cabernet wino jak zrobić

ZLLL

Cabernet  Sauvignon

Cabernet Sauvignon

W najsłynniejszym "winiarskim" filmie ostatnich lat - "Bezdrożach" Alexandra Payne'a - cabernet sauvignon jest uosabiane przez grubo ciosanego, impulsywnego Jacka. Charakterystyka tyleż trafna, co niesprawiedliwa. Ze szczepu cabernet sauvignon powstają bowiem jedne z najsłynniejszych i najbardziej pożądanych win świata. Bez wątpienia potężne, ale także pełne finezji.

Nietypowe pomysły na prezenty dla dziecka

Zabrać do parku Harry'ego Pottera w Londynie? Kupić rowerek? Dać pozłacaną grzechotkę na chrzciny? Banalne, nawet jeśli drogie. Wykombinowaliśmy prezenty alternatywne.

Poradnik: wszystko o etykietach win

Wino, póki butelka zamknięta, jest zagadką. Kusi wyglądem i etykietą, a po otwarciu Bywa różnie, najoględniej mówiąc. Poniżej garść porad, które pomogą ustrzec się przed wpadką.

Krzepkie czerwone wino

Krzepkie czerwone wino

, zwłaszcza w Kampanii, Apulii i na Sycylii. We Francji pas winnic ciągnący się od doliny Rodanu, przez Langwedocję, aż po Roussillon daje vins rouges z odmian takich, jak syrah czy grenache, które trudno uznać za słabe. W Hiszpanii potężne czerwone wina można dziś zrobić wszędzie - od klasycznych regionów

Czego nie piją dyplomaci

Czego nie piją dyplomaci

wieków związana winiarsko z Węgrami, ba, bywały nawet okresy, gdy to my przekazywaliśmy Madziarom myśl techniczną związaną z produkcją wina, by wspomnieć choćby o umiejętności starzenia tokaju. Jak wygląda zatem krajobraz współczesnych winiarskich Węgier

Wino na lata

Wino na lata

, które są odpowiednio (wysoko) taniczne i mają wysoką kwasowość. Dobrym konserwantem jest też cukier, dlatego szlachetne wina słodkie zajmują często pokaźną część kolekcji wielu winomaniaków. Warto zatem inwestować w najlepsze wina bordoskie (przede wszystkim czerwone, oparte na cabernecie, z apelacji

Moje wina, moje bardzo wielkie wina

Moje wina, moje bardzo wielkie wina

jest 1605 winnic, zajmują ponad 208 tys. ha! Ale tylko posiadanie ziemi w Dolinie Napa spełnia marzenia snobistycznych winiarzy, gwarantuje sławę i sukcesy finansowe. Z tego prestiżowego regionu pochodzą najdroższe wina świata. To królestwo cabernet sauvignon

Najpopularniejsze tematy

estrogeny casual ubrania całowanie ręki ciężkie więzienia ciemne piwa bytom garnitur calvin klein cabernet wino jajecznica jak ćwiczyć nogi

Tajemnica winiarstwa na Podkarpaciu

Tajemnica winiarstwa na Podkarpaciu

Wino na Podkarpaciu nie urodziło się wczoraj. Już w XI w. winorośl uprawiali tu mnisi, benedyktyni i cystersi, którzy wyrabiali trunek głównie na potrzeby liturgiczne. W tamtych czasach łatwiej było go zrobić na miejscu, niż sprowadzić - jeżeli masz zastrzeżenia do stanu dzisiejszych dróg, to

Zinfandel

Zinfandel

z zinfandela prawie w ogóle nie robiono wina. Był szczepem deserowym, dającym, owszem, smaczne owoce, ale rosnącym prawie wyłącznie w szklarniach, wrażliwym na europejskie chłody. Za to w Stanach świetnie się zaaklimatyzował i zrobił błyskawiczną karierę - już po 30 latach był podstawowym szczepem

Świąteczne procenty

Świąteczne procenty

jak w Polsce. Za to na same święta kupują wina dobre i kosztowne , ze znanych winnic, naturalnie własnych, francuskich. Jakie? Na przykład sancerre, anjou lub muscadeta z Doliny Loary, chablis z północnej Burgundii, sauternes z Graves w Bordeaux. Może też być szampan , rzecz jasna z Szampanii. Ten

Polędwica duszona w winie

powstałego sosu wkładamy polędwicę i kilka minut dusimy. Proponuję polędwicę podawać z ziemniakami (łódeczki) zrobionymi w piekarniku ze świeżym rozmarynem oraz kieliszkiem czerwonego wina. Smacznego :) polędwica;rozmaryn;pieprz;czosnek;kostka rosołowa;śmietana;

Sandacz w białym winie

soku z cytryny. Gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje. Filety oprósz solą i pieprzem, usmaż na oliwie (po 1-2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni, zabezpiecz przed wystygnięciem. Zrób sos: winogrona z rondelka przełóż na patelnię, na której smażyły się ryby, wlej resztę wina, zagotuj. Ciągle

Kurczak w winie

ziarenek pieprzu pęczek ziół:,1 liść laurowy, po 2 gałązki tymianku i natki Kurczaka pokrój na porcje, usuń tłuszcz i zachowaj go. Zrób marynatę: marchew pokrój w talarki, cebulę, szalotkę, czosnek i zioła posiekaj. Wymieszaj z winem (pozostaw 2 łyżki). Włóż mięso i odstaw na 12-24 godziny. Słoninę zalej

Kurczak w winie

ziarenek pieprzu pęczek ziół:,1 liść laurowy, po 2 gałązki tymianku i natki Kurczaka pokrój na porcje, usuń tłuszcz i zachowaj go. Zrób marynatę: marchew pokrój w talarki, cebulę, szalotkę, czosnek i zioła posiekaj. Wymieszaj z winem (pozostaw 2 łyżki). Włóż mięso i odstaw na 12-24 godziny. Słoninę zalej

Schab nadziewany śliwkami w winie

1 kg schabu bez kości, 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 400 g suszonych śliwek, majeranek, czosnek, sól, pieprz, 10 g masła, woda Schab umyć, natrzeć solą, majerankiem, pieprzem i rozstartym czosnkiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Śliwki sparzyć. Schab wyjąć z lodówki, długim nożem zrobić