barania góra na szlaku

Piotr Świtakowski, Łukasz Figielski

Jeśli mamy maj, to jesteśmy w Bydgoszczy!

Jeśli mamy maj, to jesteśmy w Bydgoszczy!

Odwiecznie rywalizująca z Toruniem o miano królowej (bądź króla) kujawsko-pomorskiego Bydgoszcz ma coraz więcej atutów. Przejęła prestiżowy Festiwal Camerimage, odrestaurowała operę, oczyściła rzekę. Przedstawiamy perełki w sercu miasta i poza nim. Wiosennie zapraszamy!

17 najlepszych polskich tras na biegówki

Skitouring czy rakiety śnieżne - bez względu na to, jaki sposób uprawiania turystyki wolisz - na pewno zapewni ci doskonałą zabawę. Warunek: zadbaj o swoje bezpieczeństwo.

Podróż do Nowej Zelandii: tam wszystko jest inne

- Nie zrobię tego, gdyż przez miesiąc będę na urlopie - wyjaśniam prostymi słowami, poproszony o coś w firmie. - Przez miesiąc? To dokąd ty, do cholery, jedziesz? - dopytuje z użyciem sarkazmu kolega Radek. - Do Nowej Zelandii?! - A skąd wiesz?Po chwili niezręcznej ciszy przez redakcję przetaczają się pomruki. Trudno ocenić, czy zaskoczenia i niedowierzania, czy czystej ludzkiej zazdrości.

Uzbekistan z workami pieniędzy

Uzbekistan z workami pieniędzy

fakultety na uzbeckim wyschniętym pustkowiu okazują się kompletnie nieprzydatne, a ja oblewam rozmowę kwalifikacyjną na przydrożną handlarkę arbuzów... Sprzedawczyni i jej mąż osobno idą na swoje baranie szaszłyki. Ktoś przecież musi czekać przy drodze na klientów. Mimo że bez umiejętności liczenia w tak

Podróż przez mongolski step

Podróż przez mongolski step

spalona słońcem, gorąca latem i mroźna zimą, pustynia Gobi. Przez środek kraju przebiega pofalowany, zarośnięty trawą i kępkami drzew step. Północ natomiast zarasta tajga. Na północy też znajdują się najwyższe góry (Sajany) i ogromne jeziora (m.in. Chubsuguł). Odległości Mongolia ma pięciokrotnie

Restauracja Na Szlaku

Restauracja Na Szlaku to restauracja w Leśnicy, serwująca doskonałe dania kuchni polskiej. opolskie Leśnica Góry św. Anny 8 A 47-150

Ruloniki francuskie z musztardą

opakowanie gotowego ciasta francuskiego,4 łyżki musztardy Dijon,4 łyżki maku,4 łyżki tartego parmezanu Rozwinięte ciasto smarujemy musztardą, posypujemy warstwą maku i parmezanem. Następnie zwijamy ciasno oba krótsze brzegi do środka w dwa rulony przypominające baranie rogi. Przekładamy ciasto