absynt wódka

Adam Jarczyński

Savoir vivre: jedz jak człowiek

Savoir vivre: jedz jak człowiek

Podstawy są mniej więcej jasne. Nie siorbać, nie chlipać, zabrać łokcie ze stołu. Ale człowiek dobrze wychowany musi przestrzegać wielu innych zasad, nie zawsze tak oczywistych. Poniżej lista najczęstszych gaf, które popełniamy przy stole. Oraz rady, jak postępować zgodnie z zasadami savoir vivre'u.

Piję... więc dmucham

Nasz test alkomatów udowodnił kilka rzeczy. Duży może więcej. Rozmowy przy wódce skutkują nad ranem kacem. Nie tylko fizycznym. Osoby chore na grypę nie powinny dmuchać, bo zarażają. Niektóre sprzęty są super, a inne - do niczego.

Whisky słodowa czyli rządy beczki

Świat whisky słodowej, czyli maltów, oszalał na punkcie beczki. Jeszcze niedawno to, co robią wszystkie gorzelnie w Szkocji, mieściło się w kieszonkowym przewodniku, dziś nie starcza tomu wielkości książki telefonicznej, by?opisać wszystkie warianty.

Gorzko, gorzko o digestifach

Gorzko, gorzko o digestifach

  Digestify nie są w Polsce popularne, choć uprawę gorzkich ziół mamy od wieków opanowaną, a jedną najpopularniejszych wódek jest Gorzka Żołądkowa. Trunki takie istniały już w czasach starożytnych - niemal wszystkie ówczesne wina były doprawiane ziołami i korzeniami. Gorzkie destylaty pojawiły

O krewniaku koniaku

O krewniaku koniaku

Empereur (wytwarzany przez... dom koniakowy Rémy Martin).I wreszcie nasze podwórko. Od niepamiętnych czasów mamy Winiak Klubowy (15 proc. oryginalnego destylatu i wódki) - dla odważnych, do ciast i spryskiwaczy samochodowych. Oraz Winiak Luksusowy (50 proc. destylatu winnego) - nieco lepszy, ale

Zimno, zimno...Gorąco!

Zimno, zimno...Gorąco!

szkła. Klasycznym dodatkiem do grzanego piwa jest twaróg pokrojony w kostkę.         Glögg na 2,5 litra   1 pomarańcza 1 kawałek imbiru po 1 l wytrawnego i słodkiego czerwonego wina 1 szklanka słodkiego wermutu 1 łyżka angostury (gorzkiej wódki ) 20 dag rodzynek

Test w kratkę

Test w kratkę

kontemplacji, najlepiej jeśli towarzysząca nam partnerka jest farmaceutką. Na przyjęcie kupić od razu dwie. Patrząc na sposób produkcji whisky mieszanej, aż dziw bierze, że mimo wszystko jest to grupa wódek w miarę spójna. Podstawą każdej mieszanej jest whisky słodowa - to ona nadaje jej charakter i cechy

Apéritif

Apéritif

é!     TRUNKI   Pastis Choć różne anyżówki pija się od tysięcy lat, pastis powstał dopiero na początku XX stulecia. A swoją karierę zawdzięcza stróżom moralności, którzy w różnych krajach zakazali produkcji halucynogennego absyntu. Kiedy w 1915 r. takie prawo uchwalono też we