c&a z kolekcji jesień 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami

smarujemy masłem. Obsypujemy bułką tartą, albo kaszą manną. Przekładamy ciasto. Układamy truskawki. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 160 stopni C, aż ciasto się zarumieni. Posypujemy cukrem pudrem. gruszkinawierzbiee.blogspot.com/2013/06/truskawkowa-goraczka.html mąka pszenna;cukier;jogurt;jajko;olej

Karmelowe cantuccini z orzechami - przepis blogera

). Dzielimy ciasto na dwie części i z każdej formujemy wałek o długości ok. 30 - 40 cm. Oba wałki układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 150 C przez 35 min. Następnie wyjmujemy i pod dość ostrym kątem kroimy ciasteczka. Rozkładamy i ponownie pieczemy

Kurczak podpalany pieczony z sokiem jabłkowym

1 duży kurczak (ok. 1.2 kg), 3 marchewki, 2 łodygi selera, 1 mała czarna rzodkiew, 30 dag pieczarek, 2 szalotki lub 1 cebula, 1/3 szkl. wódki Złota Jesień (lub innej aromatycznej), 1 liść laurowy, tymianek (najlepiej w gałązkach), 1 łyżka oleju, 2 szkl. cydru, czyli alkoholu z jabłek lub zamiast

Sos pomidorowy

, rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków lub wielkim widelcem. Gdyby miały za dużo soku, należy je odparować. Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Sos nakładamy do słoików, zamykamy i wstawiamy do piekarnika. Gdy sos w słoikach zacznie bulgotać, trzymamy je w piekarniku jeszcze pół godziny - w sumie wekowanie trwa

Clafoutis - owoce z ciastem

żaroodpornym naczyniu. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, dodajemy roztrzepane jajka, następnie wlewamy mleko i stopione, przestudzone masło. Wszystko ubijamy na jednolitą masę. Wiśnie zalewamy masą i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypujemy