barania góra ile kilometrów
Podróż do Maroko: piach, wino i baranie łby
Maroko to kręte serpentyny górskich szos, bezkresne piaski, rozhuśtane pod niebo fale oceanu, kitesurferzy i zakapturzone postacie w labiryntach arabskich medin. I ten niesamowity zapach aromatycznych przypraw.
Podróż przez mongolski step
U Mongołów czas nie płynie liniowo, z przeszłości w przyszłość, tylko w okręgach. Dni, miesiące, pory roku - wszystko się powtarza. Nie trzeba niczego robić teraz, bo przecież każdy moment jeszcze się powtórzy. Zaraz oznacza zwykle kilka godzin. Z początku nie sposób się przyzwyczaić. Później nie sposób przestać za tym tęsknić.
Uzbekistan z workami pieniędzy
Nie umiesz liczyć po uzbecku? Może chociaż po persku? - dopytywała sprzedawczyni arbuzów. Na azjatyckim pustkowiu polskie fakultety są kompletnie nieprzydatne.
Podróż pociągiem z Pekinu do Tybetu
bilet (tzw. hard sleepera) za 510 juanów. Przy okazji sprzedaję kasjerowi 100 dol. po niezłym kursie (1:8). Wpadam jeszcze do zaprzyjaźnionego baru, gdzie wsuwam pyszne baranie szaszłyki po juanie za sztukę. Pół kolejnego dnia tracę na znalezienie dokładniejszych informacji o słynnym
Rachunek wędrownego pijaka
okazać, że to jest dwieście albo trzysta kilometrów od tego miasta. A dacie wiarę, że popitka może wypaść drożej, bo litr soku z jabłek w takim Magadanie kosztuje właśnie sto rubli (łatwo przeliczać je na złotówki, wystarczy ująć jedno zero). Wspomniałem Magadan, bo stamtąd rozpocząłem moją ostatnią
Rachunek wędrownego pijaka
okazać, że to jest dwieście albo trzysta kilometrów od tego miasta. A dacie wiarę, że popitka może wypaść drożej, bo litr soku z jabłek w takim Magadanie kosztuje właśnie sto rubli (łatwo przeliczać je na złotówki, wystarczy ująć jedno zero). Wspomniałem Magadan, bo stamtąd rozpocząłem moją
barania góra ile kilometrów
Ruloniki francuskie z musztardą
opakowanie gotowego ciasta francuskiego,4 łyżki musztardy Dijon,4 łyżki maku,4 łyżki tartego parmezanu Rozwinięte ciasto smarujemy musztardą, posypujemy warstwą maku i parmezanem. Następnie zwijamy ciasno oba krótsze brzegi do środka w dwa rulony przypominające baranie rogi. Przekładamy ciasto