czarne ściany letni urlop gdzie

Alex Kłoś

Mateusz Malina - góral mistrzem głębin

Mateusz Malina - góral mistrzem głębin

Mijają minuty. Ludzie zgromadzeni na pokładzie kutra w skupieniu wpatrują się w powierzchnię morza. Gdy nad wodą ukazuje się głowa nurka, oddychają z ulgą. Ten najpierw łapie haust powietrza, pokazuje palcami, że jest ok, a potem krzyczy: "zrobiłem to!".

Letnia beza

1/4 tabliczki (25 g) ciemnej czekolady,4 podłużne białe bezy,1 kulka lodów pistacjowych,1 kulka lodów czekoladowych,1 kulka sorbetu z czarnych porzeczek Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść czekoladę w 3-4 łyżkach wrzącej wody i ostudź. Na dno pucharka wlej polewę czekoladową, na nią pokruszone 2

Letnie danie z wędzonym łososiem

300 g drobnych młodych ziemniaków,sól i czarny pieprz,24 cienkie pędy szparagów,łyżka posiekanego świeżego koperku, plus odrobina do przybrania,100 ml śmietanki,170 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paski Gotować ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie 15 minut, aż zmiękną, i dobrze odcedzić

Syrop z kwiatów czarnego bzu

40 baldachów (kwiatostanów) dzikiego czarnego bzu, 2 cytryny, 1.5 litra wody, 1 kg cukru Kwiatostany ułożyć w kamionce lub szklanym naczyniu i zalać gorącym syropem sporządzanym z cukru i wody. Po wystudzeniu dodać 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry razem ze skórką. Po upływie 24 godzin zlać

Aromatyczny Dorsz serwowany w towarzystwie Hiszpańskich Oliwek i letnich warzyw

1.5 kg filetów z Dorsza,Hiszpańskie czarne oliwki,Cebula,Pomidor,Zielona papryka,Czerwona papryka,2 ząbki czosnku,Świeży tymianek,Gałązka cząbru,Szklanka białego wina,Oliwa z oliwek,3 łyżki przecieru pomidorowego,Sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Cebulę pokrojoną w cienkie paski

Chleb z czarną soczewicą i szałwią

kilkanaście liści szałwii, 150 g czarnej soczewicy, 50 ml octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki cukru, 200 ml wody, 200 g marynowanej papryki (użyłam smażonej), 15 g drożdży, 350 ml wody, 50 ml zakwasu, 350 g mąki pszennej (typ 550 lub chlebowej), 150 g mąki żytniej razowej (użyłam typu 200), 10 g soli