czym się żywi tygrys

Paweł Czado

Ekonomia współdzielenia: kto zyska, a kto straci?

Ekonomia współdzielenia: kto zyska, a kto straci?

Ale czy na pewno warto? Sharing economy, czyli ekonomia współdzielenia, robi dziś ogólnoświatową furorę. Zwolennicy mówią, że wracamy do podstaw, gdy ludzie nie byli ogarnięci manią kupowania. Przeciwnicy pokazują, że na razie na szczytnej idei zarabiają wielkie korporacje...

Kto się kryje za pingwinami-komandosami

Wyglądają niepozorne, nie umieją latać, a chodząc zabawnie kiwają się na boki. Żaden homo sapiens by się nie domyślił, że pingwiny z trzech filmów "Madagaskar" i serialu "Pingwiny z Madagaskaru" to doskonale wyszkoleni komandosi o bogatych osobowościach. Aktorzy użyczający im głosów w polskiej wersji językowej to także ciekawe postaci. Może nie do końca kojarzymy ich twarze, ale głosy - na pewno. Co zrobić aby zostać dobrym pingwinim komandosem opowiadają Tomasz Steciuk i Grzegorz Pawlak

Najszybszy sport świata: wyścigi lotnicze w Reno

Są jak drapieżniki. Pierwszy, drugi, trzeci: wyskakują znienacka, zza zakrętu. Niesamowicie nisko i niewiarygodnie szybko pędzą prosto w twoją stronę. Nie ma gdzie uciekać, otwarta pustynia nie daje żadnego schronienia. Błyszczą srebrem i czerwienią, gdy biorą cię na celownik, gdy mijają cię na wyciągnięcie ręki. I ryczą.

Zobacz wideo

Listy z Ameryki (cz1)

Listy z Ameryki (cz1)

przekraczają granicę z Brazylią. Ja byłam zmuszona wypłacić boliwary z bankomatu. W bankomatach przeważnie nie ma pieniędzy, ludzie stoją w długich ogonkach, po czym często odchodzą tylko z kwitkiem w ręku. Wenezuela po oficjalnym kursie okazała się dla mnie za droga, postanowiłam więc zmienić plany. Jadę do

Leczo węgierskie

min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Gdy cebula się dusi, wytnij z papryki gniazda nasienne, pokrój ją na ćwiartki. Zamieszaj cebulę, bo łatwo się przypala. W mniejszym garnku nastaw wodę. Pokrój paprykę w szerokie paski. W tym czasie cebula powinna się zeszklić. Wsyp do niej pokrojone

Leczo

cebule, obierz, przetnij na połówki, a potem kładź płaską stroną na desce, krój w dość grube półplasterki, przekładaj do miski. Do większego garnka wlej olej, rozgrzej go i, zanim zadymi, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze 2 minuty, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Niech