cebula w górach jak zrobić

Magdalena Żołyńska

3 pomysły na dobry omlet

3 pomysły na dobry omlet

Na śniadanie najlepszy jest omlet. W dobrych hotelowych restauracjach zawsze serwowany jest dobry omlet. Ty możesz zostać omlet masterem w swojej kuchni.

Jak zrobić dobry omlet? 3 pomysły

Pecunia non olet, a na śniadanie najlepszy jest omlet. W dobrych hotelowych restauracjach jest zawsze dobry omletowy. Ty możesz zostać omlet master w swojej kuchni.

7 grzechów współczesnego faceta: łakomstwo

Grzech najbliższy żołądkowi. A przez żołądek - sercu. Ćwierć wieku po pierwszym McDonaldzie w Polsce wciąż kochamy hamburgery. Sprawdziłem hity sieciówek. I przypisałem je do grzechów. Głównych i pobocznych.

Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły

Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły

Mutor / AG Przygotowanie: Dokładnie umyj kurki. Obierz ziemniaki i pokrój w duże kostki. Tak samo zrób z cebulą, porem i selerem naciowym. Warzywa podsmaż na niewielkim ogniu, aby się delikatnie zeszkliły. Gdy nabiorą złotobrązowego koloru, zalej całość bulionem i gotuj do

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

końca. Hania zrobiła szybką kolację. Usiedliśmy na przednich siedzeniach, wspominając dzisiejszą przygodę. Zajadając makaron z pomidorami, cebulą i tuńczykiem, w pewnym momencie dostrzegam, jak szara mgła pokrywa skały po drugiej stronie. Kolejne ruchy widelcem i ponownie spoglądam w tamtym kierunku

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

wkurzony. Ale to nic, bo właśnie powstało risotto alla milanese. Dziś robimy je tak samo jak wtedy. Najpierw smażymy na maśle cebulę i kawałek kości szpikowej, wsypujemy ryż, a gdy się zeszkli, wlewamy białe wino, potem porcjami bulion. Gdy ryż wypije cały bulion, dodajemy nitki szafranu namoczone w

Kuchnie świata: bałkański kociołek

Kuchnie świata: bałkański kociołek

dnia. Okrągły, pieczony placek zrobiony z cienkiego ciasta filo, przypominającego ciasto francuskie. Do Serbii trafił z Turcji już w XV w. Bardzo często nadziewa się go białym serem, rzadziej mięsem i cebulą czy szpinakiem. Z Serbii rozprzestrzenił się na tereny dzisiejszej Chorwacji i Czarnogóry. W

Polska kuchnia regionalna

Polska kuchnia regionalna

Ameryki. Warszawa słynęła z flaków, ale dzisiaj o dobre flaki w stolicy równie trudno, jak o publiczną toaletę. W Poznaniu idź do restauracji na kaczkę z modrą kapustą i pyzami. Żeby była jasność: w Poznaniu pyzy to drożdżowe bułeczki. No i pyry z gzikiem. Niby możesz to zrobić sam w domu, a

Podróże: adrenalina w Peru

Podróże: adrenalina w Peru

chusteczki Lima była tylko hałaśliwym przystankiem. Uciekam w góry, bo to dla nich w końcu jestem w Peru. Kupuję bilet na samolot do Cusco i ląduję na wysokości 3300 m. n.p.m. Spaceruję i rozglądam się. Andy są wspaniałe, a wokół chodzą ludzie w tradycyjnych strojach. Jest kolorowo, cały czas robię zdjęcia

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

/ shutterstock.com Co zrobić kiedy jesteśmy już zmęczeni tłumami turystów i zgiełkiem nieodłącznie związanymi z pobytem w najsłynniejszym meksykańskim kurorcie - Cancun? Nic prostszego! Wystarczy udać się na położoną nieopodal, atlantycką Wyspę Kobiet, czyli Isla Mujeres. Zamieszkana przez Majów co najmniej od

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

szczęście w Polsce wiele osób potrafi gotować i wie o jedzeniu coraz więcej. W USA czy Wielkiej Brytanii po II wojnie światowej gotowy obiad kupowany w supermarkecie stał się normą, a wy pewnie mniej więcej wiecie, jak zrobić pierogi... PIOTR ZABŁOCKI: Ja potrafię robić świetne

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Tałaj. Zabiera konie, by jak najszybciej wrócić z powrotem za przełęcz, do swojej doliny Tałasu. A my wracamy do Biszkeku, wspinając się znowu z mozołem na jedną z najwyższych przełęczy w grzbiecie Gór Kirgiskich, ale tym razem samochodem po wygodnej szosie. Docieramy tam po kilku godzinach jazdy, już o

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

), plastry cebuli i wszystko obsyp majerankiem i pieprzem. Sakiewkę zamknij z góry i zostaw na rozgrzanym grillu na ok. 30-40 min. Po tym czasie otwórz sakiewki, podlej zawartość piwem i zostaw otwarte na grillu jeszcze przez kwadrans. W takich sakiewkach możesz też grillować warzywa. Bakłażany i cukinie

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Niezręcznie mu było pouczać zagranicznego turystę, ale w końcu nie wytrzymał. Biorę więc wodze w jedną rękę i od razu czuję się jak kowboj, a raczej dżygit, potomek Czyngis-chana. Szybko też zapominam o wszystkich innych dobrych nawykach, które usiłowano nam wpoić w polskiej

Góralskie smaki

Góralskie smaki

, gdzie siedzą miejscowi. Nieważne, że to buda byle jaka, że karta dań odrobinę wytłuszczona. Jeśli siedzą i gadają niespiesznie, to znaczy, że im dobrze. I że nam też będzie. Było to nad rzeką Sázavą, pomiędzy jednym osiedlem dacz a drugim, pośrodku kempingu buchał w niebo dym; buchał

Rachunek wędrownego pijaka

Rachunek wędrownego pijaka

spokojnie pojeść, zrobić herbatę na chińskiej kuchence, Jurij otwiera flaszkę. Ohydna berbelucha, ale piję najwięcej, jak się da, żeby dla mojego szoferaka było jak najmniej. Ruszamy przecież raniutko, a droga przez zaśnieżone góry straszliwa.   Oczy gryzą spaliny, bo nasz kamaz to 19-letni gruchot

Rachunek wędrownego pijaka

Rachunek wędrownego pijaka

zwanych kiżuczami. To okres kiedy te ryby wędrują wzdłuż morskiego brzegu, by trafić na ujście rzeki, którą płyną w górę na tarło. Mają po cztery-pięć kilogramów i zawsze wpadają w sieci parami. W samicy jest około ośmiuset gramów obłędnego w smaku, grubego (to znaczy duże kulki), czerwonego kawioru. To

Tortilla z cebulą

soku wyparuje. Cebulę przełożyć do sitka. Patelnię umyć. Jajka ubić z solą i pieprzem, aż zrobi się piana. Odstawić, aż piana opadnie, i wymieszać z odsączoną cebulą. Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Rozlać ją po całej patelni. Wlać przygotowaną mieszankę jajek i cebuli. Zmniejszyć ogień

Empanadas (pierogi) z kukurydzą i cebulą

. Zrób farsz: osącz kukurydzę, cebulę posiekaj i usmaż na maśle. Wymieszaj z kukurydzą, przypraw pieprzem i solą. Nadzienie układaj łyżeczką na krążkach ciasta. Składaj na pół i sklejaj jak pierogi. Gotowe empanadas ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i upiecz w temp. 200°C. mąka pszenna;masło;woda

Włoskie pieczywo (Focaccia) zapiekane z cebulą

500 g mąki pszennej, 30 g świeżych drożdży piwnych, 200 ml wody, 2 duże białe cebule, oliwa z oliwek, sól gruboziarnista, suszone zioła (opcjonalnie) Przygotuj ciasto: rozpuść drożdże w misce z ciepłą wodą. Z mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej tam rozpuszczone drożdże

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą

1 kg ziemniaków,300-400 g boczku lub boczku i innego mięsa,2 średnie cebule,sól,pieprz opcjonalnie Ziemniaki, cebule i boczek kroimy w plasterki, delikatnie solimy wg uznania. Układamy w naczyniu żaroodpornym - może być warstwowo (tzn ziemniaki, boczek i cebula) lub wszystko wymieszane. Można dodać

Tarta z czerwoną cebulą i fetą

zagiąć do góry. Na cieście rozłożyć przygotowaną wcześniej cebulę, posypać fetą, posiekanymi oliwkami i skropić oliwą z oliwek extra virgin. Piec przez 15 min, aż ciasto urośnie i się przyrumieni. oliwa z

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.