cebula wakacje po co

Maciej, Lucjan

Make Life Harder: bolesny powrót do Polski

Make Life Harder: bolesny powrót do Polski

Po kilku tygodniach wakacji na Bałkanach wróciliśmy wreszcie do Polski i - jak się wszyscy domyślacie - mamy teraz ciężką kliniczną depresję, siedzimy cały dzień w domku z cebuli zawinięci w koce ze słoniny i żremy kaszę. Dlatego w dzisiejszym odcinku opowiemy o tym, jak po wakacjach zagranicą z powrotem przestawić się na bycie Polakiem.

Kuchnie świata: bałkański kociołek

Lubimy ją, bo jest obfita, smaczna i kojarzy się z wakacjami. A poza tym, mimo całej odmienności, kuchnia bałkańska jest trochę ?nasza?. Bo na talerzach pojawiają się i smażone mięsa, i ziemniaki, i podobne warzywa, a w kieliszku mocna wódka.

Kuchnia Bratanków

'Śmierć z przeżarcia węgierskimi specjałami to śmierć godna prawdziwego mężczyzny' napisał kiedyś Jan Wołek*.

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

poziomie. Słońce powoli zachodzi, rozświetlając niebo na pomarańczowo i czerwono. Robimy szybką kolację i pakujemy plecaki na jutro. Wiatr przybiera na sile. Temperatura szybko spada. W oddali widzimy światła. Z każdą minutą zbliżają się. Tak, to samochód, który pokonuje tę samą drogę co my. Po 30 minutach

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

nie znają, bo rodzice im tego nie pokazali. A czemu lubią pierogi? Niemal wszyscy lubimy pierogi, bo robiły je nam babcie i mamy. To, że coś znamy, jest bardzo ważnym parametrem lubienia. Po co ryzykować, skoro można zjeść coś, co jest znane, czyli bezpieczne. To po co

U blaszanego Czyngis-chana

U blaszanego Czyngis-chana

. Wrzuca do garnka cebulę, kapustę i baraninę. To, co dostajemy w miseczkach, będziemy jeść przez kolejne dni. Baranina trafia na nasz otwierany z walizki stół nawet trzy razy dziennie. Gotowana, pieczona, smażona, w zupie, pierogach, z kluskami, ryżem, mlekiem lub herbatą. Nam najbardziej smakują

Opowieści z Zanzibaru

Opowieści z Zanzibaru

, aż mdły, ale w zapachu przypominający skrzyżowanie cebuli z czosnkiem. I trzeba go jeść, zatykając nos, co demonstruje nam każdy, kto widzi w naszych rękach duriana. Lokalne ryby można kupić na targu w stolicy Stone Town, ale lepiej i taniej wprost od

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z reportaży Kapuścińskiego - "Kirgiz schodzi z konia", więc zdecydowaliśmy, iż my na tego konia

Viva Espana, Olé!

Viva Espana, Olé!

albo z Galicji? Bo czegoś takiego jak kuchnia hiszpańska właściwie nie ma. I o to właśnie chodzi. Musisz mieć mapę Hiszpanii nie tylko po to, aby się nie zgubić. Mapa to również twoja karta dań. Wiadomo, co to jest gazpacho andaluz czy paella valenciana. Ale kto tak naprawdę zastanawia się nad drugim

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

nudzi. Na zorbing jesteśmy za starzy, a na wspinaczkę - wstyd przyznać - zbyt masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z

Polska kuchnia regionalna

Polska kuchnia regionalna

Ogórek kołobrzeski Kiszony w naturalnej solance z Wyspy Solnej w Kołobrzegu. Ogórki, czosnek, chrzan i koper pochodzą z okolicznych upraw ekologicznych. Kiszka szwedzka Nadziewana ziemniakami surowymi i gotowanymi, boczkiem, cebulą i kaszą manną. Jest lekko słona i pikantna. kaczka po pomorsku

Kartofel Bułgarski

ziemniaki, cebula, czosnek, żółty ser, majonez, śmietana, ulubione zioła, sezam, sól, pieprz Przepis przywieziony z wakacji. W Bułgarii tak przyrządzone kartofle podają w ulicznych budkach: weź duże ziemniaki i ugotuj je w mundurkach. Przestudź. Przetnij na pól i wydrąż tworząc owalne foremki