cabernety wino gdzie znaleźć

ZLLL

Cabernet  Sauvignon

Cabernet Sauvignon

W najsłynniejszym "winiarskim" filmie ostatnich lat - "Bezdrożach" Alexandra Payne'a - cabernet sauvignon jest uosabiane przez grubo ciosanego, impulsywnego Jacka. Charakterystyka tyleż trafna, co niesprawiedliwa. Ze szczepu cabernet sauvignon powstają bowiem jedne z najsłynniejszych i najbardziej pożądanych win świata. Bez wątpienia potężne, ale także pełne finezji.

Nietypowe pomysły na prezenty dla dziecka

Zabrać do parku Harry'ego Pottera w Londynie? Kupić rowerek? Dać pozłacaną grzechotkę na chrzciny? Banalne, nawet jeśli drogie. Wykombinowaliśmy prezenty alternatywne.

Gluhwein

butelka czerwonego wytrawnego wina (np. cabernet sauvignon lub zinfandel czy merlot),1/4 szklanki brandy,2/3 szklanki cukru lub miodu,1 pomarańcza,8-10 goździków,3 kawałki cynamonu,łyżeczka startego świeżego imbiru Wino wlej do garnka, dodaj pokrojoną na cienkie plasterki pomarańczę, brandy

Sandacz w orzechach na duszonych wiśniach

600 g filetu z sandacza bez skóry, 40 ml (2 łyżki) oleju sojowego, 200 g łuskanych orzechów włoskich, 80 g masła, 60 g bułki tartej, 400 g wiśni drylowanych mrożonych, 40 ml czerwonego wina Cabernet, 40 g (2 łyżki) miodu, sól, świeżo mielony biały pieprz Z masła, siekanych orzechów oraz

Risotto z doradą

400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto), 4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemy, aby risotto było czerwone, bierzemy 1 szklankę czerwonego wina, np. Cabernet Sauvignon, i 3 szklanki bulionu), 1 posiekana cebula, 4 filety z dorady oprószone solą i pieprzem, tłuszcz do smażenia: 50 g masła

Musaka

1/2 kg mielonej jagnięciny,300 g mielonej wołowiny,oliwa do smażenia,2 ząbki czosnku,1 łyżka suszonego tymianku,1 cebula,1 marchew,1 pietruszka,1 kieliszek czerwonego wina,1 puszka pomidorów pelati,1 duży bakłażan,200 g sera feta Mięso podsmażamy na oliwie, dodajemy roztarty czosnek, tymianek i

Chleb sodowy i gar pełen pyszności, wszystko na irlandzką nutę!

Składniki na chleb:,450 gram mąki chlebowej - razowej,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1 łyżeczka soli,300 ml maślanki,Składniki (dla ok. 4-6 osób):,400 g wołowiny pokrojonej w drobne paski,1 polędwica wieprzowa,300 ml rosołu wołowego,250 ml czerwonego wina do gotowania,masło,olej roślinny,2 marchewki