cebula wspinaczka gdzie leży

MW

Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez

Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez

Ten wielobarwny półwysep jawi się jako współczesne wyobrażenie starożytnej Arkadii - wysokie góry, rozległe, żyzne doliny i rozsiane nad malowniczymi zatokami piaszczyste plaże to niektóre z atrakcji, które przyciągają tutaj co roku tłumy turystów. Nie ma znaczenia czy chcesz odpocząć tu od codziennego zgiełku czy wręcz przeciwnie - rzucić się w wir zabawy. Na Peloponezie po prostu nie da się nudzić!

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

Atrakcjami Meksyku można by spokojnie obdzielić kilka różnych państw - pozostałości po cywilizacji Majów, klimatyczne stare miasteczka, monumentalne górskie kaniony, rajskie plaże i wspaniała rafa koralowa. Do tego wszystkiego dodajmy wielobarwną, tętniącą życiem stolicę, zaliczaną do największych metropolii świata. Poznajcie 9 powodów, dla których choć raz warto polecieć do Meksyku.

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Po co ci dwie ręce do jednego konia? - zagadnął Tałaj, nasz kirgiski przewodnik. Musiał się z tym długo nosić, bo od jakiegoś czasu podejrzliwie się przyglądał.

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

ustronnym miejscu. Kirgizja leży bowiem na gwarnym skrzyżowaniu dróg, które prowadzą z Chin na Zachód. Pod Biszkekiem rozpościera się gigantyczny bazar, ponoć jeden z największych w Azji. Jak rozdęte do granic absurdu targowisko na Stadionie Dziesięciolecia - w sprzedaży głównie detaliczna i hurtowa oferta

Łosoś z brokułami w cieście francuskim

, solimy i pieprzymy rybkę a następnie obsmażamy ją na oliwie przez jakieś 8/10 minut. Ugotowany brokuł kroimy na malutkie części, mozzarellę trzemy na tarce, cebulę siekamy. Kiedy łosoś się ładnie obsmaży, bierzemy ciasto francuskie, wkładamy je do podłużnej formy, tak aby połowa ciasta leżała na spodzie

Jagnięcina z polentą

1.5 kg kotlecików jagnięcych (z kostką lub bez), sól, pieprz, 1/2 szklanki oliwy, 20 dag pokrojonej w kostkę cebuli, 2 łyżeczki posiekanego czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 5 posiekanych filecików anchois, 200 ml wytrawnego białego wina, 300 ml bulionu wołowego Polenta:, 1 litr wody, 2 łyżeczki oliwy

Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami

6 łyżek oliwy, 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka, 6 dużych posiekanych ząbków czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1.5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonych nasion kopru, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki

Gulasz

60 dag chudego mięsa wołowego,wieprzowego lub baraniny (może to być mięso drugiego gatunku np. z łopatki/mostka lub pręgi),2 spore lub 3 średnie cebule,liść laurowy,pieprz,sól,sproszkowana ostra papryka,oliwę lub olej do smażenia. Najpierw starannie umyj mięso pod bieżącą wodą, osącz i wytrzyj do