cebula na szlaku czy warto

Magdalena Żołyńska

Prażonki - kulinarny most między Śląskiem a Małopolską

Prażonki - kulinarny most między Śląskiem a Małopolską

Miłośnicy regionalnych smaków będą na Szlaku Orlich Gniazd usatysfakcjonowani.

Top 10 atrakcji: Zakopane

Że od lat się nic nie zmienia, że stolica taniego lansu, że górale zdzierają z nas kasę, że "Krupówki omijać szerokim łukiem", że kebaby i lumpeksy i nie ma tam po co jechać. To bzdura. Trzeba po prostu znać dobre adresy.

Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez

Ten wielobarwny półwysep jawi się jako współczesne wyobrażenie starożytnej Arkadii - wysokie góry, rozległe, żyzne doliny i rozsiane nad malowniczymi zatokami piaszczyste plaże to niektóre z atrakcji, które przyciągają tutaj co roku tłumy turystów. Nie ma znaczenia czy chcesz odpocząć tu od codziennego zgiełku czy wręcz przeciwnie - rzucić się w wir zabawy. Na Peloponezie po prostu nie da się nudzić!

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić

turystów podkreśla, że pobyt na Isla Mujeres przypomina cofnięcie się do czasów, kiedy Meksyk nie był jeszcze krajem masowo odwiedzanym przez turystów - dzięki temu można zjeść tu autentyczne ceviche (krewetek marynowanych w soku z limonki, podawanych z cebulą, pomidorem i kolendrą) oraz inne świeżo

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

, Maroko było dla mnie wspaniałe... W Hiszpanii wariackie jest San Sebastian, tam chyba każdy zna się na kuchni. W Kopenhadze chodzę na targ, w Poznaniu warto iść do A Nóż Widelec, w Krakowie... yyy... ale w Trójmieście trzeba odwiedzić Sztuczkę. Ale tak naprawdę to nieważne, czy

Podróże: adrenalina w Peru

Podróże: adrenalina w Peru

cebulą i ostrą papryką - cuy - świnka morska pieczona w całości - anticuchos - szaszłyki z serc bawołu - carne de alpaca - stek z alpaki - chicha - napój ze sfermentowanych ziaren kukurydzy - mate de coca - napar z koki - pisco - rodzaj brandy Warto zobaczyć: - Kanion Colca - najgłębszy kanion na Ziemi

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

wizę. Polacy do Kirgizji wjeżdżają bez wizy. Wyposażenie W dolinach panują latem upały. Jeśli wybieramy się na południe kraju (okolice Oszu), warto zadbać, by nie prowokować zbyt odkrytym strojem. Za to w położonym na północy Biszkeku i jego okolicach krótkie spodenki czy odkryte brzuchy na razie

Viva Espana, Olé!

Viva Espana, Olé!

Galicji oddalonej od Walencji o setki kilometrów. Ale podróżnik i odkrywca kulinarny będzie zwiedzał Hiszpanię właśnie po to, aby skosztować regionalnych specjałów. A są tu takie miejsca, do których warto się wybrać wyłącznie z powodu jednego dania. Serwowanego tam i tylko tam. Takiego na

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

puszczają pary z ust. Wiemy tylko, że od celu dzieli nas ponad 200 km i cztery wysokie przełęcze. Ostatnia na wysokości - bagatela - prawie 4000 m n.p.m. Czy konie umieją się wspinać? Cztery pory roku w jednej dolinie Wyjeżdżaliśmy w pełni lata, choć nie

Salatka z marynowaną cebulą

, jabłka i ogórki w kosteczkę, wkładamy wszystko do miski. Cebulę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników, dodajemy majonez oraz do smaku sól i pieprz i mieszamy wszystko razem. Życze smacznego! Naprawdę warto spróbować - bardzo smaczna! cebula;jabłka;ogórki konserwowe;majonez;ocet;cukier;woda;

Zupa z czerwonej cebuli

mąkę i dokładnie wymieszać. Powoli wlewać rosół, ciągle mieszając. Doprawić, gotować na wolnym ogniu przez blisko 20 minut. Zmiksować, zdjąć z wierzchu tworzącą się pianę. Przed podaniem doprawić octem balsamico. Zupa jest bardzo smaczna, ale ponieważ ma bury kolor, warto ją podawać z grzankami. cebula

Nad Potokiem, Janów

Restauracja Nad Potokiem to lokal, który warto odwiedzić będąc na szlaku Jury Krakowsko - Częstochowskiej. śląskie Janów Plac Grunwaldzki 16 42-253

Penne z tuńczykiem, anchois i oliwkami

. Cebulę posiekać, czosnek również, podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Do zwykłej oliwy warto dodać 2 łyżeczki oliwy od anchois. Dorzucić posiekane anchois, przesmażyć, dodać tuńczyka z olejem, potem oliwki - podsmażyć kilka minut. Doprawić tylko pieprzem (sól w oliwkach i makaronie wystarczy

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami

możliwość skorzystania z kuchenki mikrofalowej, warto ją nieco podgrzać. makaron spaghetti;cebula;kurczak;pomidory;pieprz;