czarna wstążka żałobna
Pogrzebowy savoir-vivre
Śmierć osoby bliskiej lub znajomego to jeden z tych momentów, w których najbardziej nie chcesz popełnić gafy, jednak zaskoczony - jak wszyscy - nagłym zdarzeniem na popełnianie błędów jesteś niezwykle podatny. Jak się połapać w pogrzebowej etykiecie? Przedstawiamy 4 najczęstsze dylematy, które pojawiały się w listach naszych czytelników
czarna wstążka żałobna
Wstążki z pomidorami i mascarpone
ok. 500 g makaronu wstążki (tagliatelle; fettuccine lub pappardelle), 1-2 cukinie pokrojone w półplasterki, 5 ząbków czosnku, 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie, 2 łyżki oliwy, 3 duże łyżki serka mascarpone, sól, świeżo mielony czarny pieprz, posiekana bazylia Makaron ugotować, musi być al dente
Makaron z salami i oliwkami
3 gniazda makaronu wstążki,kilka plastrów salami,ok. 10 oliwek zielonych lub czarnych,1 mała cukinia,1 łyżka serka kanapkowego,1/2 cebuli,sól,pieprz,1 łyżka oleju,1 pomidor Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojone
Pappardelle z kiełbasą i szałwią
400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek,8 ząbków czosnku,2 łyżki sklarowanego masła,3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwii,300 g wędzonej kiełbasy obranej z osłonki,1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu,ewentualnie trochę zmielonego czarnego pieprzu,sól,100 g startego ostrego
Makaron z kiełbasą
40 dag makaronu w kształcie szerokich wstążek, 30 dag białej lub surowej wędzonej kiełbasy obranej z osłonki, 10 dag startego ostrego żółtego sera, 8 ząbków czosnku, 2 łyżki sklarowanego masła, 3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwi, 1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu
Zielone pesto
250 g makaronu fettuccine,100 g rukoli,4 pełne łyżki pestek dyni,1 ząbek czosnku,1/2 szklanki oliwy z oliwek,1/2 szklanki startego parmezanu,1/2 łyżeczki soli,6 ziarenek czarnego pieprzu 1. Odrywam twarde końce łodyżek rukoli. 2. Liście wrzucam do pojemnika i rozdrabniam blenderem z pestkami dyni