cebula urlop czy warto

mka

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

Podróże dla podniebienia to specyficzny rodzaj turystyki, który zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Które kierunki Polskich Linii Lotniczych LOT w Europie i jej bliskich okolicach wybrać, aby wspiąć się na wyżyny kulinarnych doznań? Poznaj nasze subiektywne, 10-punktowe zestawienie.

Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez

Ten wielobarwny półwysep jawi się jako współczesne wyobrażenie starożytnej Arkadii - wysokie góry, rozległe, żyzne doliny i rozsiane nad malowniczymi zatokami piaszczyste plaże to niektóre z atrakcji, które przyciągają tutaj co roku tłumy turystów. Nie ma znaczenia czy chcesz odpocząć tu od codziennego zgiełku czy wręcz przeciwnie - rzucić się w wir zabawy. Na Peloponezie po prostu nie da się nudzić!

Polska kuchnia regionalna

Moje urlopowe skojarzenie kulinarne jest proste: smażona ryba z frytkami oraz gofry z bitą śmietaną. Wstyd. Bo wakacje w Polsce to okazja do poznania regionalnych przysmaków i dań albo choćby objadania się wyjątkowymi owocami. Oto krótki poradnik, czego i gdzie szukać.

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

, liofilizatów, zupek w proszku czy choćby chińskiego makaronu. W moich sakwach zalega więc 14 kg prawdziwych ziemniaków, niemal drugie tyle cebuli, cztery dorodne kapusty, marchew, bakłażany, ogórki, papryka. Inni wiozą weki z mięsem, bańki z majonezem, konserwy rybne etc. Każde z nas ma pod nogami niemal 40 kg

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

nudzi. Na zorbing jesteśmy za starzy, a na wspinaczkę - wstyd przyznać - zbyt masywni. Co więc robić w czasie urlopu? Konie wydały się idealne. Jesienią rozpoczęliśmy naukę, by wakacje spędzić w siodle. Gdzie? Tam, gdzie są konie. Na półki księgarskie właśnie powrócił jeden z

Viva La bella Italia!

Oliwa i balsamico Szynka i bruschetta Szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma to kolejna legenda. Nie w każdym sklepie ją kupicie, ale warto poszukać oryginału. Ja kupiłem kilka plasterków

Salatka z marynowaną cebulą

, jabłka i ogórki w kosteczkę, wkładamy wszystko do miski. Cebulę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników, dodajemy majonez oraz do smaku sól i pieprz i mieszamy wszystko razem. Życze smacznego! Naprawdę warto spróbować - bardzo smaczna! cebula;jabłka;ogórki konserwowe;majonez;ocet;cukier;woda;

Zupa z czerwonej cebuli

mąkę i dokładnie wymieszać. Powoli wlewać rosół, ciągle mieszając. Doprawić, gotować na wolnym ogniu przez blisko 20 minut. Zmiksować, zdjąć z wierzchu tworzącą się pianę. Przed podaniem doprawić octem balsamico. Zupa jest bardzo smaczna, ale ponieważ ma bury kolor, warto ją podawać z grzankami. cebula

Penne z tuńczykiem, anchois i oliwkami

. Cebulę posiekać, czosnek również, podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Do zwykłej oliwy warto dodać 2 łyżeczki oliwy od anchois. Dorzucić posiekane anchois, przesmażyć, dodać tuńczyka z olejem, potem oliwki - podsmażyć kilka minut. Doprawić tylko pieprzem (sól w oliwkach i makaronie wystarczy

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami

możliwość skorzystania z kuchenki mikrofalowej, warto ją nieco podgrzać. makaron spaghetti;cebula;kurczak;pomidory;pieprz;

Czatnej z owoców granatu

po 1.5 pęczka mięty, natki i kolendry,czerwona cebula,pestki z 1 owocu granatu,2 łyżeczki skórki i 6 łyżek soku z limonki,2 ostre papryczki,1 pomidor,2 łyżki dobrej oliwy,sól,grubo mielony biały pieprz Drobno siekamy świeże zioła i cebulę, mieszamy z pestkami granatu, sokiem i skórką z limonki