czarna góra wspinaczka jak dojechać

Emil Truszkowski

Wakacje pod "troskliwą opieką". Jak wyglądają wycieczki do Korei Północnej?

Wakacje pod "troskliwą opieką". Jak wyglądają wycieczki do Korei Północnej?

- Przecież cię rozstrzelają! - tak reagują ludzie, kiedy mówię, że wybieram się do Korei Północnej. Ostatnie napięcia na Półwyspie Koreańskim sprawiają wrażenie, że kraj ten znajduje się na skraju wojny. Cóż, byłem tam już czterokrotnie.

Nisssan Titan Desert - tytan pustyni

Po 34-kilometrowym stromym podjeździe wyjeżdżam na równinę. Na asfalt i wprost pod czołowy wiatr.Robi się ciężko, zaczyna mnie boleć biodro. Przypominam sobie zdanie, że w wietrze jest Duch Święty. Moje ego zostało znokautowane.Płaczę i jadę dalej.

Misja Kamerun

W tej mieszance religii, języków i plemiennych obyczajów znajdziesz niemal wszystko, czego szuka się w Afryce. Jeśli, oczywiście, nie boisz się larw błotnych, cholery i kukurydzianego piwa.

Tchnienie manitu

Tchnienie manitu

pustynnymi drogami, mając przed sobą i za sobą jedynie przestrzeń. Nazajutrz już z daleka widać zarys wypiętrzonych skał. Ostatni etap to kręta droga, wciąż w górę i w górę, poprzez niemal pionowe ściany skalne, rumowiska i okaleczone pożarami lasy. Łatwo sobie wyobrazić, jak musiało wyglądać docieranie na

Zajazd pod Czarnym Kogutem

Na skosztowania kuchni kresowej i węgierskiej wśród bieszczadzkich pejzaży zaprasza Zajazd pod Czarnym Kogutem. podkarpackie Czarna Góra Czarna Góra 56a 38-710

Cezary Klepczyński Karczma Czarny Dwór

Restauracje mazowieckie Góra Kalwaria Moczydłów 7 05-530

Pieczone pierogi z czarną soczewicą

Opakowanie ciasta francuskiego, 15 dag czarnej soczewicy, łyżka oliwy z oliwek, 10 dag boczek wędzony 10 dkg, 1 cebula (obrana i pokrojona w kostkę), ząbek czosnku, ostra papryczka chili (suszona), łyżka oleju, 1 łyżeczka kuminu, 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania pierogów

Chleb z czarną soczewicą i szałwią

kilkanaście liści szałwii, 150 g czarnej soczewicy, 50 ml octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki cukru, 200 ml wody, 200 g marynowanej papryki (użyłam smażonej), 15 g drożdży, 350 ml wody, 50 ml zakwasu, 350 g mąki pszennej (typ 550 lub chlebowej), 150 g mąki żytniej razowej (użyłam typu 200), 10 g soli

Skalny Brzeg

Skalny Brzeg to hotel i restauracja w jednym - w swoim menu posiadają przede wszystkim dania regionalne, górskie, staropolskie. W menu znajdują się takie pozycje jak udziec z jelenia... małopolskie Czarna Góra Nadwodnia 67a 34-532