alembik

Alembik

Alembik

Alembik - definicja. Alembik to dawny sprzęt laboratoryjny w postaci szklanego lub też metalowego naczynia - zbiornika, który jest zakończony szyjką, w której osadzano korek lub też specjalną głowicę z wychodzącą z niej zagiętą rurką. Alembik służył do destylacji prostej. Chociaż często przyjmuje się, że twórcą alembiku był Dżabir Ibn Hajjanowi na przełomie VII/VIII wieku, urządzenie to tak naprawdę było greckim alchemikom, co najmniej kilkaset lat wcześniej.

Alembik - jakie procesy w nim zachodziły. Podstawowym procesem prowadzonym w alembiku była destylacja z parą wodną. Przebiegało to tak, że do alembiku wlewano wodę, następnie wrzucano suche lub świeże surowce roślinne albo inne składniki. Następnie podczas długotrwałego gotowania wody z tej mieszaniny odparowywał składniki lotne. Natomiast w odbieralniku, po schłodzeniu, tworzyła się mieszanina mającą dwie frakcje: woda i pływająca po jej powierzchni frakcja olejków. Tak otrzymywano olejki lecznicze i perfumeryjne.

Alembik - wódka. Alembik służył nie tylko do otrzymywania olejków leczniczych, czy perfumeryjnych, służył też do produkcji wódki, a alembikiem nazywana była dawniej, przygotowywana wódka, której składnikami są spirytus, woda i mocno przepalony cukier.

Stylizacje na wiosnę

10 faktów o kobiecie

Wojciech Gogoliński

Alkohole: o krewniaku koniaku

Alkohole: o krewniaku koniaku

Wszyscy znają koniak i armaniak, a inne winiaki gronowe uchodzą za ich młodszych braci. Ale nim rozpoczęły żywot słynne destylaty, winiaki - pod różnymi nazwami - istniały już od kilkuset lat w obrębie kultury hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii.

O krewniaku koniaku

Wszyscy znają koniak i armaniak, a inne winiaki gronowe uchodzą za ich młodszych braci. Ale nim rozpoczęły żywot słynne destylaty, winiaki - pod różnymi nazwami - istniały już od kilkuset lat w obrębie kultury hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii.

Szkocja w gębie: podróż śladami whisky

Po co się jedzie do Szkocji? No, są tam zamki. Sporo. I góry. I mnóstwo whisky. Szkocja jest krajem typu "pokaż mi punkt na mapie, a ja ci powiem, jaka destylarnia jest w pobliżu". W moim przypadku punktem na mapie okazało się Keith, a najbliższą destylarnią - Strathisla. Tak na oko miałem do niej 150 metrów, i to tylko dlatego, że bliżej nie było żadnych zabudowań. Jeśli pijasz whisky tylko od czasu do czasu, mogłeś nie próbować tego single malta. Ale tak naprawdę zapewne go znasz. Strathisla decyduje o charakterze Chivas Regal, i dlatego większość produkcji ląduje właśnie w tym blendzie. A nie uwierzę, że nie piłeś chivasa!

Najmniejsza whisky świata

Najmniejsza whisky świata

nozdrza szczypie mnie dwutlenek węgla przykrywający szarobury płyn. Wiele innych sprzętów, jak alembiki czy chłodziarki do zacieru, zbudowano współcześnie, ale idealnie kopiując poprzednie, zużyte elementy wyposażenia. W zbiornikach destylacyjnych nawet uszkodzenia blachy miedzianej odtworzono z

Czysta rozkosz - test czystych wódek

Czysta rozkosz - test czystych wódek

XX w. p.n.e. Starożytni poznają proces destylacji. Naukowcy się spierają, czy pierwsi byli Chińczycy, Egipcjanie czy mieszkańcy Mezopotamii. Wiadomo natomiast, że destylowano balsamy, perfumy i esencje lecznicze. III w. Mniej więcej wtedy pojawia się alembik, wydajniejsze urządzenie do

Whisky słodowa czyli rządy beczki

Whisky słodowa czyli rządy beczki

tam w wielkiej obfitości. Dalej gotuje się go i fermentuje, a otrzymany zacier destyluje dwukrotnie w miedzianych alembikach. Ziarna jęczmienia na whisky. Przez dziesięciolecia odmienność poszczególnych gatunków maltów wynikała z wody czerpanej z różnych źródeł przez gorzelnie do rozcieńczania

Whisky słodowa czyli rządy beczki

Whisky słodowa czyli rządy beczki

gotuje się go i fermentuje, a otrzymany zacier destyluje dwukrotnie w miedzianych alembikach. Przez dziesięciolecia odmienność poszczególnych gatunków maltów wynikała z wody czerpanej z różnych źródeł przez gorzelnie do rozcieńczania dojrzałych destylatów oraz z kształtu ręcznie klepanych alembików

Irlandia i Dublin: prawdziwy raj dla biało-czerwonych

Irlandia i Dublin: prawdziwy raj dla biało-czerwonych

.). Nagroda przyznawana od 1987 r. przez Stowarzyszenie Pisarzy Horrorów nosi właśnie imię Stokera. Nowiutkie alembiki w destylarni Tullamore DEW zostały zaprojektowane tak, by przypominały kształtem alembiki z dawnego, XIX-wiecznego zakładu. Powstaje bardzo podobnie do szkockiej. Czyli najpierw słoduje się

Szkocka whisky - co z nią wyrabiają producenci

Szkocka whisky - co z nią wyrabiają producenci

są trunki niefiltrowane (taka whisky ma więcej ciała, smaku i aromatu) oraz o mocy beczkowej (cask strenght), czyli nierozcieńczane; seria Silent Stills (Milczące Alembiki) to destylaty z nieczynnych gorzelni. Poza tym edycje whisky o mocy lub w wieku, których brak w oficjalnej dystrybucji. Nazwa

Ze śliny, węża i robaków: dziwne alkohole

Ze śliny, węża i robaków: dziwne alkohole

konkwistadorów. Europejczycy nie zachwycili się lokalnymi, przeżuwanymi trunkami, więc ładownie kolejnych statków z Hiszpanii zapełniły się nieznanymi przez Indian szczepami winorośli, a wśród załogi znaleźli się ludzie świetnie obeznani w sztuce gorzelniczej. Odkryte ziemie obfitowały w miedź, alembiki zaczęto

Szkocja: magiczna podróż wysokoprocentowa

Szkocja: magiczna podróż wysokoprocentowa

. Miedzianym alembikom, w których zacier jest dwukrotnie destylowany, dzięki czemu nabiera klarowności i mocy. Wreszcie magazynom, w których destylat leżakuje przez minimum trzy lata w dębowych beczkach, zanim będzie mógł być porozlewany do butelek i sprzedawany jako single malt Scotch whisky. Ale kiedy

Sherry, sherry lady

Sherry, sherry lady

kilkuset lat w obrębie kultury hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii. 250 lat w czerni i bieli Od dwóch i pół stulecia guinness nie toleruje obojętności

Jabłecznik,smak raju

Jabłecznik,smak raju

alembikach, i wymaga dłuższego leżakowania w beczkach. Pozostałe calvadosy i eau-de-vie de cidre otrzymuje się w nowoczesnych kolumnach destylacyjnych, są czystsze i nie muszą być starzone aż tak długo. Teoretycznie każdy winiak jabłkowy powinien być wyraźnie droższy od winiaku gronowego, bo jabłka

Romans z rumem

Romans z rumem

południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii. Się piło Dla pani gamza albo cotnari. Dla pana bałtyk albo żytko, bezwarunkowo w literatkach. Jeśli w lokalu, to np. z meduzą. Bo w bramie to

Ze śliny, węża i robaków - dziwne alkohole

Ze śliny, węża i robaków - dziwne alkohole

miedź, alembiki zaczęto więc budować szybciej niż nowe miasta. Dość powiedzieć, że Wicekrólestwo Peru w niecałe sto lat po zainstalowaniu się tam nowych przybyszy stało się największym dostawcą wina i destylatów (pisco!) na rynek hiszpański. I to na taką skalę, że na te produkty wprowadzono w metropolii

Jałowcowy pewniak

Jałowcowy pewniak

trunków na wyspach nie brakowało. Otóż jałowiec ma to do siebie, że swym aromatem jest w stanie zamaskować wszystko, nawet najpodlejszy rodzaj spirytusu. W czasach gdy wszystko destylowano w alembikach, a o właściwym, wieloletnim dojrzewaniu w beczkach nie mogło być mowy, gin jawił się jako trunek

Historia dżinu

Historia dżinu

hiszpańskojęzycznej, na południu Francji i w wielu innych miejscach. Ich matką były winne grona, a ojcem miedziany alembik, znany już od czasów arabskiej Hiszpanii. Romans z rumem Nigdzie indziej rum albo koktajl na rumie nie smakuje tak dobrze jak na Karaibach. Zresztą wyobraź sobie