absynt z czech

Anna Smolec

Absynt: randka z zieloną wróżką

Absynt: randka z zieloną wróżką

Dlaczego zielona? Oczywiście ze względu na kolor. A wróżka? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że - jak pisał Oscar Wilde - "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie". Tak, absynt to alkohol naprawdę niezwykły...

Randka z zieloną wróżką

Dlaczego "zielona"? Ze względu na obecny w absyncie chlorofil z ziół.A "wróżka"? Każda kropla wody wpadająca do szklanki zamienia się w białą smugę tworzącą na dnie zmętnienie, przypominające kobietę w powłóczystej szacie. I pewnie ta wróżka sprawia, że "po pierwszej szklance widzisz sprawy takimi, jakimi chciałbyś, aby były, po drugiej takimi, jakimi w rzeczywistości nie są, na końcu ukazują ci się takimi, jakie są w istocie" (Oscar Wilde).

Kulinarny przewodnik Michelin

Nazywany jest też gastronomiczną wyrocznią. Gwiazdka przyznana przez jego inspektorów jest na wagę złota. A może i cenniejsza, bo rzadziej spotykana. Dość powiedzieć, że w Polsce mamy tylko dwie restauracje wyróżnione gwiazdką w legendarnym przewodniku Michelin.

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Od opony do talerza - przewodnik Michelina

Agnieszka Kręglicka, właścicielka Absyntu: - W 2006 roku nawet nie wiedzieliśmy, że mamy "Biba", powiedzieli nam dopiero goście z Norwegii podróżujący z Michelinem. Ale gdy zbliżał się termin następnegowydania przewodnika, zaczęliśmy reagować jak Francuzi - czekaliśmy niecierpliwie - będzie "