dania smażone
W tej restauracji zjesz smażone... powietrze!
Szef włoskiej restauracji Feva, który może poszczycić się wyróżnieniem w postaci gwiazdki Michelin, wprowadził do menu niezwykle interesujące danie - określił je jako "smażone powietrze".
Adobo - najbardziej znane danie z Filipin
Z filipińskim kurczakiem Adobo jest trochę tak, jak z pierogami ruskimi w Polsce. Niby wszyscy znają ten sam przepis, a jednak w każdym domu ta potrawa smakuje inaczej.
Polska kuchnia regionalna
Moje urlopowe skojarzenie kulinarne jest proste: smażona ryba z frytkami oraz gofry z bitą śmietaną. Wstyd. Bo wakacje w Polsce to okazja do poznania regionalnych przysmaków i dań albo choćby objadania się wyjątkowymi owocami. Oto krótki poradnik, czego i gdzie szukać.
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły na pyszne dania mięsne
całość do wrzenia. Duś przez pięć minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa, duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec kiszone ogórki. W razie potrzeby dopraw danie solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem.
W światowy dzień makaronu rozmawiamy z Linh Ziółkowską, managerką restauracji Wi-Taj
kolację spożywa się z reguły dania z ryżem. Makaron natomiast bardzo często je się rano w formie różnych rozgrzewających zup, takich jak np. Ph? bò, Bún riêu czy Bún thang. W dni świąteczne gotuje się zwykle zupę z makaronem sojowym na bazie wywaru drobiowego, drobiowych
Grillowanie bez granic - poznaj fantastyczny Gourmet Barbecue System (GBS)
odpowiednim rusztom, żeliwnym formom i pojemnikom przygotujesz gofry, ciasta, chlebki pita, pizzę, kanapki na ciepło, dania smażone metodą stir-fry, i inne. W grillowych eksperymentach ogranicza Cię już tylko wyobraźnia. Żeliwna podstawa Żeliwne akcesoria uzupełniające grille Weber pozwalają przygotować
Co na obiad? Jedz jak w samolocie Emirates
gładką mieszankę za pomocą ręcznego miksera . Dopraw do smaku. Podawaj ze smażonym lub prażonym chlebkiem arabskim (ewentualnie tostem) i kawałkami cytryny. Jeśli chcecie większe wyzwania, kucharze linii Emirates proponują także: Danie główne: Smaki Indii Szef Ravi Nage przedstawia tradycyjne indyjskie
Gofry nie tylko nad morzem. Zobaczcie jak przyrządzić je w domu
dysponujecie odrobiną wolnego czasu i chęci, to pyszne , chrupiące i pulchne wafle można z powodzeniem przyrządzić samodzielnie w domu. Podobnie jak omlety, tosty czy naleśniki, także gofry stanowią bardzo uniwersalne danie, doskonale nadające się na śniadanie w rodzinnym gronie czy efektowny deser
Restaurant Week męskim okiem
bezproblemowe. Na początek zupa Mien na rybnym wywarze z ziołami, pulpetami z ryby (w menu stoi: fishballs) i tapioką. Oczywiście, nie jest to restauracja wietnamska, przez co danie odbija w kierunku zeuropeizowanym, niemniej przyjemnym. Alternatywą jest frittatine di pasta, czyli smażona przekąska z makaronu
Sekretem dobrego sushi jest ryż zdradza Alon Than, mistrz świata w robieniu sushi
restauracji najedzony, ale i z poczuciem szczęścia w brzuchu. A co gotujesz w domu? W domu przyrządzam głównie ciepłe dania. Bardzo często zupę miso z ziemniakami i boczkiem albo kurczakiem lub chahan, czyli smażony ryż z jajkiem i mięsem, to ulubione dania moich dzieci. Jak większość Japończyków nie robię w
KFC i Pizza Hut nawiązują współpracę
Danie, które łączy w sobie najbardziej charakterystyczne dla KFC i Pizza Hut elementy powstało z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Dnia Pizzy. Ten z jakiegoś powodu jest obchodzony 9 lutego, a przez „obchodzenie” należy rozumieć pretekst do nieskrępowanego objadania się tym
KFC i Microsoft prezentują wyjątkowy kontroler do Xbox Series X
trafiło również na samego pada, który oprócz tego ozdobiony został słynnymi kubełkami, kawałkami smażonego kurczaka i wizerunkiem samego Pułkownika Sandersa. Nie da się ukryć, że pad wygląda przez to mocno karykaturalnie, ale fani smażonych kurczaków z KFC z pewnością będą innego zdania, a poza tym
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły
pomidorowy oraz musztardę i doprowadź całość do wrzenia. Duś przez pięć minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa, duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec kiszone ogórki. W razie potrzeby dopraw danie solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem.
Więcej czasu spędzamy w kuchni i chętniej gotujemy. Powód? Pandemia
kuchni, - 68% Polaków poprawiło swoje umiejętności kulinarne w ciągu minionych 12 miesięcy, - wspólne gotowanie i spożywanie posiłków przyczyniło się do zacieśnienia więzi między domownikami, - naleśniki, rosół i pierogi – te dania królowały na polskich stołach w minionym roku.
Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!
okrągły rok i to niezależnie od pogody. Co więcej, chociaż grillowanie kojarzy się z niezbyt zdrowym jedzeniem (być może dlatego, że dla części osób grille to prawdziwe całodzienne biesiady suto zakrapiane alkoholem), to z pomocą grilla elektrycznego można przyrządzić bardzo smaczne i zdrowe dania, np
W tej restauracji można zjeść ostatnie posiłki skazanych na karę śmierci
został zastąpiony przez Maker’s Mark. Chim Pom serwuje też ostatnie dania innych znanych skazańców, w tym między innymi Johna Wayne’a Gacy – ten stracony w 1984 roku morderca i gwałciciel zażyczył sobie truskawek, kubełka kurczaka z KFC, frytek i smażonych krewetek. Inną pozycją w menu
Classic, Bacon, Chilli - hot dog na trzy sposoby
sztuk! Nie namawiamy do pobicia tego rekordu. Trzy poniższe warianty kultowego dania wystarczą. Classic: Parówkę wołową smażymy bądź grillujemy. Bułki warto podpiec w piekarniku lub podgrzać na parze. Przecinamy je, smarujemy musztardą i keczupem, wkładamy do środka parówkę
10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!
. Pod koniec smażenia dodaj do kurczaka przygotowany wcześniej cymes. Całość dopraw solą i delikatnie wymieszaj na patelni. Gotowe danie podawaj z kaszą kuskus lub ryżem SCHAB PO KUJAWSKU (Kujawy): SKŁADNIKI: - 600 g schabu bez kości - 3 średniej wielkości pietruszki - 2 łyżki miodu wielokwiatowego
3 pomysły na bulion. Co można z niego zrobić?
owsiankę. Rozgrzewające dania na jesienne chłody 7 prostych przepisów na pyszny makaron po włosku Przygotowanie: Włóż kości do pieca i piecz przez godzinę w temperaturze 220°C. W połowie procesu dodaj cebulę. Wyjmij potrawę, przełóż do dużego garnka, dodaj imbir, sól, anyż i sos rybny. Zalej wodą
Potrawy z Europy, Ameryki i Azji. Oto sprzęt, który pomoże je przyrządzać
wariacji tamago. Umożliwia naukę rolowania cienkich warstw jajka podczas smażenia, dzięki czemu będziesz mógł przyrządzić zarówno same omlety, jak i dania, w których pojawiają się jako dodatek (np. tamagoyaki nigiri bento).
Burger King wprowadza nowego burgera. Bezmięsnego, ale nie wegetariańskiego
jeśli chodzi o samego kotleta, to rzeczywiście tak jest - jest dostarczana Burger Kingowi przez firmę The Vegetarian Butcher. Problem polega jednak na tym, że roślinne burgery są smażone na tych samych grillach, co ich mięsne odpowiedniki. Firma zdaje sobie z tego sprawę i nie określa swojej nowej
Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero
Sos Habanero to idealne wzbogacenie dań kuchni orientalnej, w której królują potrawy przepełnione pikantnością. Jest on klasycznym sosem BBQ wzmocnionym ostrą, suszoną papryką habanero. To jedna z najpopularniejszych papryczek stosowanych w przepisach pochodzących z różnych zakątków świata. Choć
Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni
, to inny smak, konsystencja, ostrość. Niektórych używa się jako przyprawy - doprawia się sosy czy zupy jeszcze w trakcie gotowania. Innymi wykańcza się danie albo traktuje jak, powiedzmy, musztardę czy keczup. W krajach azjatyckich - gdzie parno i gorąco - ostrą papryką doprawia się dania, które
Historia pewnej krzywej marchewki, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności w Lidl Polska
im szansę. Duże opakowania marchewki sprawdzą się szczególnie w przypadku dużych rodzin. Natomiast w przypadku mniejszych potrzeb dania i przetwory z wykorzystaniem tego warzywa można z powodzeniem mrozić lub peklować. Warto podkreślić, że warzywa, w tym marchew, są również stosowana jako
Jednogarnkowe danie - poradnik dla leniwych
jednogarnkowa. Zastępuje pierwsze i drugie danie. Może to być potrawka, gulasz czy gęsta zupa z wkładką. Od foodtruckowych szefów kuchni: "My nazywamy go węgierskim gulaszem wołowym, mamy jednak pełną świadomość, że w naszym wykonaniu nie do końca jest to danie węgierskie. Jest czymś pomiędzy węgierską
Zdrowa dieta w święta - czy to możliwe?
pierogów zastanówmy się, czy na pewno mamy na nie ochotę, czy jedyne co zyskamy to ból brzucha. Odchudź świąteczne menu Jak wspomnieliśmy, spośród świątecznych potraw warto wybierać te najzdrowsze, ale możemy też sprawić, by tradycyjne tłuste dania zyskały nieco lekkości i były bardziej przyjazne naszemu
Męskie przepisy: Kurki Donżuana
Te kurki możesz podawać z podpieczonym pieczywem. Wtedy masz wersję elegancką, nadającą się na przykład na romantyczną kolację. Ale możesz kurki wymieszać z makaronem i wtedy danie jest pewnie mniej sexy, ale i tak zaimponujesz gościom. Dobre rady 1. Małe kurki są lepsze od tych wielkich, które
10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą
z jajka i bułki tartej, a następnie smażona w głębokim oleju. W innych, mniej klasycznych, wersjach Flamenquin może być wypełniony rybami, mięsem z kurczaka lub też samymi warzywami. Danie najczęściej serwowane jest z frytkami i majonezem. Fot. nito / shutterstock.com Ta klasyczna asturyjska
Sheppards Pie
Łatwy przepis (w końcu wymyślił go jakiś brytyjski pasterz, a nie francuski szef kuchni), niedużo roboty, a rzecz naprawdę fajna, zwłaszcza jeśli porządnie zmarzłeś. Podaję wersję podstawową, ale shepperd's pie to danie-śmietnik, można dodać do niego, co się chce - ja na
Przepisy na pyszne frytki
. 4. Odcedzamy, wysuszamy na papierze i serwujemy. A żeby jesienią dostarczyć sobie więcej witamin, warto do tego dania dodać Sałatkę Coleslaw. Potrzebujemy do niej następujące składniki: 1/2 kg białej kapusty, 2 obrane marchewki średniej wielkości
Jambalaya: amerykański przysmak, o którym mogłeś nie słyszeć
Większość składników tego dania zapewne znajdziesz w lodówce. W najgorszym razie będziesz musiał wyskoczyć do sklepu po krewetki (choć - podpowiadamy - takie mrożone zawsze warto mieć na wszelki wypadek). Jeśli dość sprawnie posługujesz się nożem, to jambalayę możesz ugotować w niewiele ponad pół
Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]
; Bartosz Dziamski; Jan Pawlak; materiały prasowe Szakszuka to danie wywodzące się z regionu Bliskiego Wschodu. Pod egzotyczną nazwą (która oznacza mniej więcej tyle co "bałagan") kryją się jajka w pomidorowo-paprykowym sosie, doprawionym mieszanką arabskich przypraw, m.in. czosnku i
Jak zrobić klopsiki z Ikei w domu? Firma zdradza przepis
Nikogo nie powinna dziwić forma, w jakiej Ikea zaprezentowała w sieci przepis na swoje słynne klopsiki. Wygląda on bowiem jak instrukcja, która towarzyszy każdemu meblowi z tej sieciówki – a że klopsiki nie są szczególnie skomplikowanym daniem, to ich przygotowanie powinno być tak proste, jak
Gdzie jedzą warszawscy studenci? Kebaby, bary, stołówki
, można wykupić abonament. Student na początku miesiąca wybiera dowolną ilość obiadów i zaznacza w jakie dni będzie z nich korzystał. Jeśli nie przyjdzie, posiłek przepada. Obiad w abonamencie kosztuje 9 zł (zupa, drugie danie do wyboru i kompot). Poza abonamentem zupa kosztuje średnio od 3 do 5 zł
Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii
smażone krążki z kalmarów.– Prawdziwy tapas bar ma tylko jedno albo dwa dania, ale tak dobre, że ludzie specjalnie dla niego tam przychodzą. Tak jak tutaj. Zobaczcie napis nad wejściem: „El Soldado de Tudelilla Bar – rok założenia 1947”. I od lat podają tę samą sałatkę z 
Paella mixta
codzienna. A z mięsem kaczki, królika czy kurczaka danie trafiło na stoły zamożniejszych mieszczan. I tak na początku XIX w. narodziła się paella. Jej podstawą jest ryż o krótkich, okrągłych ziarnach i szafran, który pięknie barwi potrawę na złocistożółty kolor. I paellera, której wielkość waha się od
Budapeszt na weekend: 5 najlepszych miejscówek
26 to bezpretensjonalny, ascetycznie urządzony lokal w stylu starych cesarsko-królewskich restauracji, gdzie podają produkty lokalne oraz zinterpretowaną na nowo kuchnię węgierską. Każde danie wprawia w zachwyt i uczy czegoś o smaku miejsca. Do tego świetni sommelierzy wyszukujący perełki
Gotowanie polsko-szkockie
całą swoją słodycz. To było połączenie kulinarne, którego smak miała podkreślać whisky Grant's Select Reserve. Danie zreszta trafiło do listopadowego menu restauracji Aleksa. Bo listopad to czas gęsiny. Rob Allanson
Kuchnie świata: bliskowschodnie przekąski
) lub przystawki przed daniami głównymi. Na wystawnej kolacji mizze będzie podzielone na kilka części - od lekkich dipów i past, przez owoce morza, kotleciki i pierożki, po drobne porcje duszonych mięs. Odmian tych dań są dziesiątki. fot. Tom Gowanlock/Shutterstock W całym Lewancie oraz Grecji
Wszystko, czego nie wiesz o Chile
wszystkim jedzenie. Mamy świetne knajpy z sushi czy burgerami, zajadamy się hinduską kuchnią, a dania regionalne traktujemy jeszcze po macoszemu. Mamy świetne produkty, ale dopiero uczymy się je wykorzystywać – stwierdziła. Czyli, w moim odczuciu, trochę jak Polska sprzed 10 lat – pizza, pizza
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
dania dajemy gościom jedynie sól. A.C.: Innym razem dostaliśmy partię wołowiny, w której wyczuwalna była marchewka. Zadzwoniliśmy do dostawcy i przyznał, że krowy 3 tygodnie wcześniej były nią karmione. Od razu nasuwa się myśl, by karmić krowy rozmarynem i czosnkiem, ale one tego nie zjedzą. Ile musi
Kuchnie świata: sosy
A właściwie prawdziwy mężczyzna pod ręką powinien mieć tych sosów co najmniej kilka. Sosy bananowy lub HP uratują wszystko, co już wyciągnąłeś z piekarnika. Daniom duszonym i gotowanym pomogą sosy sojowe, rybne, teriyaki, czy worcester. Ale jeśli efekt twojej pracy nie nadaje się do reanimacji
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
. Uff, to już cała lista. Taką pastę dusimy na oleju razem z mlekiem kokosowym, dodajemy sos rybny, pastę tamaryndową i cukier. Po kilku minutach wkładamy do sosu obrane krewetki i podgrzewamy, aż się zawiną. To wszystko. Ostrość dania zależy głównie od liczby papryczek chili w paście. W
Świat pierogów
kraj, to obyczaj. Nawet jest gorzej czy jak kto woli - lepiej. Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie to oczywiście nasza klasyka. Nasza i krajów ościennych. Ale nawet u nas wybór nadzień jest gigantyczny: ser, jagody, mak, kasza gryczana, słodka kapusta. W konkursie na Polskie Danie dla Europy
Sprawdziliśmy, co zawierają konserwy turystyczne. Są bezpieczne? Pytamy eksperta
Słowiński. Czego spodziewać się w puszce Tym, którzy planują przyrządzić oldskulowe danie z mielonki, podpowiadamy, czego mogą się spodziewać, otwierając puszkę. W każdej ze sprawdzonych przez nas konserw jest konserwant E 250 azotyn sodu oraz długa
Przynieś, podaj, pozamiataj, czyli... nie wszystko kręci się wokół Kerfusia
w swoje progi rozważać ma też coraz więcej placówek opiekuńczych czy domów opieki dla osób starszych. I nie da się ukryć, że robot wydaje się wręcz stworzony do takich zastosowań. Robear I jeśli tak się stanie, to niewykluczone, że spotka tam również Robear, czyli robota wspomagającego osoby z
Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością
? Rozwiązaniem jest minutnik firmy Taylor, który równocześnie odlicza czas gotowania czterech potraw. Możesz zapraszać znajomych na uczty. Twój makaron zawsze będzie al dente. Taylor Precision Products Four-Event Kitchen Timer Amazon.com CENA: 12,97 dol. Zero tłuszczu, a frytki chrupiące. Można też smażyć (czy
Smaki Arabii
harrisa konserwują. Arabowie z krajów Bliskiego Wschodu wolą dania łagodne, a ich kuchnia jest podobna do tureckiej. Jedzą jogurty i słone sery typu feta, lubią warzywa, smażą i gotują na oliwie. Natomiast w kuchni Maghrebu jest więcej wpływów włoskich i bałkańskich, tylko jedzenie jest bardziej pikantne
Kraina tysiąca smaków
(ryżowy, sojowy). Mało kalorii mają nawet dania z patelni, bo Tajowie specjalizują się w szybkim smażeniu - gorący tłuszcz nie nasącza mięsa, tofu czy warzyw, tylko tworzy chrupiącą warstwę na zewnątrz, pozostawiając soczysty środek. Na Khao San Road
Francuskie wina: jak znaleźć dobre i niedrogie
, które nie oddają stereotypowego obrazu Francji, za to oddają wiele za wydane na nie złotówki! Jak wybrać dobre wino z marketu i nie dać się naciąć? Ekspert: "Kupujmy europejskie wina. Korek? Lepsza jest zakrętka" Charles Thomas Beaune Cena: 67 zł Gdzie: Vinotrio.pl Okazja: daj
Czy odpowiednia dieta może pomóc w seksie?
Proszę bardzo. W dodatku jest wygodna, bo nie musisz trzymać się precyzyjnie skomponowanych dań, a jedynie dbać o to, żeby konkretne produkty pojawiały się w jadłospisie regularnie. Składniki zawarte w pożywieniu mogą pomóc w zapobieganiu dysfunkcjom
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
, rozgrzewające, a zarazem proste w przygotowaniu dania doskonale nadają się szczególnie zimą - na Święta i karnawał. W zaczarowany świat dyni wprowadza nas zespół kulinarnych wirtuozów z restauracji Solec 44. Od lewej. Karol Żukowski, wnuk pszczelarza, perkusista, kucharz z wyboru. Czyta głównie książki
Przeterminowane składniki, ceny nie wiadomo za co - gdzie tak żywią?
stołówek: jedzenie smażono na tłuszczu złej jakości, surówki serwowano mniej niż podano w menu itd. W dziewięciu stołówkowych spiżarniach inspektorzy znaleźli przeterminowane produkty, w sumie 28 partii żywności trzeba było wyrzucić. Dodatkowo jeszcze gdzieniegdzie źle przechowywano artykuły spożywcze, np
Top 10 - kuchnia francuska
lekko złotego koloru powierzchni quiche'a. Solidna kuchnia z winem Francuska Burgundia, a właśnie z tego regionu pochodzi to danie, słynie z charakternych czerwonych win i leniwie przechadzających się po pastwiskach krów rasy Charolais, najbardziej cenionej rasy mięsnych krów we Francji
Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!
, krewetki w imbirze lub sosie satay, smażone z warzywami czy wreszcie słodko-kwaśne. Do każdej potrawy dostaję słuszną porcję ryżu lub ryżowego makaronu. Północ - raj dla wegetarian Im dalej na północ, tym więcej w menu dań smażonych i przyprawionych sosem sojowym. Kuchnia Północy jest zbliżona
Chiny od kuchni
przestąpieniu progu restauracji. Chińskie potrawy potrafią prawdziwie zachwycić barwą, kompozycją i kształtem. Wygląd dania może nie mieć nic wspólnego z jego zapachem, zapach ze smakiem i vice versa. Także przyrządzanie potraw, często przy obserwującym kliencie, pozostawia niezatarte wrażenie. Za wieloma
Pasta i basta
. WARTO WIEDZIEĆ: Jeśli chcesz jeść to danie jak prawdziwy Włoch, zrezygnuj z parmezanu. Włosi nie dodają tego sera do past z rybami i owocami morza, uważają, że te smaki absolutnie nie pasują do siebie. SpaghettI AGLIO E OLIO
Góralskie smaki
podsmażonym boczkiem, gulaszu wieprzowym ze śmietaną i (a jakże) knedlikiem, a także o smażonym karpiu. Kwaśnica, musowo na żeberkach Moskole - pamiątka po carskich wojakach W jednym i drugim kraju może wam się zdarzyć, że każde danie w karcie będzie mięsem, przetworzonym
Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!
każdego. Podkreślam słowo "pachnąca", bo dla mnie kuchnia polska jest przede wszystkim pełna aromatów, naturalnych smaków i ziół. Jest przy tym kuchnią, której tak naprawdę nie znamy, bo kojarzy się nam zaledwie z kilkoma konkretnymi daniami. A przecież to nie tylko
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
mówi, że podczas uczty wydanej przez króla Azteków Montezumę na cześć konkwistadora Hernána Cortésa podano jadło Boga Pierzastego Węża Quetzalcoatla, czyli indyka z chili i pomidorami. Hiszpanie, zmęczeni podróżą i monotonnym morskim menu, z apetytem spałaszowali ogniste danie, a
Kuchnie świata: bałkański kociołek
dodatkiem ziemniaków i przypraw. Baklawa Czarnogórska odmiana nie jest tak bardzo słodka jak turecka. Dodaje się do niej drobno siekane orzechy włoskie i rodzynki. Wszechobecny burek fot. Zvonimir Atletic / shutterstock.com Podstawowe danie śniadaniowe regionu, chętnie jadane też o innych porach
Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni
rozgniecionym ziarnem, jest delikatesem. Chętnie mieszają ją z solonymi grzybami i cebulą. Chętnie smażą z kawałkami przerośniętej warstewkami mięsa słoniną. Takie danie z kiszoną domową kapustą, jeśli wyszło spod ręki doświadczonej gospodyni, to przysmak. Problem tylko, że jego pojawienie się na stole
Skuteczna dieta na przyrost mięśni
. Nie forsujemy mięśni codziennie, ponieważ trzeba dać im też czasem chwilę na regenerację. Aby nic sobie złego nie zrobić, przed każdą sesją ćwiczeń trzeba pamiętać o krótkiej, rozciągającej rozgrzewce. A teraz najważniejsza kwestia: odpowiedniej jakości paliwo, z którego
Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?
ulotnić. Tworzą też pianki, gorące żele, bardzo powoli pieką w niskiej temperaturze oraz smażą nie w oleju, lecz w wodzie, po dodaniu do niej specjalnego roślinnego cukru, w 120 °C. Dania kuchni molekularnej są niezwykle praco- i czasochłonne. Aby wykonać np. mrożoną herbatę
Sebastian Olma: Co się zdarzyło w kuchni, zostaje w kuchni
restauracji rok. Potem były kolejne dwie... - Każda restauracja to były inne produkty, inne dania. W Karczmie pod Lotniskiem przygotowywałem polską jagnięcinę, koźlinę, przepiórki, gęsi. Tego nie nauczysz się z YouTube'a albo z książek kucharskich, to trzeba samemu zrobić. Trzeba
7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę
przyprawy garam masala łyżka płatków chilli 2 łyżki bułki tartej cebula pęczek kolendry olej do smażenia Przygotowanie Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - nie będą się przypalać. Orzechy zmiel lub rozdrobnij w moździerzu. Do dużej miski przełóż kurczaka, dodaj orzechy, jajka, przyprawy
Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia
, dopraw octem, sokiem z cytryny i przyprawami. Filety osącz, zwiń w roladki i połóż na smażonych jabłkach. Przygotowaną śmietaną wypełnij roladki śledziowe. Danie udekoruj czerwonym kawiorem, koperkiem i szczypiorkiem. Podawaj z cząstkami cytryny i pieczywem.
Food porn. Chętnie dzielimy się jedzeniem, ale robimy to głównie... online
jedzenie na talerzach wyposażonych w statywy na smartfony. Do dyspozycji gości są też reflektory, które swoim światłem mogą wydobyć ukryty blask czulentu. Wymyślne dania to jedno, a co powiecie na to, że w sieci coraz większą popularnością cieszy się tag #groceries, gdzie ludzie chwalą się
Zjedz pan pająka. Kuchnia dla odważnych
znacząco podnosi potencję seksualną. Jeśli komuś udałoby się kupić świeżą iguanę - najlepiej na bazarze w San Salwador - powinien ją obgotować (20-30 min.) w osolonej wodzie, a dopiero gdy zmięknie, upiec albo zgrillować. W USA, gdzie ostatnio zapanowała moda na nietypowe dania, hitem jest
"Tato, to był świetny czas!" Kiedy ojciec zabiera na wycieczkę...
spacerowaliśmy plażą, szukaliśmy bursztynów, jedliśmy smażoną rybę i rozmawialiśmy. Z sentymentem wspomniałem dawne wyjazdy we dwójkę i dopiero teraz, po tych wielu latach, zorientowałem się, jak dużo one mi dały. Wtedy też - podczas tego ostatniego wypadu - ojciec po raz kolejny przypomniał mi zasadę, którą sam
Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów
wino wszystko zdominuje. Masło? Oliwa? I to, i to. Najpierw oliwa do podsmażenia cebuli i ryżu. Musi być dobra, ale nie wybieraj tej tłoczonej na zimno, bo szybko się pali i ma zbyt wyrazisty smak, który potem zostaje w ryżu. Kto nie chce smażyć na oliwie, może wybrać masło, ale musi je wcześniej
Samo mięcho
od biedy wykroić i z polskiej krowy, ale raczej z udźca albo np. z ligawy. Niestety, nie ma zębów, które dałyby radę takiemu stekowi. Podsumowując: w Polsce można zrobić stek wyłącznie z polędwicy wołowej, którą akurat mamy bardzo smaczną - chwalą ją nawet Amerykanie
Dans le Noir? Ciemność widzę, ciemność!
wyjaśnia się w smaku. Wyostrzone brakiem wzroku pozostałe zmysły powodują, że Dans le Noir? jest z jednej strony fajniejsza, z drugiej bardziej męcząca od zwykłej restauracji. Fajniejsza, bo wszystko tu pachnie i smakuje sto razy mocniej. Mimo to nie każde danie potrafisz
Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"
danie ogólnopolskie. A przecież w kuchni najpiękniejszy jest regionalizm. We Włoszech, uwielbiam to, że przejedziesz 10 km i już jest inna tradycja kulinarna, inne dania. Globalizacja to zmienia, upodabnia wszystko do siebie. Wróćmy do hotelu: czemu w Radissonie czy
Historia jednego przedmiotu: soczewki kontaktowe
sobie eksperymenty, ale jednym z najwybitniejszych naukowców wszech czasów. Doskonale pasował do innych wielkich, jak da Vinci i Kartezjusz, których teoretyczne rozważania przyczyniły się do postępu prac nad soczewkami kontaktowymi. Young odkrył przyczynę astygmatyzmu, wyjaśnił mechanizm
Obalamy 17 mitów o jedzeniu!
bezglutenowe dania (grillowane, duszone, niepanierowane mięsa i ryby), dodatki warzywne oraz kaszę gryczaną lub jaglaną, ryż, bataty. Spotkałem się kiedyś z hasłem "ludzie piją wino, inne zwierzęta wodę", ale niekoniecznie jestem w stanie mu przyklasnąć. Ze wszystkich płynów woda jest
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
bawarskie danie z białą kiełbasą, fot. HLPhoto / shutterstock.com Na przełomie września i października do Monachium ściągają miliony turystów na słynny festiwal piwa Oktoberfest. Jeśli wybierzesz się tu w innym terminie, koniecznie odwiedź przynajmniej muzeum piwa oraz najsłynniejszą na świecie piwiarnię
Co Senegalczycy, Kolumbijczycy i Japończycy wiedzą o naszym futbolu?
danego miejsca, na przykład katsu curry na Ajinomoto (F.C. Tokio). Słowo "katsu" ma podwójne znaczenie: "smażona wieprzowina" oraz "wygrywanie". Co najczęściej piją kibice? - Jedni alkohol, inni colę albo wodę. Piłka nożna nie jest typowo japońskim sportem. Przybyła do
Zjedz pan pająka!
na bazarze w San Salwa dor - powinien ją obgotować (20 30 min.) w osolonej wodzie, a dopiero gdy zmięknie, upiec albo zgrillować. W USA, gdzie ostatnio zapanowała moda na nietypowe dania, hitem jest iguana w sosie czekoladowym z chili. Chyba każdy
Sopot: urok knajpki nieznanej
nich jest artystycznie zaprojektowana restauracja i hotel Lalala. Ciekawy wystrój, autorska karta dań, ceny przyzwoite, urocza obsługa. Dodaję do tego częste koncerty i degustacje win. Ich karta jest imponująca: ponad 200 gatunków. Nic dziwnego, właścicielem lokalu jest jeden z największych na Pomorzu
Swego nie znacie
Wiesz, zdarzyło mi się w jakiejś knajpce, że drugie danie udekorowano plasterkiem pomarańczy i truskawką. W styczniu. Wyglądało to idiotycznie. Pomarańcza w porządku. Kiedy niby mamy jeść cytrusy, jeśli nie zimą właśnie. Ale truskawka to faktycznie
Jedzenie na ulicy
minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając łopatką, aby nie napęczniały. Smażone 2 minuty z każdej strony, będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek sera, czekając chwilę, aż się
Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą
stołu. I jak? Jednym słowem: dobrze. A dwoma? Nie dobrze (tak wiem, że pisze się łącznie, ale anegdota by się wywaliła). No, w każdym razie łatwo tego podsumować się nie da. Powiem może jeszcze, że kupowanie w Piotrze i Pawle to spora przyjemność. Jest czysto, świeżo
Mój pierwszy raz: zjazd na nartach z 6 tys. metrów
, tłuste esencjonalne zupy, po wszechobecny lahmad, czyli makaron smażony z mięsem i warzywami - wszystko przyrządzane na tysiące sposobów z różnymi dodatkami i przyprawami. A na deser zawsze wspaniała zielona herbata (którą jednego wieczoru przez przypadek myjemy sobie ręce, wzbudzając salwy śmiechu
Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze
nadziewanymi jagnięciną, a także panierowane krewetki. Można dostać też wędzonego kurczaka w mandarynkach z sałatką z soczewicy. Kto chce zupę - proszę bardzo: w menu znajdzie pikantną zupę pomidorową z plastrami okry (ketmii piżmowej), podawaną z grzankami. Danie główne to już tradycyjna ostra
Afrodyzjaki: rozkosz wszystkich zmysłów
. Wiara w ich skuteczność jest jednym z powodów, dla których żółwie morskie są gatunkiem zagrożonym wymarciem. - tarantule smażone w głębokim oleju to kambodżańskie danie miłosne. (Chodzi o prawdziwe tarantule, a nie o włoskie pająki, ukąszenie których leczono dzikim, orgiastycznym tańcem). - balut
Ketchup - Trzy kolory: czerwony
zawsze. Pamiętam nasze polskie odkrycie frytek z ketchupem (to lata 70.) - ja nie dałem się tej mieszance omamić. Musiałem wyjechać do Holandii, żeby zrozumieć, że najlepszym dodatkiem do smażonych kartofelków jest majonez. I jak ja mam testować ketchupy i inne gotowe sosy pomidorowe? Z pewnością z
Viva Espana, Olé!
Galicji oddalonej od Walencji o setki kilometrów. Ale podróżnik i odkrywca kulinarny będzie zwiedzał Hiszpanię właśnie po to, aby skosztować regionalnych specjałów. A są tu takie miejsca, do których warto się wybrać wyłącznie z powodu jednego dania. Serwowanego tam i tylko tam. Takiego na
Kobiecym okiem: błędy, jakie mężczyźni popełniają w łóżku
; Uważam, że nie ma nic fajniejszego niż seks z uroczym, przystojnym i pewnym siebie facetem. Gorzej, jeśli kompletnie brakuje mu wrażliwości na kobiece potrzeby. A tego nie da się nie zauważyć, gdy seks staje się 'olimpijski'. Zmienianie pozycji z prędkością światła nie należy do ulubionych czynności
Matuszewski testuje przysmaki, biorąc na siebie całe ryzyko
rozmawiamy. Piękna, klasyczna, ponadczasowa koperta zegarka to faktycznie znakomity partner świetnej, klasycznej, ponadczasowej whisky. Bo ja uważam, że Chivas to naprawdę znakomity trunek, nawet w tej najprostszej, najmniej wyrafinowanej i przez to najtańszej wersji 12-letniej. Ba! Dane mi było skosztować
Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą
%. Reszta to dodatki, które sprawiają, że potrawa zachowuje świeżość przez 2-3 tygodnie, że nie podchodzi? sosem i że ma wciąż piękny, różowy kolor. Taka 80% postać tatara jest odporna na smażenie - próba zrobienia z mięska gorącego befsztyka jest skazana na niepowodzenie. Nawet nie próbujcie. Czy taki
Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie
Wiesz, zdarzyło mi się w jakiejś knajpce, że drugie danie udekorowano plasterkiem pomarańczy i truskawką. W styczniu. Wyglądało to idiotycznie. Pomarańcza w porządku. Kiedy niby mamy jeść cytrusy, jeśli nie zimą właśnie. Ale truskawka to faktycznie bzdura. To tak jak z tymi młodymi ziemniakami z
Erytrea na obrzeżach Afryki
przegniłymi owocami. A autobus nie ma szyb. Zakrywam twarz plecakiem i wygrażam pięścią wrzeszczącym zwierzakom. Tak jak i Erytrejczycy w autobusie. Potem wszyscy się z tego śmiejemy i dzielimy się indżirą i owocami. Indżira to narodowe danie Erytrei i Etiopii. Wielki, miękki placek z brązowej mąki, w który
Sémillon
agresywną kwasowość i osłabia za mocny aromat. Razem z chardonnay tworzy wino ciężkie,o zaskakująco delikatnym aromacie. Z sémillon, sauvignon blanc i muskatela powstaje wreszcie najsłodsze z białych win bordoskich - eleganckie sauternes. Z samego Sémillon też da się
Wakacje? W tych miejscach nie wydasz fortuny
najlepszego (oczywiście zaraz po polskim) piwa na świecie. To kraj wielu wspaniałych potraw, niemal idealnie trafiających w nasze gusta - że wspomnimy tylko kultowy smażony ser. I to w końcu państwo, którego stolica jest absolutną architektoniczną perłą środkowej Europy! Mówią, że Praga najpiękniejsza jest
Brazylia kontrastów: Copa das Copas
. żołnierzy, w tym elitarną jednostkę BOPE. Wsparcia udzieliło 800 spadochroniarzy, wozy opancerzone i śmigłowce, z których strzelali snajperzy. Walkę podjęło 600 uzbrojonych po zęby i doskonale znających zawiłą mapę wzgórz bandytów. Bitwa trwała tydzień. Według oficjalnych danych, w które nie bardzo można
Nebbiolo
pasują do pieczonego i smażonego łososia. Klasycznym daniem, w którym nebbiolo odgrywa podwójnie ważną rolę, jest kurczak cacciatore. Najpierw gotuje się w winie kurczaka razem z grzybami, pomidorami i papryką, a potem to samo wino podaje się do posiłku. Wreszcie - nebbiolo
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
przygotuje bieszbarmak? To narodowe kirgiskie danie: makaron z domowego ciasta rozwałkowanego i ciętego w cienkie paseczki, gotowany w bulionie i podawany z cebulą, baraniną i pieprzem. Jedna z anegdot opowiada o Kirgizie, który przez rok czekał na ratunek na bezludnej wyspie. Pewnego razu u brzegu pojawił
dania smażone
Moussaka - typowe greckie danie
4 bakłażany, 75 dag chudej baraniny lub wołowiny, olej do smażenia, 2 cebule, 4 pomidory, szczypta cayenne, 4 dag mąki, 4 dag masła, 1/2 l mleka, gałka muszkatołowa, puree z ziemniaków (niekoniecznie), 1 kg ziemniaków, 1 łyżka masła, 150g śmietany, 4 bakłażany, 75 dag chudej baraniny lub wołowiny
Mouclade - danie z muli
2 kg świeżych muli, 2 pory (pokrojone białe części), 2 posiekane ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1.5 szkl. wytrawnego białego wina, 100 g masła, łyżeczka łagodnego curry, 1 szkl. śmietany kremówki, sól, biały pieprz, chilli, natka pietruszki W dużym garnku rozgrzać 3/4 masła, 5 minut smażyć pory
Danie z Polesia
kolanka),1 koncentrat pomidorowy 200 g,1 mała cebulka,olej, woda,sól, pieprz, odrobina cukru do smaku, zioła wg uznania Na głębokiej patelni podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso mielone, rozgarniając je widelcem. Przyprawić solą i pieprzem. Po chwili dorzucić poszatkowaną kapustę, smażyć do jej
Danie jednogarnkowe - garnek Ewy
3 udka z kurczaka,5-6 niedużych ziemniaków,cebula,2 ząbki czosnku,czerwona papryka,20 dkg pieczarek,20 dkg fasolki szparagowej,zielona pietruszka,sól,pieprz,chili w zalewie (opcjonalnie),olej (do marynaty i smażenia) Mięso umyć, obrać ze skóry i zamarynować - do naczynia wlać kilka łyżek oleju
Pasta Studencka - Tanie Danie
. Poczekać ok. 3 min, aż lekko się zarumieni.Później wrzucić obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Smażyć około 5 min, aż pomidory puszczą sok. Następnie wrzucić paprykę i pogotować następne 5 min, aż papryka zmięknie. Po tym czasie dodać kukurydzę oraz fasolę. Pogotować ok. 2 min i zalać wszystko