c&a z kolekcji lato 2014

Szynka domowa jak za dawnych lat

uformować w kulę za pomocą sznurka. Mięso obtoczyć w Vegecie Pikantnej. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i obsmażyć na nim szynkę z każdej strony po około 2 minuty. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra- dół. Szynkę umieścić w rękawie foliowym wraz z przeciętą na pół główka czosnku i

Tort Dobos

cukier waniliowy, 3 dag kakao do posypania, Glazura:, 250 g cukru, sok z 1/2 cytryny oraz: 12 pralinek (trufli) Wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C. Dobos. Receptura tego przepięknego tortu była tajemnicą przez 20 lat! Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem

Sos pomidorowy

, rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków lub wielkim widelcem. Gdyby miały za dużo soku, należy je odparować. Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Sos nakładamy do słoików, zamykamy i wstawiamy do piekarnika. Gdy sos w słoikach zacznie bulgotać, trzymamy je w piekarniku jeszcze pół godziny - w sumie wekowanie trwa

Sernik z ananasami

i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm, 1 szklanka wody, 1/4 szklanki miodu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki rumu Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175°C na złoty kolor (12 minut). Ostudź. Brzegi tortownicy

Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

wierzchu ciasta przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Piec ok. 1 godz. (dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp.160 stopni C (na termoobiegu). Po wystudzeniu polukrować. Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego, sprzed kilku lat