c&a z poprzednich kolekcji
Technologiczne nowości lipca
Rynek technologiczny ani myśli hamować! Prezentujemy najciekawsze premiery, trendy, ciekawostki i hity, wprost idealne dla fanów gadżetów!
Wino na lata
Wino im starsze, tym lepsze? W większości przypadków - kompletna bzdura. Niewiele wartych jest długiego starzenia w oczekiwaniu na rozwój złożonych aromatów.
Vslv's World: chapsnąłem na dziadach
Witam,zawsze mam problem z tytułami kolejnych postów, czasami wpycham anglicyzmy, co nie jest z pewnością najlepszym rozwiązaniem, chociaż chwytnym i szpanerskim.Niezmiernie spodobał mi się tytuł kolejnego posta jaki został popełniony przez GrossBoss vel. LeaMun - taki przaśny i nasz swojski: Jak go hapsnęłam na dziadzie, tak i właściwie w tem roku, przydał mi się w zasadzie :) zresztą zawartość posta niemniej, a może i bardziej :-)
c&a z poprzednich kolekcji
Ciasteczka z kozim serem i anchois
, i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec, aż urosną i będą złociste, można przygotować poprzedniego dnia. Ostudzone ciastka posmarować z wierzchu musztardą, na musztardzie położyć plaster pomidora bez skórki, na to anchois i kawałek sera, posypać oregano. Tuż przed podaniem wstawić do
Dżem dobry agrest
80 dkg agrestu dojrzałego, 50 dkg agrestu niedojrzałego, 50 dkg cukru, 1 l wody Umyć niedojrzały agrest, zalać wodą, rozgotować, odcedzić sok. Do soku dodać cukier, zagotować, włożyć oczyszczony, dojrzały agrest, gotować około 20 min. Ciepły dżem składać do słoi i wykończyć jak poprzednie
Grzanki z szynką
1/2 bułki paryskiej (z poprzedniego dnia), masło, 20 dag szynki, 3 dag żółtego sera, gęsta śmietana, sól, pieprz Bułkę okrój ze skórki i pokrój na kromki o grubości 1 cm. Posmaruj masłem z obu stron i ułóż na blasze. Posiekaj szynkę i zmiksuj ją ze startym żółtym serem. Dodaj tyle śmietany, aby
Ciasto makaronikowe
ulep długie ruloniki, każdy dłuższy od poprzedniego o 2 cm. Rozpocznij rulonikiem o najmniejszej długości - około 10 cm, potem zrób 12-centymetrowy, 14-centymetrowy, 16-centymetrowy i tak dalej. Kółka piecz w temp. 170°C, aż będą złote. Szybko je ostudź, najlepiej przy otwartym oknie. Przygotuj biały
Szarlotka z orzechami
) Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Natłuszczamy formę do pieczenia z kominkiem. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem i cukrem. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W innej misce mieszamy olej, sok pomarańczowy, cukier i olejek. Dodajemy mokre składniki do suchych. Następnie mieszamy z