cebula w górach
Prawdziwy amerykański hot dog według przepisu Filipa Głodka z Brooklyn House
Sekretem pożywnego, amerykańskiego hot-doga jest przede wszystkim porządna wołowa parówka i dobra bułka. Swój przepis na idealnego hot-doga zdradził nam Filip Głodek, autor najnowszego menu warszawskiej restauracji Brooklyn House.
3 pomysły na dobry omlet
Na śniadanie najlepszy jest omlet. W dobrych hotelowych restauracjach zawsze serwowany jest dobry omlet. Ty możesz zostać omlet masterem w swojej kuchni.
Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu
Polski sport narodowy za 3...2...1! Przed nami majówka, czyli oficjalny początek sezonu grillowego, co poznać można również po tym, że zajączki na sklepowych półkach zostały zastąpione przez węgiel, podpałkę i różne polecające się na ruszt "pyszności". Nie możecie się już doczekać? To świetnie, ale gotowce zostawcie innym, bo kiedy raz spróbujecie naszych "męskich" przepisów, to nie będziecie chcieli szykować nic innego!
10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!
wymieszaj i polej sosem przygotowanym z majonezu, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu. Posyp orzechami i pociętą natką pietruszki. KIEŁBASA W PIWIE (Warmia i Mazury): SKŁADNIKI: - 4 surowe białe kiełbasy - 2 puszki piwa mocnego 8% - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 goździki - 3 liście laurowe Lewiatan - 6
Co na obiad? Jedz jak w samolocie Emirates
Produkty Seler (siekany) 80 g Marchewka (pokrojona w słupki) 120 g Soczewica 300 g Bulion warzywny 1,5 l Cebula (pokrojona ) 100 g Ziemniaki (pokrojone w kostkę) 250 g pieprz 1 g kumin (kmin rzymski) 2 g olej kukurydziany 40 g sól 12 g Przygotowanie: Opłucz i osusz soczewicę. Podgrzej olej i podsmaż cebulę
Jak zrobić dobry omlet? 3 pomysły
cebula • 6 dużych jaj • oliwa z oliwek • sól Przygotowanie: Obierz ziemniaki i pokrój w dwumilimetrowe plastry. Pokrój też cebulę – w kostkę. Warzywa wymieszaj i przypraw. Dodaj sporo oliwy z oliwek, ponownie wymieszaj. Duś ziemniaki z cebulą na małym ogniu na dużej (żeliwnej lub
7 grzechów współczesnego faceta: łakomstwo
dużo białka, to może… Bułka: do wyboru (brawo!) biała lub ciemna – nie żeby jakaś rewelacyjna, ale fajnie, że inna, bogatsza w smaku. Sos: kucharz postanowił spróbować, ile bułeczka wciągnie sosu pomidorowego: niestety dużo. Dodatki: cebula, ogórki konserwowe, sałata – niby dobrze
Pogromcy Meatów przedstawiają: kanapki na ciepło
czerwone cebule - pół pieczonej papryki - główka czosnku - rzodkiewka - kiełki słonecznika - 100 ml oleju - 50 ml octu jabłkowego - 50 g cukru - sól, pieprz Sposób przygotowania: Ugotowane buraki obierasz ze skóry i kroisz w cienkie plastry. Następnie robisz marynatę - ocet jabłkowy, przyprawy, cukier
Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania
), plastry cebuli i wszystko obsyp majerankiem i pieprzem. Sakiewkę zamknij z góry i zostaw na rozgrzanym grillu na ok. 30-40 min. Po tym czasie otwórz sakiewki, podlej zawartość piwem i zostaw otwarte na grillu jeszcze przez kwadrans. W takich sakiewkach możesz też grillować warzywa. Bakłażany i cukinie
Top 10 atrakcji: Zakopane
Zakopane to przede wszystkim góry. Potem długo długo nic i dopiero knajpy, hotele i cała ta ludyczno-turystyczna papka, którą lubimy sobie pokrytykować. Jednak jest w tym mieście kilka takich miejsc, które trzymają poziom, dostarczają pozytywnych wrażeń i trudno się ich czepiać. Mała Szwajcaria
Co zobaczyć w Sarajewie? 9 mniej oczywistych atrakcji
Multi-kulti w pełnej krasie – jest część poturecka ze strzelistymi minaretami, jest poaustriacka z habsburską staróweczką. Sarajewo otaczają góry, jedzenie serwują idealne dla mięsożerców, ceny sprzyjają imprezowaniu. Klimat niepowtarzalny, a przymiotnik, który najlepiej opisuje to miasto, to
Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów
wino wszystko zdominuje. Masło? Oliwa? I to, i to. Najpierw oliwa do podsmażenia cebuli i ryżu. Musi być dobra, ale nie wybieraj tej tłoczonej na zimno, bo szybko się pali i ma zbyt wyrazisty smak, który potem zostaje w ryżu. Kto nie chce smażyć na oliwie, może wybrać masło, ale musi je wcześniej
Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły
smażenia, bułka do hamburgera, sałata lodowa, ogórek małosolny lub konserwowy, pomidor, cebula, majonez, keczup, musztarda fot. Michał Mutor / AG Przygotowanie: Boczniaka przypraw solą i pieprzem. Oprósz go mąką i panieruj w jajku i bułce tartej
Zaślepieni sześciotysięcznikiem, czyli o ślepocie śnieżnej
dalej. Zgodnie ze wskazówkami po 10 km, tuż za starym opustoszałym budynkiem, skręcamy w lewo, widząc na horyzoncie nasz cel. Plan jest prosty. Dziś musimy wjechać naszym nissanem xterrą (model produkowany w USA) na wysokość 5100 m, a następnego dnia wcześnie rano ruszyć w górę. O aklimatyzację się nie
Wszystko, czego nie wiesz o Chile
norweskich fiordów, a południowy – plaż Maroka. Przy tym jest bardzo wąski – nikt nigdy nie pyta: „Jedziesz na wschód czy zachód”, jedynym pytaniem jest: „Jedziesz w górę czy w dół?”. W najszerszym miejscu Chile ma 445 km. Leży w czterech strefach klimatycznych, przez co
Kuchnie świata: bałkański kociołek
klimat, krajobraz i historia. Ten pierwszy zapewnia śródziemnomorską obfitość zbóż, warzyw, owoców i ziół. Adriatyk z jednej strony, a Morze Czarne z drugiej, gwarantują dostawy świeżych ryb i owoców morza. W górskich rzekach również łowi się ryby. Pasące się w licznych górach stada są źródłem
Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii
;pomidorów. Proste danie: pomidory, tuńczyk, cebula, oliwki i odrobina oliwy. Ale jak to smakuje! – zachwala Federico i zamawia nam specjalność szefa. Okazuje się wyborna.Miasto, które w godzinach sjesty wydawało się niemal wymarłe, teraz tętni życiem. Ludzie krążą wąskimi uliczkami, co
Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez
także wysokich i "dzikich" gór, głębokich wąwozów oraz malowniczych dolin. Półwysep ma wiele walorów, aby spędzić tu wymarzony urlop. Tutejsze plaże zaliczają się do najczystszych w całej Helladzie, dlatego też w sezonie cieszą się naprawdę dużą popularnością, zarówno wśród zagranicznych
Polska kuchnia regionalna
Jeśli na co dzień jesz schabowe z ziemniakami (albo sushi), zafunduj sobie w czasie urlopu odmianę. Wprawdzie w knajpkach i restauracjach w całej Polsce można zjeść podobne dania, to jednak wystarczy odrobina zaangażowania, by odkryć lokalne smaki. Góry, nasze góry Najbardziej znaną kuchnią
Podróże: adrenalina w Peru
chusteczki Lima była tylko hałaśliwym przystankiem. Uciekam w góry, bo to dla nich w końcu jestem w Peru. Kupuję bilet na samolot do Cusco i ląduję na wysokości 3300 m. n.p.m. Spaceruję i rozglądam się. Andy są wspaniałe, a wokół chodzą ludzie w tradycyjnych strojach. Jest kolorowo, cały czas robię zdjęcia
Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić
turystów podkreśla, że pobyt na Isla Mujeres przypomina cofnięcie się do czasów, kiedy Meksyk nie był jeszcze krajem masowo odwiedzanym przez turystów - dzięki temu można zjeść tu autentyczne ceviche (krewetek marynowanych w soku z limonki, podawanych z cebulą, pomidorem i kolendrą) oraz inne świeżo
Oktoberfest - eins, zwei, g´suffa!
Japończyków, trochę na migi, trochę po angielsku zamawiam kufel doskonałego paulanera i sałatkę. Sałatkę? Sporo pokrojonej kiełbasy w rodzaju mortadeli czy nawet serwolatki, plastry cebuli, trochę papryki konserwowej i ogórka oraz pół szklanki octu. Niełatwa to dla mnie próba, niełatwa. Ale paulaner wyborny
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
się chwilą. Jesień ściga się tu latem, a zimą wprasza się wiosenna Wielkanoc. W stepie wszystko jest na swoim miejscu. W dolinach już jesień. Na górze - zima i ośnieżone szczyty. Pośrodku - wiosenne alpejskie łąki, jaskrawożółte pełniki, maki, dzwonki i fioletowo-purpurowe trujące tojady. Hale
Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"
najlepsze rzeczy na świecie, ale to nisza. Przeważnie jedzenie jest dramatycznie słabej jakości. Dzieci nie znają domowego rosołu, nie znają chleba robionego na zakwasie, w domach nie gotuje się już od kilku pokoleń. A przecież Stany czy Wielka Brytania to tylko wierzchołek góry lodowej
Liban, smak Bliskiego Wschodu
sobie jako cel swoich eskapad tę Szwajcarię Bliskiego Wschodu, jak niekiedy mówi się o Libanie, zwłaszcza o jego północnej części. Tu właśnie, w otoczeniu pięknych gór znajduje się sześć nowoczesnych ośrodków narciarskich, z których najbardziej znany jest chyba Faraya-Mzaar Kfardebian
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
chwilą. Jesień ściga się tu latem, a zimą wprasza się wiosenna Wielkanoc. W stepie wszystko jest na swoim miejscu. W dolinach już jesień. Na górze - zima i ośnieżone szczyty. Pośrodku - wiosenne alpejskie łąki, jaskrawożółte pełniki, maki, dzwonki i
Flippery a sprawa polska
- konkurencja, przybywa turniejów. Renesans widać także u nas. Ceny flipperów poszybowały w górę, rozwija się Polskie Stowarzyszenie Flipperowe, które w ubiegłym roku zorganizowało dziesiąte już mistrzostwa Polski oraz turniej z okazji setnych urodzin żyjącego jeszcze wtedy Kordka. W czasie ich trwania
Chiny od kuchni
Pierwsze wrażenie po przybyciu do Państwa Środka może być oszałamiające. Pobudzające ślinianki aromaty ciągną od bufetów na kółkach, gdzie uliczni kucharze uwijają się w kłębach dymu i pary. Chińska kuchnia atakuje przybysza bez ostrzeżenia, to coś dla miłośników piękna
Góralskie smaki
rydze. W sezonie świeże, a zimą mrożone, ale zawsze niezmiennie pyszne. Z mięs - teraz już wszystko, ale skoro to góry i pełno owiec, to chyba najlepiej będzie spróbować jagnięciny pod dowolną postacią albo na przykład zjeść szaszłyk z baraniny (i uważnie popić wódką). Choć zdarza się, że górale
Rachunek wędrownego pijaka
, by trafić na ujście rzeki, którą płyną w górę na tarło. Mają po cztery-pięć kilogramów i zawsze wpadają w sieci parami. W samicy jest około ośmiuset gramów obłędnego w smaku, grubego (to znaczy duże kulki), czerwonego kawioru. To była nasza zagrycha. Jednak nie z racji gastronomii uważam tę
Rachunek wędrownego pijaka
zwanych kiżuczami. To okres kiedy te ryby wędrują wzdłuż morskiego brzegu, by trafić na ujście rzeki, którą płyną w górę na tarło. Mają po cztery-pięć kilogramów i zawsze wpadają w sieci parami. W samicy jest około ośmiuset gramów obłędnego w smaku, grubego (to znaczy duże kulki), czerwonego kawioru. To
cebula w górach
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą
1 kg ziemniaków,300-400 g boczku lub boczku i innego mięsa,2 średnie cebule,sól,pieprz opcjonalnie Ziemniaki, cebule i boczek kroimy w plasterki, delikatnie solimy wg uznania. Układamy w naczyniu żaroodpornym - może być warstwowo (tzn ziemniaki, boczek i cebula) lub wszystko wymieszane. Można dodać
Tarta z czerwoną cebulą i fetą
zagiąć do góry. Na cieście rozłożyć przygotowaną wcześniej cebulę, posypać fetą, posiekanymi oliwkami i skropić oliwą z oliwek extra virgin. Piec przez 15 min, aż ciasto urośnie i się przyrumieni. oliwa z
Składniki dla 2 osób,
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g),
1 czerwona cebula,
100 g boczku wędzonego,
oliwa do smażenia,
200 g fety,
1/2 małego pomidora,
sól,
świeżo mielony pieprz,
Dip: 100 g suszonych pomidorów wraz z oliwą, 50 g płatków migdałowych Polędwiczkę oczyszczamy z błon
Polędwiczki wieprzowe nadziewane fetą, pomidorem, cebulą i boczkiem
Grzanki z grilla
masło, oliwa, przyprawa włoska, ząbek czosnku, cebula w proszku, sól, pieprz lub chili, chleb lub bułka Wszystko wymieszać, smarować kromki pieczywa, piec na grillu (smarowidłem do góry). Można też w piekarniku. masło;przyprawa;czosnek;cebula;pieprz;chili;chleb;bułka;
Chrupiące płotki
1 kg drobnych płoci, 1 cebula, 1-2 liście laurowe, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia Oczyszczone i umyte rybki solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Cebulę kroimy na cienkie plasterki. Do dużej miski wstawiamy talerzyk do góry dnem, na którym układamy warstwę cebuli. Cebulę posypujemy