cebula sport czy warto
Jak poprawić odporność? Jedz warzywa i owoce
Świadomość prozdrowotnej roli tego co jemy bardzo wzrosła w czasie pandemii. Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu (64%). Niemal połowa badanych wskazuje kiszonki (48%). Rzadziej wymieniane są suplementy diety (19%). Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby budować odporność organizmu, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.
Top 10 atrakcji: Zakopane
Że od lat się nic nie zmienia, że stolica taniego lansu, że górale zdzierają z nas kasę, że "Krupówki omijać szerokim łukiem", że kebaby i lumpeksy i nie ma tam po co jechać. To bzdura. Trzeba po prostu znać dobre adresy.
Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu
Polski sport narodowy za 3...2...1! Przed nami majówka, czyli oficjalny początek sezonu grillowego, co poznać można również po tym, że zajączki na sklepowych półkach zostały zastąpione przez węgiel, podpałkę i różne polecające się na ruszt "pyszności". Nie możecie się już doczekać? To świetnie, ale gotowce zostawcie innym, bo kiedy raz spróbujecie naszych "męskich" przepisów, to nie będziecie chcieli szykować nic innego!
Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez
turystów, jak i samych Greków przybywających tutaj z innych regionów kraju. Peloponeskie plaże są przeważnie piaszczyste, z drobnym jasnym piaskiem, jednak nie brak tutaj także skalistych urwisk, klifów czy górskich zboczy schodzących prosto do morza. Fot. Anastasios71 / shutterstock.com Wiele
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
Opowiada dr Jadwiga Malczewska-Lenczewska z Zakładu Fizjologii Żywienia Instytutu Sportu Energię potrzebną do pracy fizycznej dostarczają tłuszcze, białko (głównie z mięsa, ryb, produktów mlecznych i jaj) oraz węglowodany (produkty zbożowe), wszystko w odpowiednich ilościach. Nie ma
cebula sport czy warto
Salatka z marynowaną cebulą
, jabłka i ogórki w kosteczkę, wkładamy wszystko do miski. Cebulę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników, dodajemy majonez oraz do smaku sól i pieprz i mieszamy wszystko razem. Życze smacznego! Naprawdę warto spróbować - bardzo smaczna! cebula;jabłka;ogórki konserwowe;majonez;ocet;cukier;woda;
Zupa z czerwonej cebuli
mąkę i dokładnie wymieszać. Powoli wlewać rosół, ciągle mieszając. Doprawić, gotować na wolnym ogniu przez blisko 20 minut. Zmiksować, zdjąć z wierzchu tworzącą się pianę. Przed podaniem doprawić octem balsamico. Zupa jest bardzo smaczna, ale ponieważ ma bury kolor, warto ją podawać z grzankami. cebula
Penne z tuńczykiem, anchois i oliwkami
. Cebulę posiekać, czosnek również, podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Do zwykłej oliwy warto dodać 2 łyżeczki oliwy od anchois. Dorzucić posiekane anchois, przesmażyć, dodać tuńczyka z olejem, potem oliwki - podsmażyć kilka minut. Doprawić tylko pieprzem (sól w oliwkach i makaronie wystarczy
Spaghetti z kurczakiem i pomidorami
możliwość skorzystania z kuchenki mikrofalowej, warto ją nieco podgrzać. makaron spaghetti;cebula;kurczak;pomidory;pieprz;
Czatnej z owoców granatu
po 1.5 pęczka mięty, natki i kolendry,czerwona cebula,pestki z 1 owocu granatu,2 łyżeczki skórki i 6 łyżek soku z limonki,2 ostre papryczki,1 pomidor,2 łyżki dobrej oliwy,sól,grubo mielony biały pieprz Drobno siekamy świeże zioła i cebulę, mieszamy z pestkami granatu, sokiem i skórką z limonki