cebula wspinaczka jak zrobić

Marcin Wieczorkowski

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

Atrakcjami Meksyku można by spokojnie obdzielić kilka różnych państw - pozostałości po cywilizacji Majów, klimatyczne stare miasteczka, monumentalne górskie kaniony, rajskie plaże i wspaniała rafa koralowa. Do tego wszystkiego dodajmy wielobarwną, tętniącą życiem stolicę, zaliczaną do największych metropolii świata. Poznajcie 9 powodów, dla których choć raz warto polecieć do Meksyku.

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Po co ci dwie ręce do jednego konia? - zagadnął Tałaj, nasz kirgiski przewodnik. Musiał się z tym długo nosić, bo od jakiegoś czasu podejrzliwie się przyglądał.

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Po co ci dwie ręce do jednego konia? - zagadnął Tałaj, nasz kirgiski przewodnik. Musiał się z tym długo nosić, bo od jakiegoś czasu podejrzliwie się przyglądał.

Tortilla z cebulą

soku wyparuje. Cebulę przełożyć do sitka. Patelnię umyć. Jajka ubić z solą i pieprzem, aż zrobi się piana. Odstawić, aż piana opadnie, i wymieszać z odsączoną cebulą. Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Rozlać ją po całej patelni. Wlać przygotowaną mieszankę jajek i cebuli. Zmniejszyć ogień

Empanadas (pierogi) z kukurydzą i cebulą

. Zrób farsz: osącz kukurydzę, cebulę posiekaj i usmaż na maśle. Wymieszaj z kukurydzą, przypraw pieprzem i solą. Nadzienie układaj łyżeczką na krążkach ciasta. Składaj na pół i sklejaj jak pierogi. Gotowe empanadas ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i upiecz w temp. 200°C. mąka pszenna;masło;woda

Włoskie pieczywo (Focaccia) zapiekane z cebulą

500 g mąki pszennej, 30 g świeżych drożdży piwnych, 200 ml wody, 2 duże białe cebule, oliwa z oliwek, sól gruboziarnista, suszone zioła (opcjonalnie) Przygotuj ciasto: rozpuść drożdże w misce z ciepłą wodą. Z mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej tam rozpuszczone drożdże

Tuńczyk z cebulą i octem (Tonno con cipolle e aceto)

i smażyć szybko przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zrobi się złotobrązowy. Pozostawić do odsączenia na ręczniku papierowym. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobne plasterki i usmażyć w tym samym oleju, w którym smażył się tuńczyk. Dodać mniej więcej łyżkę stołową wody i gotować na bardzo małym

Jajka w kokilkach z szynką, pomidorem, papryką oraz podsmażoną cebulą pod przykryciem sera

odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, a gdy już zrobi się szklista dodajemy paprykę z szynką, a chwilę później pomidora. Do kokilki nakładamy podsmażone składniki, a następnie wbijamy 2 jajka średnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch nakładamy starty ser na średnich oczkach i trochę