biała skała sport gdzie leży

Filip Ławiński

Mój pierwszy raz: heliskiing na szczytach Alp

Mój pierwszy raz: heliskiing na szczytach Alp

Wszystko zaczęło wibrować. Słyszałem już tylko huk silnika. Jeśli to plastikowe coś ma ze mną wylecieć niemal na 4 tysiące metrów i tam się nie roztrzaskać, to znaczy, że czeka mnie naprawdę ekstremalna zabawa. Okazało się jednak, że coś znacznie zabawniejszego zaczyna się, gdy się z tego wysiądzie.

Mój pierwszy raz: zjazd na nartach z 6 tys. metrów

Żartuje czy zwariował? - pomyślałem, usłyszawszy propozycję kolegi. Na wyprawę wysokogórską do Chin jadę, nawet nie pytam o szczegóły. Ale zjazd na nartach z jednej z 50 najwyższych gór na Ziemi? Z 7546 m n.p.m.?!

Mój pierwszy raz: freeride w Alpach

Oglądasz horror, dajmy na to "Obcego", boisz się, ale chcesz dotrwać z Ripley do końca. Chcesz wiedzieć, czy da sobie radę. No, więc oglądasz. Tylko dzięki temu wiesz, że dała sobie radę i jest super. To tak jak z freeride'em.

Hawaje - raj nie tylko dla fanów podróżowania

Hawaje - raj nie tylko dla fanów podróżowania

ponad minutę. Oczywiście The Jaws nie jest dla każdego. Jeśli spróbujesz w miejscach bardziej dostępnych, to surfing będzie dla ciebie prosty: leżysz na brzuchu, ręce zginasz w łokciach możliwie blisko ciała i osi deski, kładziesz płaską dłoń na pokładzie, wypychasz górę, podciągasz nogi

Saltimbocca z szynką i szałwią

oliwę i na dużym ogniu podsmażam mięso z obu stron, krócej od strony, gdzie leży szynka, aby nie stwardniała. Układam kotlety na półmisku, na patelnię wlewam wino, odparowuję je na dużym ogniu, otrzymanym sosem polewam kotlety i natychmiast podaję. szałwia;mąka;

Zupa rybna extra

stoisku rybnym np. w markecie tam gdzie "rozbierają" łososie. Te porcje nie leżą na wierzchu, zapytaj o nie. Produkty na wywar nie wyglądają smakowicie ale nie zrażaj się tym, wynagradza efekt końcowy. Wywar gotuj ok 1,5 - 2 godz. dorzuć listek i ziele. Następnie przecedź przez sito i wyrzuć wszystko. Do

Łosoś na czerwono

1/2 kg surowego fileta z łososia w jednym kawałku (ze skórą), 1.5 łyżki soli morskiej, 1 łyżka białego cukru, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka musztardy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ugotowany burak, 20 dag śmietany (22-proc.), po 1 łyżce posiekanej mięty i szczypiorku Łososia ułóż na folii

Jagnięcina z polentą

1.5 kg kotlecików jagnięcych (z kostką lub bez), sól, pieprz, 1/2 szklanki oliwy, 20 dag pokrojonej w kostkę cebuli, 2 łyżeczki posiekanego czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 5 posiekanych filecików anchois, 200 ml wytrawnego białego wina, 300 ml bulionu wołowego Polenta:, 1 litr wody, 2 łyżeczki oliwy