czy wino tuczy

Rozmawiał Cezary Jęksa

Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej

Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej

Polską specjalnością były ryby przygotowywane tak, by nie odróżniały się od mięsa. Robiono z nich kiełbaski czy pasztety. A wszystko doprawiano pieprzem, szafranem i imbirem - opowiada prof. Jarosław Dumanowski.

Złe nawyki, przez które tyjesz

Początek jesieni i pożegnanie z letnimi ubraniami nie zwalnia cię z obowiązku dbania o sylwetkę. Jeśli odpowiednio przepracujesz zimowy sezon, za parę miesięcy znów będziesz mógł prężyć muskuły w nadbałtyckich kurortach. Zanim jednak udasz się na siłownię, wyeliminuj te zwyczaje - to one sprawiają, że ciało i waga stoją w miejscu...

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Dietetyk Jakub Mauricz obala 17 mitów dotyczących jedzenia. Ma też wyzwanie. Przeczytaj, a potem zastanów się, czy je podejmiesz!

Chiny od kuchni

Chiny od kuchni

/kilkadziesiąt juanów - a przygoda jedyna w swoim rodzaju.   Alkohole   W Chinach pije się i wino, i piwo, i wódkę, ale inne, niż nam znane. Wino wyrabia się głównie ze zbóż, np. ryżu i prosa, rzadziej zaś z winogron. Piwo jest całkiem przyzwoite w smaku, choć zazwyczaj słabe. Wódka i nalewki nawet