czyszczenie skóry licowej
Takie buty
W kolekcjach męskich co roku pojawia się sporo butów z cholewką za kostkę. Sznurowane trzewiki, które prezentujemy, nosi się na co dzień. Pasują do dżinsów, sztruksów i sportowych garniturów. Zanim zdecydujesz się na konkretne buty, warto się dowiedzieć z jakiej skóry zostały zrobione i jak należy o nie dbać.
Akademia stylu: jak dbać o buty skórzane i zamszowe
Podstawa każdego stroju to buty - czyste buty. Nawet najbardziej eleganckie oksfordy czy hipsterskie sneakersy bez odpowiedniej pielęgnacji stracą swój urok już po jednym wieczorze. Dlatego przedstawiamy poradnik, jak o nie dbać.
Zamsz: nie tylko na butach
Zamsz to bardzo szlachetny, choć nie łatwy do pielęgnacji materiał. Jak go nosić i jak o niego dbać?
Idzie luty...buty na zimę
Wybraliśmy tylko klasyczne fasony z zaokrąglonym noskiem, bo takie nigdy nie wychodzą z mody, oraz wzory ze skór w oryginalnych kolorach. Trzewiki to sznurowane buty z cholewką do kostki. Występują w wersji ze skóry licowej albo zamszu. Najlepiej wyglądają ze spodniami o
czyszczenie skóry licowej
Śledzie marynowane
wodę. Wymoczone śledzie czyścimy z błon i dużych ości (skórę i kręgosłup zostawiamy), kroimy w poprzek na duże dzwonka i umieszczamy w słoiku. Ocet mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodajemy przyprawy, cukier i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę. Ostudzoną zaprawą zalewamy
Awokado z nadzieniem z dorsza
szklankę wody i wino. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pokrojonego w kawałki dorsza i gotujemy w odkrytym garnku przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Rybę wyjmujemy, dokładnie czyścimy z resztek ości i skóry, rozdrabniamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Białe
Śledzie zawijane z konfiturą z cebulki marynowanej w oleju
, opłukawszy, ściągamy delikatnie skórę, rozcinamy na połowy, czyścimy i wyjmujemy ości. Z cukru i łyżki wody robimy lekki, ciemnobrązowy karmel, do niego dodajemy ocet, 4 goździki, listek bobkowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gdy lekko odparuje, wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę. Razem to wszystko
Ratatouille
bazylia), oliwa, sól, pieprz Przygotowujemy warzywa: cebulę i czosnek drobno siekamy; bakłażany kroimy w kostkę, cukinię w grube plastry, paprykę na pół (wtedy czyścimy z pestek), potem na ćwiartki - te z kolei kroimy w grube paski. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, kroimy na duże kawałki
Curry
kurczaka zdejmujemy skórę. Tuszkę czyścimy z tłuszczu. Przekrawamy ją na pół. Odcinamy skrzydełka, przecinamy na dwie części. Wycinamy kości. Mięso kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do miski. Obsmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) posiekaną cebulę, drobno pokrojony imbir i