosem piwnym z
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły
pomidorowy oraz musztardę i doprowadź całość do wrzenia. Duś przez pięć minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa, duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec kiszone ogórki. W razie potrzeby dopraw danie solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem.
Historia pewnej krzywej marchewki, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności w Lidl Polska
im szansę. Duże opakowania marchewki sprawdzą się szczególnie w przypadku dużych rodzin. Natomiast w przypadku mniejszych potrzeb dania i przetwory z wykorzystaniem tego warzywa można z powodzeniem mrozić lub peklować. Warto podkreślić, że warzywa, w tym marchew, są również stosowana jako
Co jeść żeby nie siwieć? Pytamy trychologa
ciecierzycy, białej fasoli i avokadao oraz siarka znajdująca się w cebuli, czosnku, rzodkwi, rzepie czy rzeżusze. Czytaj także: Karp z pszeniczniakiem. Jak dobrać odpowiedni styl piwny do świątecznego dania? O foodpairingu rozmawiamy ze specjalistami Mieszek włosowy jest wyposażony w dwa rezerwuary
W tej restauracji otyli jedzą za darmo. "Tu walczymy z anoreksją"
kulinarnych) nie stronią od czarnego humoru. Po przekroczeniu progu klientów witają kelnerki ubrane w kuse stroje pielęgniarek i wręczają im szpitalne kitle. Spragnieni solidnej wyżerki (bo trudno to nazwać inaczej) goście mogą następnie zamówić dania o wiele mówiących nazwach, jak chociażby pojedynczy czy
Przepisy na pyszne frytki
. 4. Odcedzamy, wysuszamy na papierze i serwujemy. A żeby jesienią dostarczyć sobie więcej witamin, warto do tego dania dodać Sałatkę Coleslaw. Potrzebujemy do niej następujące składniki: 1/2 kg białej kapusty, 2 obrane marchewki średniej wielkości
Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni
z przeróżnymi dodatkami) bez fermentowanej pasty paprykowej. Z kolei tam, gdzie zimno, gdzie jada się tłusto, by zgromadzić energię na mroźne dni, ostrymi pastami doprawia się ciężkie mięsne dania. Sprawiają, że kaloryczne mięsne gulasze nie są tak ciężkostrawne. Krem z pomidorów z papryką, oliwą
Dania z surową rybą to nie tylko sushi. Pięć pomysłów na potrawy z rybami
papryka oczyszczona i pokrojona w kosteczkę - 4 łyżki posiekanej natki - po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu - 1/2 łyżeczki oregano - 2 posiekane papryczki jalapeno (może być więcej, w zależności jak ostre dania lubisz) - 2 łyżki białego octu winnego - 1 posiekana cebula - 2 łyżki posiekanych listków kolendry
Jak zrobić klopsiki z Ikei w domu? Firma zdradza przepis
Nikogo nie powinna dziwić forma, w jakiej Ikea zaprezentowała w sieci przepis na swoje słynne klopsiki. Wygląda on bowiem jak instrukcja, która towarzyszy każdemu meblowi z tej sieciówki – a że klopsiki nie są szczególnie skomplikowanym daniem, to ich przygotowanie powinno być tak proste, jak
Prosto, prościej, makaron! Przepisy trzech redaktorów
wszystko wraz z bazylią do sporej miski. Zalej oliwą i dobrze wymieszaj. Makaron ugotuj, gorący wrzuć do miski. Wymieszaj i podawaj. Jak przyrządzić spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino [łatwy przepis] Przepis: Piotr Mieśnik Bardzo prosty przepis na danie, które w kilkanaście minut zdążysz
Jambalaya: amerykański przysmak, o którym mogłeś nie słyszeć
Większość składników tego dania zapewne znajdziesz w lodówce. W najgorszym razie będziesz musiał wyskoczyć do sklepu po krewetki (choć - podpowiadamy - takie mrożone zawsze warto mieć na wszelki wypadek). Jeśli dość sprawnie posługujesz się nożem, to jambalayę możesz ugotować w niewiele ponad pół
Czy dieta pudełkowa premium ma sens? Sprawdzamy!
kolejnej torby i odkrywanie nowych posiłków, a później i smaków, ponieważ w większości były dla mnie nowością. Wiele z nas je również oczami, a tutaj potrawy potrafią takżę i im sprawdzić radość. Niektóre dania wyglądają jak z dobrej restauracji i kusza samym wyglądem. Oczywiście porcje mogą wydawać się na
Classic, Bacon, Chilli - hot dog na trzy sposoby
sztuk! Nie namawiamy do pobicia tego rekordu. Trzy poniższe warianty kultowego dania wystarczą. Classic: Parówkę wołową smażymy bądź grillujemy. Bułki warto podpiec w piekarniku lub podgrzać na parze. Przecinamy je, smarujemy musztardą i keczupem, wkładamy do środka parówkę
Kuchnia: sposób na risotto
Barolo Przepis z Piemontu. Zamiast białego wina użyj Barolo, zamiast szafranu wrzuć pietruszkę. Risotto jest pięknie czerwone. Piemontczycy nalegają, by do tego dania używać Parmigiano Reggiano. Risotto al nero di seppia Czyli risotto z mątwą, którą trzeba pokroić, poddusić, a do
Męskie przepisy: Kurki Donżuana
Te kurki możesz podawać z podpieczonym pieczywem. Wtedy masz wersję elegancką, nadającą się na przykład na romantyczną kolację. Ale możesz kurki wymieszać z makaronem i wtedy danie jest pewnie mniej sexy, ale i tak zaimponujesz gościom. Dobre rady 1. Małe kurki są lepsze od tych wielkich, które
Kuchnie świata: bliskowschodnie przekąski
, tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i kmin, aż masa będzie gładka. Dodaj wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta (powinna się dać łatwo rozsmarować). Jeśli potrzeba, dodaj soli i soku z cytryny do smaku. Przełóż humus do miski, polej oliwą z oliwek i posyp pietruszką. Możesz udekorować również mieloną papryką
Jednogarnkowe danie - poradnik dla leniwych
jednogarnkowa. Zastępuje pierwsze i drugie danie. Może to być potrawka, gulasz czy gęsta zupa z wkładką. Od foodtruckowych szefów kuchni: "My nazywamy go węgierskim gulaszem wołowym, mamy jednak pełną świadomość, że w naszym wykonaniu nie do końca jest to danie węgierskie. Jest czymś pomiędzy węgierską
Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw
danie nazwał tak, bo kolorystycznie kojarzyło mu się z dziełami renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccia. Łatwy przepis na carpaccio z pieczonych buraczków z dodatkiem fety Danie podano po raz pierwszy w w 1893 r., a co do tego, kto naprawdę je wymyślił, są wątpliwości. Przypisał je
10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą
specyficzną odmianę ryżu, zwaną arkoz bomba, którego ziarna miały charakterystyczny okrągły kształt. To właśnie on jest podstawą prawdziwej paelli, którą z reguły jada się w porze obiadowej. Hiszpanie uważają, że danie jest zbyt ciężkostrawne, aby serwować je na kolację. We współczesnej kuchni iberyjskiej
Co zobaczyć w Sarajewie? 9 mniej oczywistych atrakcji
najniebezpieczniejszych miejsc w Sarajewie. ĆEVABDŽINICA ŽELJO Unoszący się nad miastem dym – połączenie palonego drewna z wytapiającym się tłuszczem – zwiastuje wielką ucztę. Flagowe danie: ćevapi. Nawet wrogie bałkańskie nacje wiedzą, że najlepsze serwują w Sarajewie. To siekane kotleciki jagnięce w lepinii
Śledząc Śledzia
Zrób zalewę: ocet i cukier wymieszaj z 300 ml wody, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Koperek umyj i posiekaj. Filety śledziowe zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny. Co 20 minut wylewaj starą wodę i zalewaj śledzie świeżą. Wymoczone śledzie
Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii
smażone krążki z kalmarów.– Prawdziwy tapas bar ma tylko jedno albo dwa dania, ale tak dobre, że ludzie specjalnie dla niego tam przychodzą. Tak jak tutaj. Zobaczcie napis nad wejściem: „El Soldado de Tudelilla Bar – rok założenia 1947”. I od lat podają tę samą sałatkę z 
Sheppards Pie
Łatwy przepis (w końcu wymyślił go jakiś brytyjski pasterz, a nie francuski szef kuchni), niedużo roboty, a rzecz naprawdę fajna, zwłaszcza jeśli porządnie zmarzłeś. Podaję wersję podstawową, ale shepperd's pie to danie-śmietnik, można dodać do niego, co się chce - ja na
Paella mixta
codzienna. A z mięsem kaczki, królika czy kurczaka danie trafiło na stoły zamożniejszych mieszczan. I tak na początku XIX w. narodziła się paella. Jej podstawą jest ryż o krótkich, okrągłych ziarnach i szafran, który pięknie barwi potrawę na złocistożółty kolor. I paellera, której wielkość waha się od
Golonka po bawarsku
Jeśli Francuzi wymyślili gotowanie w winie, to Niemcy, a przede wszystkim Bawarczycy, stworzyli kuchnię piwną. Piwo, ich zdaniem, nadaje się do wszystkiego - od przystawki do deseru. Trzeba tylko wlewać je z umiarem, gdyż zbyt duża jego ilość zabija smak innych składników dania
Kulinarne El Clasico - z tego słynie hiszpańska kuchnia
wszystkim z kapusty, rzepy, ziemniaków i białej fasoli. Nierzadko serwowany jest również z szynką, boczkiem lub kawałkami chorizo. Występują także warianty z ciecierzycą (Caldo Branco) lub kasztanami (Caldo de castanas). Bulion najczęściej serwowany jest jako pierwsze danie w porze obiadowej, ale nie
Top 10 atrakcji: Zakopane
Że fondue i raclette w naszych, polskich Tatrach? A właściwie czemu nie? Argumentacja: cząstki jabłka nasączone calvadosem zapieczone z kruchym boczkiem i ostrym serem, berneńskie roesti czyli ulubione danie pasterzy – placek ziemniaczany z boczkiem, cebulą i jajkami sadzonymi. Znajdzie się też
Black Friday - jak nie dać się oszukać podczas promocji?
szumnie komunikują o promocjach z okazji Black Friday. Dlatego tak istotne jest sprawdzenie historii zmiany cen danego przedmiotu. Można to zrobić (bez konieczności zakładania konta!) na takich stronach jak Skąpiec lub Cenowarka. Warto odwiedzić drugą z wymienionych stron – informuje ona nie tylko o
Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia
, dopraw octem, sokiem z cytryny i przyprawami. Filety osącz, zwiń w roladki i połóż na smażonych jabłkach. Przygotowaną śmietaną wypełnij roladki śledziowe. Danie udekoruj czerwonym kawiorem, koperkiem i szczypiorkiem. Podawaj z cząstkami cytryny i pieczywem.
Kuchnie świata: bałkański kociołek
dodatkiem ziemniaków i przypraw. Baklawa Czarnogórska odmiana nie jest tak bardzo słodka jak turecka. Dodaje się do niej drobno siekane orzechy włoskie i rodzynki. Wszechobecny burek fot. Zvonimir Atletic / shutterstock.com Podstawowe danie śniadaniowe regionu, chętnie jadane też o innych porach
Mróz, krew i tłuszcz
końca życia zachęcał do takiej diety. Smakołyk, który kiedyś był daniem ubogich Norwegów. Smalahove to głowa owcy. Najpierw wyjmujemy z niej mózg (choć są wersje tego dania z pozostawionym mózgiem). Potem opalamy sierść, solimy i suszymy. Wysuszony łeb owcy gotujemy przez około trzy godziny i podajemy
Wszystko, czego nie wiesz o Chile
wszystkim jedzenie. Mamy świetne knajpy z sushi czy burgerami, zajadamy się hinduską kuchnią, a dania regionalne traktujemy jeszcze po macoszemu. Mamy świetne produkty, ale dopiero uczymy się je wykorzystywać – stwierdziła. Czyli, w moim odczuciu, trochę jak Polska sprzed 10 lat – pizza, pizza
Kartacze - przysmak z północnego wschodu
czosnkiem, pieprzem czarnym i cebulą. Znacznie rzadziej spotyka się farsz z grzybów, kapusty kiszonej lub twarogu. Gotowe kartacze podaje się na gorąco, okraszone skwarkami z boczku lub drobno posiekaną i przesmażoną cebulką. Na Litwie potrawę tą serwuje się często z różnymi sosami, np. na bazie grzybów
Kuchnia tyrolska - jak dużo o niej wiesz?
przysmaków tutejszej kuchni, z tym że popularniejsze są właśnie ich wersje jarskie, np. ze szpinakiem i ricottą. Jada się także pasty, czyli makarony, zarówno w części włoskiej, jak i austriackiej. Smaczne są też kluseczki, które gotuje się i odsmaża na maśle z cebulą. To danie absolutnie jarskie, mimo
Jak smakuje wegański burger? Zjedliśmy "mięso" bez mięsa firmy Linda McCartney
Szanuję ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Tych, którym szkoda zwierząt, tych, którzy nie jedzą z powodów ekologicznych i tych, którzy uważają, że bez mięsa jest zdrowiej. Sam jednak mięso jem. Zawsze i w każdej postaci. Do tego stopnie jestem mięsolubny, że gdy na stołówce są kotlety mielone, to biorę
Pasta i basta
. WARTO WIEDZIEĆ: Jeśli chcesz jeść to danie jak prawdziwy Włoch, zrezygnuj z parmezanu. Włosi nie dodają tego sera do past z rybami i owocami morza, uważają, że te smaki absolutnie nie pasują do siebie. SpaghettI AGLIO E OLIO
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
. Uff, to już cała lista. Taką pastę dusimy na oleju razem z mlekiem kokosowym, dodajemy sos rybny, pastę tamaryndową i cukier. Po kilku minutach wkładamy do sosu obrane krewetki i podgrzewamy, aż się zawiną. To wszystko. Ostrość dania zależy głównie od liczby papryczek chili w paście. W
Kuchnia Bratanków
wmawiać Węgrowi, że gołąbki czy łazanki to polskie danie. Jeślibyś nie wiedział, specjały te są od wieków węgierskie. Gulyásleves Jeśli właśnie czytasz 'Logo', siedząc w jednej z węgierskich czard albo restauracji, na pewno zastanawiasz
Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów
przypuszczalnie z Florencji. Nie jest owiane jakąś szczególną legendą, ale wygląda wyjątkowo efektownie, zabarwione na głęboką czerń atramentem z kałamarnic. Do cebuli i czosnku podsmażonego na oliwie - nie na maśle! - dodajemy malutkie oczyszczone kałamarnice, wlewamy wino oraz trochę bulionu rybnego i gotujemy
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
dania dajemy gościom jedynie sól. A.C.: Innym razem dostaliśmy partię wołowiny, w której wyczuwalna była marchewka. Zadzwoniliśmy do dostawcy i przyznał, że krowy 3 tygodnie wcześniej były nią karmione. Od razu nasuwa się myśl, by karmić krowy rozmarynem i czosnkiem, ale one tego nie zjedzą. Ile musi
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
, rozgrzewające, a zarazem proste w przygotowaniu dania doskonale nadają się szczególnie zimą - na Święta i karnawał. W zaczarowany świat dyni wprowadza nas zespół kulinarnych wirtuozów z restauracji Solec 44. Od lewej. Karol Żukowski, wnuk pszczelarza, perkusista, kucharz z wyboru. Czyta głównie książki
Kuchnie świata: sosy
zł Molho De Piri-Piri Portugalski ostry sos chilli (tu pod firmową nazwą Prego-Guese). Mało kto wie, że to Portugalczykom zawdzięczamy światową karierę ostrych papryczek. Sos z dodatkiem cytryn, limonek, czosnku, pieprzu, cebuli i kliku przypraw. Mozna w nim marynować każde danie, ale w
Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej
? Prof. Jarosław Dumanowski: Była ściśle powiązana z chrześcijaństwem. Przez wiele dni w roku nie jedzono mięsa, śmietany czy jaj. Bardzo popularne były za to ryby. Żeby taka dieta się nie znudziła, trzeba było przygotowywać dania w wyrafinowany sposób - to dotyczy oczywiście kuchni dla elit. Ważny
Jedzenie na ulicy
ząbek czosnku, 1 cebula, 2 cielęce kiełbaski, sól, pieprz, 2 ogórki konserwoweSos: 1 łyżka keczupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny Bułki podgrzewamy na parze lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę
Świat pierogów
kraj, to obyczaj. Nawet jest gorzej czy jak kto woli - lepiej. Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie to oczywiście nasza klasyka. Nasza i krajów ościennych. Ale nawet u nas wybór nadzień jest gigantyczny: ser, jagody, mak, kasza gryczana, słodka kapusta. W konkursie na Polskie Danie dla Europy
Top 10 - kuchnia francuska
lekko złotego koloru powierzchni quiche'a. Solidna kuchnia z winem Francuska Burgundia, a właśnie z tego regionu pochodzi to danie, słynie z charakternych czerwonych win i leniwie przechadzających się po pastwiskach krów rasy Charolais, najbardziej cenionej rasy mięsnych krów we Francji
Testowane Matuszewskim: smakołyki na lato pod lupą
z pierwszych sklepów samoobsługowych w Warszawie i księgarnia. Miejsce jak każde inne. W garmażerii kupowało się rozmaite wyroby: salcesony, kaszankę, pasztetową albo sernik (zwany wonczas serem zapiekanym). Albo marmoladę z bloku. Ale to nie wszystko, bo w garmażerii kupowało się także dania
Pieczony kurczak z warzywami
2 nieduże (najlepiej młode) kurczaki, 4 czerwone cebule, 4 pomidory, 2 cukinie, 2 marchewki, 8 średniej wielkości ziemniaków, przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, miód, musztarda), 1/2 kostki masła Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, posiekanym (może być suszony) rozmarynem, miodem i musztardą. Polej
Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni
rozgniecionym ziarnem, jest delikatesem. Chętnie mieszają ją z solonymi grzybami i cebulą. Chętnie smażą z kawałkami przerośniętej warstewkami mięsa słoniną. Takie danie z kiszoną domową kapustą, jeśli wyszło spod ręki doświadczonej gospodyni, to przysmak. Problem tylko, że jego pojawienie się na stole
Chiny od kuchni
przestąpieniu progu restauracji. Chińskie potrawy potrafią prawdziwie zachwycić barwą, kompozycją i kształtem. Wygląd dania może nie mieć nic wspólnego z jego zapachem, zapach ze smakiem i vice versa. Także przyrządzanie potraw, często przy obserwującym kliencie, pozostawia niezatarte wrażenie. Za wieloma
Najlepsze burgerownie w Polsce. 9 miejsc, w których zjesz coś specjalnego
? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Jak sam widzisz, nazwa tego burgera nie wzięła się znikąd. Jest naprawdę potężny. 400 g wołowiny mówi samo za siebie. Dasz radę? Co jeszcze? Możesz też zdecydować się na wegeburgery: kotlet z cukinii lub na bazie tofu (14-15 zł
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
śniadaniach angielskich czy irlandzkich). Nie należy się spodziewać, że dostaniemy je w hotelu, więc warto się na nie wybrać do tzw. dinera. Wizyta w jadłodajni, wyglądającej jak wagon kolejowy bez ścianek działowych, to najbardziej amerykański sposób rozpoczęcia kulinarnego dania. Typowy serwowany tam zestaw
Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością
cebulę, grzyby, papryczki, seler naciowy, jabłka czy banany. Ale największy plus to ten czosnek - koniec z czosnkowymi palcami! BeneU Grlic Cube Amazon.com CENA: 9,99 dol. Nie każdy jest Karolem Okrasą, nie każdy potrafi drobno posiekać pęczek ziół w kilka sekund. Można to ćwiczyć, ale
Kuchnie świata: surowa ryba na pięć sposobów
pomidorów 1 zielona papryka oczyszczona i pokrojona w kosteczkę 4 łyżki posiekanej natki po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu 1/2 łyżeczki oregano 2 posiekane papryczki jalapeno (może być więcej, w zależności jak ostre dania lubisz) 2 łyżki białego octu winnego 1 posiekana cebula 2 łyżki
Bigos mistrzów
przygotowania tej potrawy i śmiało mogę przyznać, że nie znam w Polsce regionu, w którym nie serwowano by tego dania. Bigos to pole do popisu dla każdego, kto ma odrobinę kulinarnej wyobraźni i lubi eksperymentować z doborem składników. Nawet niewielkie zmiany powodują, że potrawa ta za każdym razem smakuje
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
mówi, że podczas uczty wydanej przez króla Azteków Montezumę na cześć konkwistadora Hernána Cortésa podano jadło Boga Pierzastego Węża Quetzalcoatla, czyli indyka z chili i pomidorami. Hiszpanie, zmęczeni podróżą i monotonnym morskim menu, z apetytem spałaszowali ogniste danie, a
Lublin na weekend: nie przegap tych miejscówek
wywodzące się z kuchni żydowskiej cebularze - bułki z cebulą i makiem, gryczaki - pierogi z kaszą gryczaną i serem, oraz pierogi. Ale stolica regionu ma do zaoferowania więcej. Na prawdziwą ucztę najlepiej wybrać się do Mandragory. Wystrój tradycyjny i wysmakowany, zróżnicowany. Są freski, zdjęcia z
Kuchnia rosyjska
McDonald'sem (w 1991 r. do pierwszego na placu Puszkina stały kolejki dłuższe niż do Mauzoleum Lenina). Potem zaczął się triumfalny marsz na szczyty popularności sieci tanich restauracji Jołki-Pałki, a później Mu-Mu, z klasycznymi daniami kuchni rosyjskiej. No i są bary, gdzie - zgodnie z zaleceniami mera
Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"
danie ogólnopolskie. A przecież w kuchni najpiękniejszy jest regionalizm. We Włoszech, uwielbiam to, że przejedziesz 10 km i już jest inna tradycja kulinarna, inne dania. Globalizacja to zmienia, upodabnia wszystko do siebie. Wróćmy do hotelu: czemu w Radissonie czy
Polska kuchnia regionalna
Jeśli na co dzień jesz schabowe z ziemniakami (albo sushi), zafunduj sobie w czasie urlopu odmianę. Wprawdzie w knajpkach i restauracjach w całej Polsce można zjeść podobne dania, to jednak wystarczy odrobina zaangażowania, by odkryć lokalne smaki. Góry, nasze góry Najbardziej znaną kuchnią
7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę
; Stopień trudności: 1 Składniki 2 duże dojrzałe awokado sok z limonki duży pomidor cebula pęczek kolendry kilka kropli tabasco sól i pieprz chipsy kukurydziane Czytaj także: Przygotowanie Awokado obierz, przełóż do płaskiej miski, skrop sokiem z limonki i widelcem
Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!
rachunku. Sprzedawca nie zapisuje, co zjadłeś, po prostu liczy brudną zastawę. Daniem, które Wietnamczycy spożywają bez względu na porę dnia, jest pho, taki rosół-śmietnik. Mimo że kolebką pho jest Północ, ta najbardziej wietnamska z zup jest obecna wszędzie. Prawdziwego, esencjonalnego pho
Kuchnia: Fois Gras. Niezły pasztet
żołądka). W wielu krajach (np. w Czechach, Danii, Finlandii, Niemczech, Włoszech, Luksemburgu, Norwegii, Irlandii, Szwecji, Szwajcarii, Holandii, Wlk. Brytanii, Polsce i części Austrii) jest to zabronione prawem. fot. PIERRE LAGUILHON Foie Gras z kaczki 130g. Cena: 91 zł Sztuka
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
bawarskie danie z białą kiełbasą, fot. HLPhoto / shutterstock.com Na przełomie września i października do Monachium ściągają miliony turystów na słynny festiwal piwa Oktoberfest. Jeśli wybierzesz się tu w innym terminie, koniecznie odwiedź przynajmniej muzeum piwa oraz najsłynniejszą na świecie piwiarnię
Viva La bella Italia!
firmy Goldoni. Nie da się ukryć, że świeżo krojone prosciutto jest lepsze od konfekcjonowanego. Ma i smak lepszy, i zapach. Szynkę można jeść na wiele sposobów: z pieczywem, paluszkami grissini, świetnie jej robi towarzystwo owoców (melona, gruszek, fig), rukoli. Włosi przyrządzają z niej także
Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej
. Nie wiemy, jak tam dojechać, czy da się wejść bez raków, czekanów i lin. Musimy kogoś podpytać o szczegóły. Z pomocą przychodzi nam żołnierz pracujący na przejściu granicznym. Zatrzymał się, widząc nasze auto na poboczu na światłach awaryjnych. Już po 15 minutach wiedzieliśmy wszystko. Ruszamy więc
Viva Espana, Olé!
Galicji oddalonej od Walencji o setki kilometrów. Ale podróżnik i odkrywca kulinarny będzie zwiedzał Hiszpanię właśnie po to, aby skosztować regionalnych specjałów. A są tu takie miejsca, do których warto się wybrać wyłącznie z powodu jednego dania. Serwowanego tam i tylko tam. Takiego na
Gdzie zamówić najlepszą pizzę pepperoni? Wielki test "Logo"
. Reszcie też smakowała, choć pepperoni „tak mało, że aż zdzierstwo”. A sera niewiele więcej. Mądrości, jakie sprzedało nam Da-Grasso (warto dodać, że po najniższej cenie z metra)? Przypalona nie znaczy zła. Słodkawa nie znaczy zła. Mało dodatków nie dyskredytuje, bo pizza psuje się od ciasta i
Góralskie smaki
jak jasna cholera. Prosty to przepis na kulinarne szczęście, słabo się więc sprawdza w miejscach wykwintnych - no bo danie arcyczeskie to pieczeń wieprzowa z knedlikiem i kapustą, i trudno oczekiwać, że ją będą podawać w białych rękawiczkach. Bo do piwa podaje się utopenca, kiełbasę marynowaną
Afrodyzjaki: rozkosz wszystkich zmysłów
. Wiara w ich skuteczność jest jednym z powodów, dla których żółwie morskie są gatunkiem zagrożonym wymarciem. - tarantule smażone w głębokim oleju to kambodżańskie danie miłosne. (Chodzi o prawdziwe tarantule, a nie o włoskie pająki, ukąszenie których leczono dzikim, orgiastycznym tańcem). - balut
Make Life Harder: Polacy za granicą
mieszkacie w domku z cebuli. Często jednak rodacy nie rozumieją idei wyjazdów Polaków za granicę i często siedząc w knajpie na zadupiu w południowej Serbii, można usłyszeć, jakże przykre dla każdego Polaka, słowa: "No cześć, widziałem rejestracje, panowie znad morza, no nieźle
Make Life Harder: poradnik na Open'era
, dlatego jeśli już musicie zakładać te swoje futra, to chociaż odpuśćcie buławy hetmańskie, korony i berła, bo już nawet w PKP wszyscy się z was śmieją. A tak serio, to jeśli dwa dni przed Open'erem jeszcze nie wiesz, co na siebie włożyć, to może od razu daj sobie siana, zostań w domu i posłuchaj z
Posiłek przed czy po treningu? Profesjonalny poradnik
; Suszone owoce, jogurt naturalny ze świeżymi owocami, koktajle na bazie maślanki, kefiru, soki rozcieńczone wodą czy opcja najwygodniejsza batonik odżywczy. Zrezygnujmy z dań wzdymających (cebula, kapusta, nasiona roślin strączkowych) i ciężkostrawnych (spowodują nieprzyjemne uczucie ciężkości w czasie
Matuszewski testuje przysmaki z marketów
ja), to musi lubić ayran (jak ja). Nie wiem, jak taki najprawdziwszy powinien smakować, ale ten Candii całkowicie mnie satysfakcjonuje. Candia, ayran, 390 g - 2,99 zł Jarosław Matuszewski Za sok pomidorowy dałbym się pokroić. A z wielowarzywnym mam jakiś problem? Może on
Michael Phelps - pływak, który bał się wody
opanował, był styl grzbietowy. Długo nie dał się przekonać trenerom, by zanurzyć głowę. Bał się tego panicznie. Pływał więc na plecach, z twarzą nad powierzchnią. Ku zdumieniu instruktorów, pływał wyśmienicie, bił rekordy w swej kategorii wiekowej. Bob Bowman, najważniejszy trener w życiu
Samo mięcho
od biedy wykroić i z polskiej krowy, ale raczej z udźca albo np. z ligawy. Niestety, nie ma zębów, które dałyby radę takiemu stekowi. Podsumowując: w Polsce można zrobić stek wyłącznie z polędwicy wołowej, którą akurat mamy bardzo smaczną - chwalą ją nawet Amerykanie
Oktoberfest - eins, zwei, g´suffa!
kolorowych, mocno wydekoltowanych dirndlach (tradycyjna sukienka z fartuszkiem) wyglądają oszałamiająco. Jeśli dziewczyna jest sama, czy da Bóg z koleżankami, serca lukrowanego nie niesie, zwróć uwagę na wstążkę u pasa: kokarda po jej prawej stronie - dziewczyna zajęta, po lewej
Opowieści z Zanzibaru
, aż mdły, ale w zapachu przypominający skrzyżowanie cebuli z czosnkiem. I trzeba go jeść, zatykając nos, co demonstruje nam każdy, kto widzi w naszych rękach duriana. Lokalne ryby można kupić na targu w stolicy Stone Town, ale lepiej i taniej wprost od
Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania
), plastry cebuli i wszystko obsyp majerankiem i pieprzem. Sakiewkę zamknij z góry i zostaw na rozgrzanym grillu na ok. 30-40 min. Po tym czasie otwórz sakiewki, podlej zawartość piwem i zostaw otwarte na grillu jeszcze przez kwadrans. W takich sakiewkach możesz też grillować warzywa. Bakłażany i cukinie
Ray Kroc - człowiek, który dał nam fast foody
. Ujednolicili dodatki, ograniczając je do sera, keczupu, musztardy, cebuli i dwóch plasterków ogórka. Z nowymi nadziejami ponownie otworzyli bar i... obroty gwałtownie spadły. - Co się dzieje? - głowili się bracia. I na wszelki wypadek polecili pracownikom zaparkować samochody pod
Łowienie na muchę: temat rzeka
przyrządzić nad wodą dania z pstrąga. Okazało się, że moi kompani mają wspólne hobby - motocykle. Tak więc oni wymieniali się nowinkami, a ja mogłem wcisnąć gaz do dechy. Nawet nie zauważyli z jaką łatwością nowy seat leon ST w wersji FR ze swoimi 180 konikami pod maską
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
przygotuje bieszbarmak? To narodowe kirgiskie danie: makaron z domowego ciasta rozwałkowanego i ciętego w cienkie paseczki, gotowany w bulionie i podawany z cebulą, baraniną i pieprzem. Jedna z anegdot opowiada o Kirgizie, który przez rok czekał na ratunek na bezludnej wyspie. Pewnego razu u brzegu pojawił
Wzorowe żeberka - przepis Aleksandra Barona
łyżki miodu (najlepiej ze spadzi drzew iglastych albo gryczany) I do dzieła... . . . Zobacz także: Żeberka jagnięce w ziołach. Przepis Kurta Schellera Zawiń żeberka w liście kapusty włoskiej. . . . Zobacz także: Łatwy przepis na żeberka z piekarnika z cebulą i pieczarkami Włóż
Przygotowania do maratonu: instrukcja krok po kroku
regenerować. Posiłki powinny być lekkostrawne. Należy unikać tłustych, smażonych potraw i wysoko-przetworzonych produktów (np. wszelkich dań typu "instant"). Bardzo istotną kwestią jest nawodnienie. Wraz z potem tracimy dużo wody i soli mineralnych. Żeby być zdrowym, musisz je regularnie uzupełniać
Leczo KROK PO KROKU
boczek i smaż, aż powstaną rumiane skwarki. Co jakiś czas mieszaj. Cebule obierz, pokrój najpierw na połówki, a następnie w półplasterki. Włóż do rondla ze smalcem i skwarkami. Przyrumień cebulę na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia. Oprósz słodką papryką, jeszcze raz
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
- dokuczamy Mirżanowi - to kto ci przygotuje bieszbarmak? To narodowe kirgiskie danie: makaron z domowego ciasta rozwałkowanego i ciętego w cienkie paseczki, gotowany w bulionie i podawany z cebulą, baraniną i pieprzem. Jedna z anegdot opowiada o Kirgizie, który przez rok czekał na
Wskocz na dietę
on wzrost poziomu cukru we krwi po 2 godzinach od spożycia 50 g danego produktu. Im wyższa wartość IG, tym wyższy wzrost poziomu cukru, dlatego dieta powinna być skomponowana głównie z produktów o IG nieprzekraczającym 50-60. Są jednak sytuacje, gdy spożycie węglowodanów o
U blaszanego Czyngis-chana
. Wrzuca do garnka cebulę, kapustę i baraninę. To, co dostajemy w miseczkach, będziemy jeść przez kolejne dni. Baranina trafia na nasz otwierany z walizki stół nawet trzy razy dziennie. Gotowana, pieczona, smażona, w zupie, pierogach, z kluskami, ryżem, mlekiem lub herbatą. Nam najbardziej smakują
Mój pierwszy raz: zostałem rycerzem
Ochroniarze na bramce wyglądają nad wyraz profesjonalnie. Ten, który ze mną rozmawia, waży pewnie z setkę, jest łysy, ma czarne bojówki, T-shirt z groźnym logo firmy i ukruszoną górną trójkę. - Chłopaki, mamy tu reportera z "Logo". Powiedziałam mu, że ustawka Arki Gdynia, ta na której
Czy to będzie ich ro(c)k? Rozmawiamy z Curly Heads
wydział architektury w Gliwicach. DAMIAN: A czego nie lubisz? DAWID: Oskara. (śmiech) DAMIAN: Ja lubię to, że nagraliśmy płytę, i naleśniki z dżemem, a nie lubię cebuli. DAWID: Lubię życie w ogóle
dania z cebuli
Danie hiszpańskie
2 filety z kurczaka , papryka czerwona , 3 małe cebule , czosnek Filety z kurczaka pokroić w paski przyprawić i usmażyć na oleju, odstawić. Paprykę poddusić tak, aby nie była za miękka, cebule również pokroić na większe kawałki i podsmażyć, wszystkie składniki połączyć, zalać przecierem pomidorowym
Włoskie danie
1 duża cebula,2 ząbki czosnku,śmietana 30%,2 puszki tuńczyka,dużo pieprzu,natka pietruszki,makaron tagliatelle Na oleju (jeśli mamy tuńczyka w oleju a nie w sosie własnym, można użyć tego z puszki) podsmażamy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy dwie puszki
Danie jednogarnkowe
pół kg mięsa mielonego,duża cebula,czerwona i żółta papryka,pół kg pieczarek,przecier pomidorowy,2 kostki rosołowe,sól,pieprz,oregano,bazylia,ser żółty Pieczarki myjemy (nie obieramy,bo stracą cały swój smak). Pieczarki,paprykę i cebulę kroimy w małe kawałeczki. Zagotowujemy wodę z kostkami
Danie jednogarnkowe - garnek Ewy
3 udka z kurczaka,5-6 niedużych ziemniaków,cebula,2 ząbki czosnku,czerwona papryka,20 dkg pieczarek,20 dkg fasolki szparagowej,zielona pietruszka,sól,pieprz,chili w zalewie (opcjonalnie),olej (do marynaty i smażenia) Mięso umyć, obrać ze skóry i zamarynować - do naczynia wlać kilka łyżek oleju
Danie jednogarnkowe "Forszmak"
25 dkg wołowiny, 25 dkg wieprzowiny, 25 dkg surowego boczku, 25 dkg kiełbasy zwyczajnej, 25 dkg cebuli, 25 dkg papryki , 10 dkg koncentrat pomidorowy , 25 dkg Śmietany, 15 dkg Ogórki kiszone, Natka pietruszki - zielenina, Przyprawić (Pieprz; Vegeta; chili; ketchup) Wszystkie składniki pokroić w