dania z blendera
Historia pewnej krzywej marchewki, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności w Lidl Polska
Lidl Polska po raz kolejny stawia na nieperfekcyjne warzywa, ratując je przed zmarnowaniem. Tym razem krzywe marchewki pojawią się we wszystkich sklepach sieci już od czwartku, 9 grudnia do wyczerpania zapasów, w cenie 4,99 zł/5 kg.
Gotowanie polsko-szkockie
Polska gęś i szkocka whisky. Aleksander Baron, polski szef kuchni, i Rob Allanson, szkocki ambasador Grant'sa. Z tego spotkania po prostu musiało wyjść coś ciekawego.
Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej
Kuchnia japońska to taki kociołek, do którego swoje pomysły wrzucili, oprócz Japończyków, Chińczycy, Koreańczycy, Hindusi, Holendrzy, Anglicy, Portugalczycy i pewnie parę innych nacji. Potem szogunowie zamknęli kociołek na ponad 200 lat, a gdy go znowu otworzyli, to zamiast międzynarodowego gulaszu w środku była oryginalna kuchnia, bez wątpienia do szpiku kości japońska.
Kuchnie świata: bliskowschodnie przekąski
Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy 60-120 g sezamowej pasty tahini 60 ml soku z cytryny 2-4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego woda oliwa z oliwek 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: W blenderze zmiksuj ciecierzycę
Cafe Melon - kawiarnia i księgarnia w jednym. Gdzie? Na warszawskiej Pradze
, robić zakupy z głową, jak z resztek wyczarowywać fascynujące dania. Weźmy np. konające mango, które niechybnie dokończyłoby żywota w koszu na śmieci, do tego niezupełnie czarnego, zwiędłego i pełnego cukru banana, trzy łychy jogurtu bałkańskiego, dużą szklankę mleka i lód. Wszystko zamiast do śmietnika
7 najlepszych koktajli na domówki
;rowej, czyli jedna szósta zwykłej łyżeczki) ** najczęściej sprzedawana w specjalnych buteleczkach z dozownikiem do dekoracji: skórka grejpfruta Przygotowanie Wszystkie składniki mieszamy w
Testowane Matuszewskim: zimowa pogoda ducha
- jak wolisz - master blendera. Z Hennessym związani są od 1800?r. I to zawsze pan o nazwisku Fillioux sporządza nowy kupaż, którym zachwycają się koneserzy. Ten, którego dane mi było spróbować ostatnio, to Hennessy Paradis Imperial, zrobiony ze składników (eaux-de-vie) z XIX w., a kompozycją i
Zdrowa dieta? Oto lista produktów, które musisz jeść
to swoich właściwości. Superfoods mają jeszcze inne zalety; składniki w nich zawarte są łatwe do przyswojenia, nie wymagają więc żadnej specjalnej obróbki. Praktycznie każdy coś z nich wyczaruje, a ostatnio najczęściej są spożywane po prostu w postaci zmiksowanej. Wrzucasz do blendera to, co ci
Wielki test whisky mieszanych
. Whisky zharmonizowana powinna być na tyle "przegryziona", aby stanowiła pełną całość, nie "rozwarstwiała" się na składniki pierwsze. Nie może być też tak banalna, by dało się o niej powiedzieć tylko tyle, że jest "torfowo-słodowo-waniliowa". Z kolei "kontemplacyjna"
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
, rozgrzewające, a zarazem proste w przygotowaniu dania doskonale nadają się szczególnie zimą - na Święta i karnawał. W zaczarowany świat dyni wprowadza nas zespół kulinarnych wirtuozów z restauracji Solec 44. Od lewej. Karol Żukowski, wnuk pszczelarza, perkusista, kucharz z wyboru. Czyta głównie książki
Ruda za cztery dychy: test whisky z dyskontów
Orchy oraz 8-letnia Queen Margot (ale uwaga: wersja podstawowa tej whisky nie nadaje się do niczego) oraz bourbon z tej samej sieci - Western Gold. Największe kontrowersje wzbudziła american whiskey z Kauflandu - John Wesson. Łukasz Sosiński dał jej aż 5,5 punktu, Jacek Wieczorek tylko 1,5. Chcecie
Historia whisky Ballantines: magiczna mieszanka
. Cierpliwie budował reputację, sprzedawał towar z najwyższej półki, miał coraz lepszych klientów. Interesowała go wyłącznie jakość, a nie ilość. W połowie XIX w. jego znajomy Andrew Usher (zwany ojcem szkockich blendów) dał mu do posmakowania swoje dzieło: Usher's Old Vatted Glenlivet. Był to blend
Niebezpieczne odchudzanie. Diety kit
właściwości. Superfoods mają jeszcze inne zalety; składniki w nich zawarte są łatwe do przyswojenia, nie wymagają więc żadnej specjalnej obróbki. Praktycznie każdy coś z nich wyczaruje, a ostatnio najczęściej są spożywane po prostu w postaci zmiksowanej. Wrzucasz do blendera to, co ci pasuje, choć jak
Bigos mistrzów
przygotowania tej potrawy i śmiało mogę przyznać, że nie znam w Polsce regionu, w którym nie serwowano by tego dania. Bigos to pole do popisu dla każdego, kto ma odrobinę kulinarnej wyobraźni i lubi eksperymentować z doborem składników. Nawet niewielkie zmiany powodują, że potrawa ta za każdym razem smakuje
Test w kratkę
lub z wodą. Szkoda do drinków. I jeszcze jedna ważna cecha - szkocka whisky mieszana musi być zawsze taka sama, obojętnie, w jakim miejscu na ziemi ją otworzymy i kiedy to zrobimy (w butelce whisky nie doj-rzewa). Inaczej niż przy niektórych maltach, skuteczność master blendera (czyli specjalisty
GRATISOFT - programy za friko
- w dowolnym formacie plików - czasem trzeba uporządkować, uzupełniając dane z tagów (np. nazwę wykonawcy, albumu, tytuł utworu, okładkę) i układając zbiory w odpowiednich folderach. Windows Media Player radzi sobie z tym całkiem nieźle, ale wymagającym użytkownikom bardziej przypadnie do gustu
Mężczyzną musisz być zawsze. Musi ci się chcieć!
zdaniem, ze względu na inną niż w USA strukturę zatrudnienia, np. dużą grupę rolników, faceci w Polsce radzą sobie na rynku pracy trochę lepiej niż kobiety. Potwierdzają to dane z urzędów pracy, które podają, że w Polsce około 53 do 56 proc. bezrobotnych to kobiety. Po utracie pracy to kobiety mają
Borys Szyc: "Nie jestem już larwą"
? Dobra, kiedy przygotowywałem się do wywiadu, dowiedziałem się, że zagrałeś w jednym z moich ulubionych filmów, w "Kingsajzie"! No tak, biegałem jako mały krasnoludek. W scenie, gdy Jacek Chmielnik kupuje muchę na dziko. Tam jest mnóstwo krasnoludków i ja wśród nich
dania z blendera
Masło orzechowe z sosem sojowym
3 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 małe chili, 1 łyżeczka brązowego cukru, 3/4 szklanki gorącej wody W blenderze zmiksować masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek i pokrojone chili. Przełożyć do miski i dolać gorącą wodę
Fusilli rigati z mozzarellą w brokułowym pesto
przykrywamy, aby pozostał ciepły. - Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsacyjnie do uzyskania gęstego pesto - Ugotowany makaron mieszamy
Jajka przepiórcze w szpinakowym sosie
zblanszować we wrzątku. Odcisnąć i pokroić na drobno. Mrożony można rozmrozić w kuchence mikrofalowe lub na głębokiej patelni. Szpinak doprawić: zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i cytryną. Wymieszać go z jogurtem - najlepiej przy pomocy blendera, który ładnie rozdrobni szpinak. Do masy szpinakowej dodać
Dżem brzoskwiniowy z mango
1,5 kg dojrzałych brzoskwiń, 1,5 kg bardzo dojrzałego mango, 1/2 szklanki brązowego cukru nierafinowanego, sok z jednej cytryny Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dania dodajemy obrane i pokrojone mango. Całość
Koktajl bananowy
2 banany, 1.5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z limonki (można dać więcej), czekolada Banany obrać, zmiksować z cukrem w blenderze. Dodać mleko, sok z limonki i ponownie wymieszać. Przelać do szklanek, udekorować plasterkiem limonki i rozkruszoną czekoladą. banany;mleko;cukier