czym zagryźć czy warto

Jarosław Matuszewski

Testowane Matuszewskim: co wypić i czym zagryźć

Testowane Matuszewskim: co wypić i czym zagryźć

Serki, kiełbasa i piwo - OK. Pasztet z łososia - oj, nie. Jarosław Matuszewski przetestował, ty wiesz, co warto kupić, zjeść i wypić.

Zobacz wideo

Orkiszowa mąka ze śliwką - mini muffinki

mlekiem - w tej sytuacji do ciasta używamy szklanki mleka, 2 jajka, pół szklanki oleju 1. Wstawiamy piekarnik na 200 stopni. 2. Przygotowujemy sobie składniki mokre w jednej misce i suche w drugiej po czym łączymy je ze sobą. 3. Do mini foremek wlewamy ciasto do wysokości &; 190;. 4. Kroimy

Barszcz wielkanocny

wrzątkiem i gotować do miękkości (około 60 min), po czym odcedzić, opłukać zimną wodą, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraki włożyć do zimnego bulionu, dodać majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek, zagotować i zmniejszyć płomień. Po 2-3 min zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na godzinę

Rosół z makaronem

kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana

Krem dyniowo - marchewkowy z pistacjami

preferujecie inną konsystencję , zwiększcie jego ilość. Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się bulionie wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy