absynt opinie

Marek Tretyn / FoodSnob.pl

Kulinarny przewodnik Michelin

Kulinarny przewodnik Michelin

Nazywany jest też gastronomiczną wyrocznią. Gwiazdka przyznana przez jego inspektorów jest na wagę złota. A może i cenniejsza, bo rzadziej spotykana. Dość powiedzieć, że w Polsce mamy tylko dwie restauracje wyróżnione gwiazdką w legendarnym przewodniku Michelin.

Linki październik

Główki LP

Piję... więc dmucham

Nasz test alkomatów udowodnił kilka rzeczy. Duży może więcej. Rozmowy przy wódce skutkują nad ranem kacem. Nie tylko fizycznym. Osoby chore na grypę nie powinny dmuchać, bo zarażają. Niektóre sprzęty są super, a inne - do niczego.

Apéritif

Apéritif

) takie jak pastis czy ouzo są apéritifem czy digestifem. Pojawiła się nawet opinia, że nie są ani jednym, ani drugim, tylko śródziemnomorskim social drinkiem pitym między posiłkami. I bądź tu mądry... Pozostaje zdać się na własne wyczucie lub pomoc kelnera (sommeliera w dobrej restauracji). Z

O krewniaku koniaku

O krewniaku koniaku

, miało francuskie korzenie. Trudna do rozpoznania jest sytuacja w byłym ZSRR - konkretnie w Gruzji i Armenii. Kiedyś były to nasze podstawowe źródła zaopatrzenia w winiaki. Mało tego - miały bardzo dobre opinie w porównaniu z francuskimi, peweksowskimi Grandialami czy Napoleonami. Takie wyroby jak

ZOBACZ TEŻ WIDEO