cebula gdzie leży
Prażonki - kulinarny most między Śląskiem a Małopolską
Miłośnicy regionalnych smaków będą na Szlaku Orlich Gniazd usatysfakcjonowani.
Lublin na weekend: nie przegap tych miejscówek
Perła wschodu wciąż czeka na odkrycie. Lublin to nie tylko wyższe uczelnie. To bogate życie kulturalne, piękna starówka i masa miejsc na imprezę.
Wszystko, czego nie wiesz o Chile
Jak dolecieć, co zobaczyć, co zjeść i przede wszystkim co wypić w Chile? Polecieliśmy na ten koniec świata. Albo może właśnie jego początek?
Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii
dobrą zdolność starzenia.Jest koniec sierpnia i lada dzień mają rozpocząć się zbiory. Oprowadzający nas szef winnic tłumaczy, że Rioja dzieli się na trzy podregiony – Rioja Alta (górna, bo leży w górze rzeki Ebro), Rioja Alavesa (administracyjnie należąca do prowincji Alava) oraz
Inwazja z Hamburga
? Niech sobie leży i pachnie. Janusz Hołownia przedstawia przepis na genialną golonkę. chicken tikka - krok po kroku Burrito Przepis zaproponował Thorsten Hoeck, szef kuchni restauracji Frida w hotelu Intercontinental w Warszawie
Kuchnie świata: bałkański kociołek
jako knajpa bałkańska?!) oraz Turcję (uznaliśmy, że skoro 97 proc. terytorium tego kraju leży w Azji, to sio z naszego przewodnika). Naraziliśmy się geografom, bo zaliczyliśmy do Bałkanów całą Chorwację i Serbię. I wyrzuciliśmy z półwyspu Albanię, bo ma to być przewodnik kulinarno-turystyczny, a do
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
"Wenecją Północy" Sztokholm leży na czternastu wyspach, usytuowanych między Bałtykiem, a jeziorem Mälaren. Piękna szwedzka stolica jest zarazem największą metropolią Skandynawii, ukształtowaną przez wspaniałą historię i współczesny klimat globalnego miasta. A szwedzka kuchnia to
Paella mixta
pomidorów pelati siekanych 250 g krewetek 300 g małży (mule, muszle wenus) 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki szczypta szafranu 250 g groszku cukrowego (poza sezonem groszek mrożony) oliwa sól, pieprz Na bardzo dużej patelni lub w dużym płaskim rondlu
Meksyk: 9 powodów, dla których musisz go odwiedzić
, ale także znana w całej Ameryce perła kolonialnej architektury - nie bez powodu tutejsza starówka w 1998 roku trafiła na prestiżową Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Guanajuato leży około 4 godzin drogi samochodem od Mexico City. Założone zostało w drugiej połowie XVI wieku w okolicy
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
40% wagi produktu, bo paruje z niego woda. Dochodzą też koszty wyjątkowych warunków chowu. Jak w takim razie wypadają steki z dyskontów? Są bez przypraw, zamknięte w próżniowym opakowaniu, leżą kilka dni – chyba spełniają definicję sezonowania na mokro?A.C.: Zdecydowanie spełniają. One nie są
Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez
. Leżą one na wysokim wzniesieniu, z jednej strony przylegającym do zboczy gór, z drugiej otwierającym się na malownicze doliny. Wzniesiona tutaj cytadela liczy sobie ponad trzy tysiące lat, a znalezione tutaj piękne złote maski (w tym słynna maska Agamemnona) można oglądać w Narodowym Muzeum
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
, weźcie go dla siebie!" Żona Czyngis-chana Pięknu krajobrazu nie sposób zaprzeczyć, choć trudno nie zadać pytania, dlaczego Bóg chciał wypoczywać w tak mało ustronnym miejscu. Kirgizja leży bowiem na gwarnym skrzyżowaniu dróg, które prowadzą z Chin na Zachód. Pod Biszkekiem rozpościera się
Penis zwarty, gotowy i... za szybki. Co z tym zrobić?
te proporcje się odwracają - w siedmiu przypadkach na dziesięć problem leży w "hardwarze". Najczęściej w ukrwieniu narządu. Problemy z erekcją ma co ósmy Polak. Leczy się tylko 7 proc. z nich. Pewien znakomity endokrynolog opowiadał mi niedawno, że trafił do niego pacjent z bardzo
Gdzie zamówić najlepszą pizzę pepperoni? Wielki test "Logo"
; wygląda na bardzo grube – zauważył na początku Marcin. „Placek nie jest z pieca opalanego drewnem – to w naszej gwarze oznacza, że widać, iż było wcześniej mrożone i leżało w foremce. – Optymalna ilość sera – dodał, a nasz smakosz Artur mu przytaknął. – To jest pyszne
Chiny od kuchni
odpychający, ale nigdy nudny element potrawy. Ba, czasem dociekanie, co leży przed nami na talerzu, skazane jest na porażkę - na skutek smażenia, pieczenia, marynowania i przyprawiania składniki nabierają często całkowicie nowego smaku i zmieniają wygląd. Może i
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
ustronnym miejscu. Kirgizja leży bowiem na gwarnym skrzyżowaniu dróg, które prowadzą z Chin na Zachód. Pod Biszkekiem rozpościera się gigantyczny bazar, ponoć jeden z największych w Azji. Jak rozdęte do granic absurdu targowisko na Stadionie Dziesięciolecia - w sprzedaży głównie detaliczna i hurtowa oferta
Liban, smak Bliskiego Wschodu
miecze Ostatni etap podróży to południe Libanu - nadmorskie miasta Sydon i Tyr. Z północnych gór docieramy tam autobusem w niespełna cztery godziny. Tyle czasu potrzeba, aby przejechać z jednego krańca Libanu na drugi. Sydon i Tyr leżą w strefie specyficznego, tropikalnego
Rachunek wędrownego pijaka
, ale na noc idę do kawalerskiego mieszkania Władymira Michajłowicza. Pokazuje mi wielki samorodek, znaleziony ostatnio na poligonie, który leży w miseczce z drobnymi pieniędzmi na telewizorze, i przed snem urządzamy popijawę numer trzynaście, a rano, przy śniadaniu, popijawę numer czternaście.  
Golonka po bawarsku
. Składniki (dla dwóch bardzo głodnych lub czterech mniej głodnych osób): 2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1,5-1,8 kg, sól, pieprz, duża cebula, kminek, 1/2 l wody
Rachunek wędrownego pijaka
kawalerskiego mieszkania Władymira Michajłowicza. Pokazuje mi wielki samorodek, znaleziony ostatnio na poligonie, który leży w miseczce z drobnymi pieniędzmi na telewizorze, i przed snem urządzamy popijawę numer trzynaście, a rano, przy śniadaniu, popijawę numer czternaście. Popijawę piętnastą urządza Dimka
cebula gdzie leży
Łosoś z brokułami w cieście francuskim
, solimy i pieprzymy rybkę a następnie obsmażamy ją na oliwie przez jakieś 8/10 minut. Ugotowany brokuł kroimy na malutkie części, mozzarellę trzemy na tarce, cebulę siekamy. Kiedy łosoś się ładnie obsmaży, bierzemy ciasto francuskie, wkładamy je do podłużnej formy, tak aby połowa ciasta leżała na spodzie
Jagnięcina z polentą
1.5 kg kotlecików jagnięcych (z kostką lub bez), sól, pieprz, 1/2 szklanki oliwy, 20 dag pokrojonej w kostkę cebuli, 2 łyżeczki posiekanego czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 5 posiekanych filecików anchois, 200 ml wytrawnego białego wina, 300 ml bulionu wołowego Polenta:, 1 litr wody, 2 łyżeczki oliwy
Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami
6 łyżek oliwy, 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka, 6 dużych posiekanych ząbków czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1.5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonych nasion kopru, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki
Gulasz
60 dag chudego mięsa wołowego,wieprzowego lub baraniny (może to być mięso drugiego gatunku np. z łopatki/mostka lub pręgi),2 spore lub 3 średnie cebule,liść laurowy,pieprz,sól,sproszkowana ostra papryka,oliwę lub olej do smażenia. Najpierw starannie umyj mięso pod bieżącą wodą, osącz i wytrzyj do