cebula urlop czy warto
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
Podróże dla podniebienia to specyficzny rodzaj turystyki, który zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Które kierunki Polskich Linii Lotniczych LOT w Europie i jej bliskich okolicach wybrać, aby wspiąć się na wyżyny kulinarnych doznań? Poznaj nasze subiektywne, 10-punktowe zestawienie.
Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez
Ten wielobarwny półwysep jawi się jako współczesne wyobrażenie starożytnej Arkadii - wysokie góry, rozległe, żyzne doliny i rozsiane nad malowniczymi zatokami piaszczyste plaże to niektóre z atrakcji, które przyciągają tutaj co roku tłumy turystów. Nie ma znaczenia czy chcesz odpocząć tu od codziennego zgiełku czy wręcz przeciwnie - rzucić się w wir zabawy. Na Peloponezie po prostu nie da się nudzić!
Polska kuchnia regionalna
Moje urlopowe skojarzenie kulinarne jest proste: smażona ryba z frytkami oraz gofry z bitą śmietaną. Wstyd. Bo wakacje w Polsce to okazja do poznania regionalnych przysmaków i dań albo choćby objadania się wyjątkowymi owocami. Oto krótki poradnik, czego i gdzie szukać.
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
, liofilizatów, zupek w proszku czy choćby chińskiego makaronu. W moich sakwach zalega więc 14 kg prawdziwych ziemniaków, niemal drugie tyle cebuli, cztery dorodne kapusty, marchew, bakłażany, ogórki, papryka. Inni wiozą weki z mięsem, bańki z majonezem, konserwy rybne etc. Każde z nas ma pod nogami niemal 40 kg
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
nudzi. Na zorbing jesteśmy za starzy, a na wspinaczkę - wstyd przyznać - zbyt masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z
Viva La bella Italia!
Oliwa i balsamico Szynka i bruschetta Szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma to kolejna legenda. Nie w każdym sklepie ją kupicie, ale warto poszukać oryginału. Ja kupiłem kilka plasterków
cebula urlop czy warto
Salatka z marynowaną cebulą
, jabłka i ogórki w kosteczkę, wkładamy wszystko do miski. Cebulę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników, dodajemy majonez oraz do smaku sól i pieprz i mieszamy wszystko razem. Życze smacznego! Naprawdę warto spróbować - bardzo smaczna! cebula;jabłka;ogórki konserwowe;majonez;ocet;cukier;woda;
Zupa z czerwonej cebuli
mąkę i dokładnie wymieszać. Powoli wlewać rosół, ciągle mieszając. Doprawić, gotować na wolnym ogniu przez blisko 20 minut. Zmiksować, zdjąć z wierzchu tworzącą się pianę. Przed podaniem doprawić octem balsamico. Zupa jest bardzo smaczna, ale ponieważ ma bury kolor, warto ją podawać z grzankami. cebula
Penne z tuńczykiem, anchois i oliwkami
. Cebulę posiekać, czosnek również, podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Do zwykłej oliwy warto dodać 2 łyżeczki oliwy od anchois. Dorzucić posiekane anchois, przesmażyć, dodać tuńczyka z olejem, potem oliwki - podsmażyć kilka minut. Doprawić tylko pieprzem (sól w oliwkach i makaronie wystarczy
Spaghetti z kurczakiem i pomidorami
możliwość skorzystania z kuchenki mikrofalowej, warto ją nieco podgrzać. makaron spaghetti;cebula;kurczak;pomidory;pieprz;
Czatnej z owoców granatu
po 1.5 pęczka mięty, natki i kolendry,czerwona cebula,pestki z 1 owocu granatu,2 łyżeczki skórki i 6 łyżek soku z limonki,2 ostre papryczki,1 pomidor,2 łyżki dobrej oliwy,sól,grubo mielony biały pieprz Drobno siekamy świeże zioła i cebulę, mieszamy z pestkami granatu, sokiem i skórką z limonki