automatyczny ekspres do kawy opinie

Michał Miernik

Wielki test gier towarzyskich

Wielki test gier towarzyskich

Pomimo cyfrowej rewolucji nigdy nie odeszły w zapomnienie, a od jakiegoś czasu przeżywają swój renesans. Postanowiliśmy w redakcyjnym gronie sprawdzić, jaką rozrywkę oferują popularne gry, do których nie potrzebujesz pada i konsoli.

Dlaczego Polakom w Japonii od razu opadają szczęki

Z okazji okrągłej rocznicy ślubu postanowiliśmy wybrać się do Japonii. Wyruszyliśmy na początku listopada. Krótki z konieczności pobyt przeznaczyliśmy na Kioto, gdzie spędziliśmy cztery dni i Tokio, w którym byliśmy kolejnych pięć.Z Kioto pojechaliśmy na całodniową wycieczkę do położonej w pobliżu Nary. Poniżej obrazki z wyprawy. W krótkich tekstach znalazły się informacje, których źródłem są zarówno nasze obserwacje jak i liczne przedwyjazdowe lektury.

Kawa mrożona

mała filiżanka kawy (najlepiej z ekspresu),3-4 duże kostki lodu,syrop karmelowy,mleko,bita śmietana UWAGA: wielkość porcji regulujemy sami - w zależności od tego jak słodką i mocną chcemy mieć kawę. Wersja dla kobiet w ciąży lub karmiących: Kawa zbożowa. Całość robimy w pękatej przeźroczystej

Kawa z czekoladą

mleko, kawa naturalna (może być o smaku czekolady), czekolada do posypania Kawę parzymy w ekspresie, wlewamy (spienione przy pomocy dyszy) mleko i posypujemy czekoladą. mleko;kawa;czekolada;

Kawa na trzy warstwy

mleko, kawa naturalna Potrzebny jest do tego ekspres ciśnieniowy z dyszą do spieniania mleka. Spieniamy mleko (najlepiej spienia się w metalowym naczyniu) i przelewamy do wysokiej przezroczystej szklanki. Parzymy kawę, z ekspresu, zwyczajnie do filiżanki. Przelewamy zaparzoną kawę do naczynka

Galaretka kawowa z pianką

5 łyżek mielonej kawy, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, kilka kropli olejku waniliowego, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 szklanka śmietany 36-proc., 1/4 łyżeczki curry Kawę zaparz w ekspresie przepływowym z 2 szklankami wody. Na małym ogniu rozpuść biały cukier z 1/4 szklanki gorącej

Galaretka kawowa

6 łyżek mielonej kawy,1/2 szklanki cukru,1 i 1/2 łyżeczki żelatyny instant,kilka kropli aromatu waniliowego,1/4 szklanki brązowego cukru,szklanka śmietanki 36-proc.,1/4 łyżeczki curry Kawę zaparz (najlepiej w ekspresie) 2 szklankami wody. Cukier wsyp do rondelka, dodaj 1/4 szklanki gorącej wody