cabernety wino czy warto
Cabernet Sauvignon
W najsłynniejszym "winiarskim" filmie ostatnich lat - "Bezdrożach" Alexandra Payne'a - cabernet sauvignon jest uosabiane przez grubo ciosanego, impulsywnego Jacka. Charakterystyka tyleż trafna, co niesprawiedliwa. Ze szczepu cabernet sauvignon powstają bowiem jedne z najsłynniejszych i najbardziej pożądanych win świata. Bez wątpienia potężne, ale także pełne finezji.
Poradnik: wszystko o etykietach win
Wino, póki butelka zamknięta, jest zagadką. Kusi wyglądem i etykietą, a po otwarciu Bywa różnie, najoględniej mówiąc. Poniżej garść porad, które pomogą ustrzec się przed wpadką.
Nietypowe pomysły na prezenty dla dziecka
Zabrać do parku Harry'ego Pottera w Londynie? Kupić rowerek? Dać pozłacaną grzechotkę na chrzciny? Banalne, nawet jeśli drogie. Wykombinowaliśmy prezenty alternatywne.
Krzepkie czerwone wino
Ameryce Południowej, odgrywa w RPA pinotage. Na koniec czas na Australię i jej niekwestionowaną gwiazdę - shiraz. Najbardziej cieliste i skoncentrowane wina z Barossy, Hunter Valley czy Wiktorii potrafią niemal urwać głowę ? warto je pić ostrożnie i w towarzystwie solidnej, raczej mięsnej kuchni. Wtedy
6 darmowych aplikacji, które mogą się przydać na urlopie
Gdzie: Google Play i App Store Dopasowywanie win A gdybyśmy po treningu umysłu odczuli potrzebę wypicia lampki wina, w telefonie możemy uruchomić Pocket Wine Pairing. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Marsanne? Aplikacja podpowie nam, jakie wino będzie
Wino na lata
, które są odpowiednio (wysoko) taniczne i mają wysoką kwasowość. Dobrym konserwantem jest też cukier, dlatego szlachetne wina słodkie zajmują często pokaźną część kolekcji wielu winomaniaków. Warto zatem inwestować w najlepsze wina bordoskie (przede wszystkim czerwone, oparte na cabernecie, z apelacji
cabernety wino czy warto
Gluhwein
butelka czerwonego wytrawnego wina (np. cabernet sauvignon lub zinfandel czy merlot),1/4 szklanki brandy,2/3 szklanki cukru lub miodu,1 pomarańcza,8-10 goździków,3 kawałki cynamonu,łyżeczka startego świeżego imbiru Wino wlej do garnka, dodaj pokrojoną na cienkie plasterki pomarańczę, brandy
Sandacz w orzechach na duszonych wiśniach
600 g filetu z sandacza bez skóry, 40 ml (2 łyżki) oleju sojowego, 200 g łuskanych orzechów włoskich, 80 g masła, 60 g bułki tartej, 400 g wiśni drylowanych mrożonych, 40 ml czerwonego wina Cabernet, 40 g (2 łyżki) miodu, sól, świeżo mielony biały pieprz Z masła, siekanych orzechów oraz
Risotto z doradą
400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto), 4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemy, aby risotto było czerwone, bierzemy 1 szklankę czerwonego wina, np. Cabernet Sauvignon, i 3 szklanki bulionu), 1 posiekana cebula, 4 filety z dorady oprószone solą i pieprzem, tłuszcz do smażenia: 50 g masła
Coda alla vaccinara (danie z krowiego ogona)
1 krowi ogon, 4 marchewki, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 200 ml czerwonego wina, 1 seler naciowy, 5 dag słoniny lub smalcu, 1 puszka przecieru pomidorowego, natka pietruszki, sól, pieprz Danie to zawdzięczamy oszczędności rzymskich vaccinari, czyli rzeźników. Gdy znaleźli już nabywców na lepsze
Eskalopki z kurczaka duszone w pomidorach z oliwkami
500 g piersi kurczaka,ząbek czosnku,2 łyżki oliwy,mały kieliszek białego wina,sól,cebula,puszka pomidorów w zalewie lub 3 dojrzałe pomidory bez skórki i pestek,pieprz,szczypta cukru,łyżeczka oregano,10 oliwek Mięso kroimy na cienkie plastry. Ząbek czosnku smażymy na oliwie, wyjmujemy. Wkładamy