cebula wakacje
Make Life Harder: bolesny powrót do Polski
Po kilku tygodniach wakacji na Bałkanach wróciliśmy wreszcie do Polski i - jak się wszyscy domyślacie - mamy teraz ciężką kliniczną depresję, siedzimy cały dzień w domku z cebuli zawinięci w koce ze słoniny i żremy kaszę. Dlatego w dzisiejszym odcinku opowiemy o tym, jak po wakacjach zagranicą z powrotem przestawić się na bycie Polakiem.
Kuchnie świata: bałkański kociołek
Lubimy ją, bo jest obfita, smaczna i kojarzy się z wakacjami. A poza tym, mimo całej odmienności, kuchnia bałkańska jest trochę ?nasza?. Bo na talerzach pojawiają się i smażone mięsa, i ziemniaki, i podobne warzywa, a w kieliszku mocna wódka.
Kuchnia Bratanków
'Śmierć z przeżarcia węgierskimi specjałami to śmierć godna prawdziwego mężczyzny' napisał kiedyś Jan Wołek*.
Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej
wyłania się duży pikap Ford F150. Zatrzymuje się obok nas. Z auta wyskakuje trzech mężczyzn. Witają nas po angielsku, ale z charakterystycznym wschodnim akcentem. Okazuje się, że to Rosjanie mieszkający od 20 lat w Chicago. Przyjechali do Chile na dwutygodniowe górskie wakacje. Umawiamy się więc na
Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"
? - To też nie jest takie proste. Przywiązanie do smaków to rzecz indywidualna. Poza tym powtarzalność i gwarancja jakości są czymś bardzo wysoko cenionym. Mercedes ma być tak samo dobry, bez względu na to, gdzie go kupujesz. Ale czemu Anglicy jedzą na wakacjach swoje
U blaszanego Czyngis-chana
. Wrzuca do garnka cebulę, kapustę i baraninę. To, co dostajemy w miseczkach, będziemy jeść przez kolejne dni. Baranina trafia na nasz otwierany z walizki stół nawet trzy razy dziennie. Gotowana, pieczona, smażona, w zupie, pierogach, z kluskami, ryżem, mlekiem lub herbatą. Nam najbardziej smakują
Opowieści z Zanzibaru
, aż mdły, ale w zapachu przypominający skrzyżowanie cebuli z czosnkiem. I trzeba go jeść, zatykając nos, co demonstruje nam każdy, kto widzi w naszych rękach duriana. Lokalne ryby można kupić na targu w stolicy Stone Town, ale lepiej i taniej wprost od
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z reportaży Kapuścińskiego - "Kirgiz schodzi z konia", więc zdecydowaliśmy, iż my na tego konia
Viva Espana, Olé!
pracy XVI-wiecznych naukowców nie byłoby dziś prawdopodobnie ani gazpacho, ani czerwonego sosu chilindrón, ani - i to byłby prawdziwy dramat - tortilli. Bo tortilla espanola, czyli wielki omlet z ziemniaków, cebuli i jajek, jest chyba jedynym daniem, które zjesz w każdym zakątku Hiszpanii. Być
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
nudzi. Na zorbing jesteśmy za starzy, a na wspinaczkę - wstyd przyznać - zbyt masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z
Polska kuchnia regionalna
Ogórek kołobrzeski Kiszony w naturalnej solance z Wyspy Solnej w Kołobrzegu. Ogórki, czosnek, chrzan i koper pochodzą z okolicznych upraw ekologicznych. Kiszka szwedzka Nadziewana ziemniakami surowymi i gotowanymi, boczkiem, cebulą i kaszą manną. Jest lekko słona i pikantna. kaczka po pomorsku
cebula wakacje
Kartofel Bułgarski
ziemniaki, cebula, czosnek, żółty ser, majonez, śmietana, ulubione zioła, sezam, sól, pieprz Przepis przywieziony z wakacji. W Bułgarii tak przyrządzone kartofle podają w ulicznych budkach: weź duże ziemniaki i ugotuj je w mundurkach. Przestudź. Przetnij na pól i wydrąż tworząc owalne foremki