cebula w górach gdzie

Agata Piasecka

Prawdziwy amerykański hot dog według przepisu Filipa Głodka z Brooklyn House

Prawdziwy amerykański hot dog według przepisu Filipa Głodka z Brooklyn House

Sekretem pożywnego, amerykańskiego hot-doga jest przede wszystkim porządna wołowa parówka i dobra bułka. Swój przepis na idealnego hot-doga zdradził nam Filip Głodek, autor najnowszego menu warszawskiej restauracji Brooklyn House.

3 pomysły na dobry omlet

Na śniadanie najlepszy jest omlet. W dobrych hotelowych restauracjach zawsze serwowany jest dobry omlet. Ty możesz zostać omlet masterem w swojej kuchni.

Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu

Polski sport narodowy za 3...2...1! Przed nami majówka, czyli oficjalny początek sezonu grillowego, co poznać można również po tym, że zajączki na sklepowych półkach zostały zastąpione przez węgiel, podpałkę i różne polecające się na ruszt "pyszności". Nie możecie się już doczekać? To świetnie, ale gotowce zostawcie innym, bo kiedy raz spróbujecie naszych "męskich" przepisów, to nie będziecie chcieli szykować nic innego!

10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!

10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!

wymieszaj i polej sosem przygotowanym z majonezu, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu. Posyp orzechami i pociętą natką pietruszki. KIEŁBASA W PIWIE (Warmia i Mazury): SKŁADNIKI: - 4 surowe białe kiełbasy - 2 puszki piwa mocnego 8% - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 goździki - 3 liście laurowe Lewiatan - 6

Co na obiad? Jedz jak w samolocie Emirates

Co na obiad? Jedz jak w samolocie Emirates

Produkty Seler (siekany) 80 g Marchewka (pokrojona w słupki) 120 g Soczewica 300 g Bulion warzywny 1,5 l Cebula (pokrojona ) 100 g Ziemniaki (pokrojone w kostkę) 250 g pieprz 1 g kumin (kmin rzymski) 2 g olej kukurydziany 40 g sól 12 g Przygotowanie: Opłucz i osusz soczewicę. Podgrzej olej i podsmaż cebulę

Jak zrobić dobry omlet? 3 pomysły

Jak zrobić dobry omlet? 3 pomysły

cebula • 6 dużych jaj • oliwa z oliwek • sól Przygotowanie: Obierz ziemniaki i pokrój w dwumilimetrowe plastry. Pokrój też cebulęw kostkę. Warzywa wymieszaj i przypraw. Dodaj sporo oliwy z oliwek, ponownie wymieszaj. Duś ziemniaki z cebulą na małym ogniu na dużej (żeliwnej lub

7 grzechów współczesnego faceta: łakomstwo

7 grzechów współczesnego faceta: łakomstwo

dużo białka, to może… Bułka: do wyboru (brawo!) biała lub ciemna – nie żeby jakaś rewelacyjna, ale fajnie, że inna, bogatsza w smaku. Sos: kucharz postanowił spróbować, ile bułeczka wciągnie sosu pomidorowego: niestety dużo. Dodatki: cebula, ogórki konserwowe, sałata – niby dobrze

Pogromcy Meatów przedstawiają: kanapki na ciepło

Pogromcy Meatów przedstawiają: kanapki na ciepło

czerwone cebule - pół pieczonej papryki - główka czosnku - rzodkiewka - kiełki słonecznika - 100 ml oleju - 50 ml octu jabłkowego - 50 g cukru - sól, pieprz Sposób przygotowania: Ugotowane buraki obierasz ze skóry i kroisz w cienkie plastry. Następnie robisz marynatę - ocet jabłkowy, przyprawy, cukier

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

), plastry cebuli i wszystko obsyp majerankiem i pieprzem. Sakiewkę zamknij z góry i zostaw na rozgrzanym grillu na ok. 30-40 min. Po tym czasie otwórz sakiewki, podlej zawartość piwem i zostaw otwarte na grillu jeszcze przez kwadrans. W takich sakiewkach możesz też grillować warzywa. Bakłażany i cukinie

Top 10 atrakcji: Zakopane

Top 10 atrakcji: Zakopane

Zakopane to przede wszystkim góry. Potem długo długo nic i dopiero knajpy, hotele i cała ta ludyczno-turystyczna papka, którą lubimy sobie pokrytykować. Jednak jest w tym mieście kilka takich miejsc, które trzymają poziom, dostarczają pozytywnych wrażeń i trudno się ich czepiać. Mała Szwajcaria

Co zobaczyć w Sarajewie? 9 mniej oczywistych atrakcji

Co zobaczyć w Sarajewie? 9 mniej oczywistych atrakcji

Multi-kulti w pełnej krasie – jest część poturecka ze strzelistymi minaretami, jest poaustriacka z habsburską staróweczką. Sarajewo otaczają góry, jedzenie serwują idealne dla mięsożerców, ceny sprzyjają imprezowaniu. Klimat niepowtarzalny, a przymiotnik, który najlepiej opisuje to miasto, to

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

wino wszystko zdominuje. Masło? Oliwa? I to, i to. Najpierw oliwa do podsmażenia cebuli i ryżu. Musi być dobra, ale nie wybieraj tej tłoczonej na zimno, bo szybko się pali i ma zbyt wyrazisty smak, który potem zostaje w ryżu. Kto nie chce smażyć na oliwie, może wybrać masło, ale musi je wcześniej

Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły

Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły

smażenia, bułka do hamburgera, sałata lodowa, ogórek małosolny lub konserwowy, pomidor, cebula, majonez, keczup, musztarda fot. Michał Mutor / AG Przygotowanie: Boczniaka przypraw solą i pieprzem. Oprósz go mąką i panieruj w jajku i bułce tartej

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej

dalej. Zgodnie ze wskazówkami po 10 km, tuż za starym opustoszałym budynkiem, skręcamy w lewo, widząc na horyzoncie nasz cel. Plan jest prosty. Dziś musimy wjechać naszym nissanem xterrą (model produkowany w USA) na wysokość 5100 m, a następnego dnia wcześnie rano ruszyć w górę. O aklimatyzację się nie

Wszystko, czego nie wiesz o Chile

Wszystko, czego nie wiesz o Chile

norweskich fiordów, a południowy – plaż Maroka. Przy tym jest bardzo wąski – nikt nigdy nie pyta: „Jedziesz na wschód czy zachód”, jedynym pytaniem jest: „Jedziesz w górę czy w dół?”. W najszerszym miejscu Chile ma 445 km. Leży w czterech strefach klimatycznych, przez co

Kuchnie świata: bałkański kociołek

Kuchnie świata: bałkański kociołek

klimat, krajobraz i historia. Ten pierwszy zapewnia śródziemnomorską obfitość zbóż, warzyw, owoców i ziół. Adriatyk z jednej strony, a Morze Czarne z drugiej, gwarantują dostawy świeżych ryb i owoców morza. W górskich rzekach również łowi się ryby. Pasące się w licznych górach stada są źródłem

Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii

Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii

;pomidorów. Proste danie: pomidory, tuńczyk, cebula, oliwki i odrobina oliwy. Ale jak to smakuje! – zachwala Federico i zamawia nam specjalność szefa. Okazuje się wyborna.Miasto, które w godzinach sjesty wydawało się niemal wymarłe, teraz tętni życiem. Ludzie krążą wąskimi uliczkami, co

Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez

Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez

także wysokich i "dzikich" gór, głębokich wąwozów oraz malowniczych dolin. Półwysep ma wiele walorów, aby spędzić tu wymarzony urlop. Tutejsze plaże zaliczają się do najczystszych w całej Helladzie, dlatego też w sezonie cieszą się naprawdę dużą popularnością, zarówno wśród zagranicznych

Polska kuchnia regionalna

Polska kuchnia regionalna

Jeśli na co dzień jesz schabowe z ziemniakami (albo sushi), zafunduj sobie w czasie urlopu odmianę. Wprawdzie w knajpkach i restauracjach w całej Polsce można zjeść podobne dania, to jednak wystarczy odrobina zaangażowania, by odkryć lokalne smaki. Góry, nasze góry Najbardziej znaną kuchnią

Podróże: adrenalina w Peru

Podróże: adrenalina w Peru

Znajomi odradzali mi tę wyprawę: "To nie jest kraj na samotne podróżowanie. szczególnie dla drobnej blondynki. Zabiją cię tam, zginiesz w Andach lub wykończy cię choroba tropikalna!". Wróciłam cała, szczęśliwa i nafaszerowana adrenaliną. W końcu gdzie diabeł nie może, tam babę pośle

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

turystów podkreśla, że pobyt na Isla Mujeres przypomina cofnięcie się do czasów, kiedy Meksyk nie był jeszcze krajem masowo odwiedzanym przez turystów - dzięki temu można zjeść tu autentyczne ceviche (krewetek marynowanych w soku z limonki, podawanych z cebulą, pomidorem i kolendrą) oraz inne świeżo

Oktoberfest - eins, zwei, g´suffa!

Oktoberfest - eins, zwei, g´suffa!

. Są dwie części: główna to otwarta, gigantyczna przestrzeń, gdzie ludzie siedzą w niezłym ścisku, ale wspólnie się bawią. Jest tak ciasno, że aby kelnerzy mogli bez trudu donieść do stołów zamówione piwo i jedzenie, niektóre alejki przeznaczone są tylko dla nich - pilnuje ich ochrona. Po bokach

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z reportaży Kapuścińskiego - "Kirgiz schodzi z konia", więc zdecydowaliśmy, iż my na tego konia

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

najlepsze rzeczy na świecie, ale to nisza. Przeważnie jedzenie jest dramatycznie słabej jakości. Dzieci nie znają domowego rosołu, nie znają chleba robionego na zakwasie, w domach nie gotuje się już od kilku pokoleń. A przecież Stany czy Wielka Brytania to tylko wierzchołek góry lodowej

Liban, smak Bliskiego Wschodu

sobie jako cel swoich eskapad tę Szwajcarię Bliskiego Wschodu, jak niekiedy mówi się o Libanie, zwłaszcza o jego północnej części. Tu właśnie, w otoczeniu pięknych gór znajduje się sześć nowoczesnych ośrodków narciarskich, z których najbardziej znany jest chyba Faraya-Mzaar Kfardebian

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

nudzi. Na zorbing jesteśmy za starzy, a na wspinaczkę - wstyd przyznać - zbyt masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z

Flippery a sprawa polska

ten "semibilard" było zagrywanie zawsze z tego samego miejsca (w?innych dyscyplinach bilardowych gra się zwykle stamtąd, gdzie zatrzymała się bila rozgrywająca - ta, w którą bezpośrednio uderza się kijem). Pod koniec XIX w. duże wzięcie miały bagatele zminiaturyzowane, także na ziemiach

Chiny od kuchni

Pierwsze wrażenie po przybyciu do Państwa Środka może być oszałamiające. Pobudzające ślinianki aromaty ciągną od bufetów na kółkach, gdzie uliczni kucharze uwijają się w kłębach dymu i pary. Chińska kuchnia atakuje przybysza bez ostrzeżenia, to coś dla miłośników piękna

Góralskie smaki

, gdzie siedzą miejscowi. Nieważne, że to buda byle jaka, że karta dań odrobinę wytłuszczona. Jeśli siedzą i gadają niespiesznie, to znaczy, że im dobrze. I że nam też będzie. Było to nad rzeką Sázavą, pomiędzy jednym osiedlem dacz a drugim, pośrodku kempingu buchał w niebo dym; buchał

Rachunek wędrownego pijaka

żywność - to znaczy zakąska. Kiedy ruszałem we wrześniu z Magadanu, przywiezione z Chin pomidory kosztowały 280 rubli za kilogram (28 złotych), jabłka - 260 rubli, cytryny - 140, ziemniaki i cebula po 40, a kiwi 20 za sztukę. Jeszcze straszniej było na Czukotce, gdzie kończyłem moją podróż: pomidory

Rachunek wędrownego pijaka

straszliwie drogie, szczególnie żywność - to znaczy zakąska. Kiedy ruszałem we wrześniu z Magadanu, przywiezione z Chin pomidory kosztowały 280 rubli za kilogram (28 złotych), jabłka - 260 rubli, cytryny - 140, ziemniaki i cebula po 40, a kiwi 20 za sztukę. Jeszcze straszniej było na Czukotce, gdzie

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą

1 kg ziemniaków,300-400 g boczku lub boczku i innego mięsa,2 średnie cebule,sól,pieprz opcjonalnie Ziemniaki, cebule i boczek kroimy w plasterki, delikatnie solimy wg uznania. Układamy w naczyniu żaroodpornym - może być warstwowo (tzn ziemniaki, boczek i cebula) lub wszystko wymieszane. Można dodać

Tarta z czerwoną cebulą i fetą

zagiąć do góry. Na cieście rozłożyć przygotowaną wcześniej cebulę, posypać fetą, posiekanymi oliwkami i skropić oliwą z oliwek extra virgin. Piec przez 15 min, aż ciasto urośnie i się przyrumieni. oliwa z

Polędwiczki wieprzowe nadziewane fetą, pomidorem, cebulą i boczkiem

Składniki dla 2 osób, 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 1 czerwona cebula, 100 g boczku wędzonego, oliwa do smażenia, 200 g fety, 1/2 małego pomidora, sól, świeżo mielony pieprz, Dip: 100 g suszonych pomidorów wraz z oliwą, 50 g płatków migdałowych Polędwiczkę oczyszczamy z błon

Grzanki z grilla

masło, oliwa, przyprawa włoska, ząbek czosnku, cebula w proszku, sól, pieprz lub chili, chleb lub bułka Wszystko wymieszać, smarować kromki pieczywa, piec na grillu (smarowidłem do góry). Można też w piekarniku. masło;przyprawa;czosnek;cebula;pieprz;chili;chleb;bułka;

Chrupiące płotki

1 kg drobnych płoci, 1 cebula, 1-2 liście laurowe, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia Oczyszczone i umyte rybki solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Do dużej miski wstawiamy talerzyk do góry dnem, na którym układamy warstwę cebuli. Cebulę posypujemy